Τις θέσεις και τις προτάσεις της Ν.Ε. Μεσσηνίας της ΛΑ.Ε. για τις ζημιές από τις πλημμύρες και την αποζημίωση των πληγέντων καταθέτει με επιστολή της η Ν.Ε Μεσσηνίας της ΛΑ.Ε, προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων και τους Δημοτικούς Συμβούλους, εν όψει της ειδικής συνεδρίασης αύριο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τις ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η καταστροφή ανέδειξε και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αρμόδιων για τραγικά λάθη και παραλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία (καθαρισμοί, οριοθέτηση ρεμάτων, μπαζώματα κλπ) αλλά και τις σημερινές ευθύνες για ελλιπή προετοιμασία παρότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ:
- Να διερευνηθούν τα αίτια που έκλεισε για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες ο ακριβοπληρωμένος αυτοκινητόδρομος και να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν.
- Να διερευνηθεί αν οι υδραυλικές μελέτες του Μορέα για τον αυτοκινητόδρομο είναι επαρκείς. Διότι όλα τα δεδομένα δείχνουν πολύ μεγάλα ερωτηματικά για την επάρκεια των υδραυλικών έργων του αυτοκινητοδρόμου καθώς κλείστηκαν πολύ μεγάλα ρέματα για να περάσει και υπήρχαν. Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει διαφοροποιήσει την απορροή των υδάτων της ανατολικής από αυτόν λεκάνης απορροής, καθώς και υδάτων (βρόχινα) που προκύπτουν από ορεινές περιοχές που μέσω ξεροπόταμων (Ξερίλας κ.λπ.) κατευθύνονται στην περιοχή και αυτά αποχετεύονται στη θάλασσα μέσω του Άρι ποταμού.
Με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου έχει διαμορφωθεί ένα τεχνικό φράγμα – εμπόδιο για τη διαμορφωμένη απορροή υδάτων λειτουργεί σαν ένα τεχνητό φράγμα. Πρέπει συνεπώς να γίνουν άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να μην θρηνήσουμε πάλι θύματα και να μην έχουμε πάλι καταστροφές από πλημμύρες.
- Να διερευνηθεί γιατί η Λαγκάδα, το Φραγκοπήγαδο, ο Αγ. Δημήτριος, η Ηρώων, αλλά και οι περιοχές του Άρη, της Θούριας, της Μικρομάνης και όλος ο κάμπος του Αγίου φλώρου και του Πηδήματος πλημμύρισαν και το 2013 και τώρα.
- Να διερευνηθούν τα αίτια για τις πλημμύρες σε κάθε γειτονιά της πόλης. Αν είχαν καθαριστεί τα ρέματα, αν είχαν γίνει υδρογεωλογικές μελέτες όταν καλύφθηκαν ρέματα, ώστε οι κατασκευές να είναι κατάλληλες για να δεχτούν τις ποσότητες νερού στα εγκιβωτισμένα ρέματα και αν έχει γίνει σωστή διευθέτησή τους. Τέλος, ποιες οι ευθύνες του ΜΟΡΕΑ και γιατί δεν πήγαν νερά στο Νέδοντα.
- Να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες γιατί δεν είχε ανοίξει το φράγμα στον Άρη πριν τη βροχή. Άνοιξε στις 8.30 το βράδυ μετά τη πλημμύρα με συνέπεια Άρης Αλώνια Άμμος Πλατύ Αριοχώρι κλπ να πλημμυρίσουν οικίες και καλλιέργειες σε συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες και να καταστραφούν ολοκληρωτικά αρκετοί αγρότες. Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει ειδική ρύθμιση και καθολική αποζημίωση για αυτούς τους πληγέντες και για τις καλλιέργειες και για τα σπίτια.
- Να διερευνηθεί γιατί πλημμύρισαν στους Γαργαλιάνους και ποιες οι ευθύνες της Περιφέρειας σε σχέση το νέο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού.
- Να επανεξεταστεί το καθεστώς της διαχείρισης των υποδομών του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ οι οποίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις συνέβαλαν στην μεγέθυνση των φαινομένων.
- Να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες να ενταχτεί η Περιφέρεια στο Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές που έχουν καταστραφεί Για το σκοπό αυτό πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, να υποβάλλει φάκελο-αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 3 του 661/2014 (τροπ. 2012/2002). Προϋπόθεση είναι οι ζημιές να ξεπερνούν το 1,5% το ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Περιφέρειας. Πελοποννήσου δηλαδή περίπου τα 114 εκατομμύρια ευρώ και η αίτηση να κατατεθεί μέσα σε 12 εβδομάδες από τη μέρα που καταγράφηκε η ζημιά.
- Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
- Να αποζημιωθούν άμεσα και για το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί οι πληγέντες για τις κατεστραμμένες οικοσκευές και τις ζημιές που υπέστησαν οι οικίες και τα αυτοκίνητα.
- Να παγώσουν για ένα χρόνο τουλάχιστον τα χρέη των πληγέντων όχι μόνο στην σε Εφορία, (που αποφασίστηκε για ένα εξάμηνο) αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), στον ΕΛΓΑ και στις τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους με παράλληλη ρύθμιση των χρεών τους με δόσεις, και να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις στους πληγέντες και να απαλλαγούν οι πληγέντες από τον ΕΝΦΙΑ.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες για ένα χρόνο από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Η κυβέρνηση οφείλει:
- Να δώσει άμεσα μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς που καταστράφηκε ολόκληρη η παραγωγή τους για να μπορέσουν να ζήσουν.
- Να γίνει στελέχωση του υποκαταστήματος της Τρίπολης του ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις άμεσα και να καταθέσει τη τροπολογία για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ που ζητούν οι εκτιμητές ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των καταστροφών.
- Να δημιουργηθούν ειδικά κλιμάκια άμεσης εκτίμησης ώστε να γίνει αμέσως η εξέταση των καταστροφών στις θερμοκηπιακές μονάδες διότι τα κόστη της αποκατάστασης των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερα και η αποκατάσταση είναι επείγουσα.
- Να γίνει άρση των περιορισμών του ΕΛΓΑ και να τύχουν αποζημίωσης όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα εάν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, με συμψηφισμό εισφορών και αποζημιώσεων
- Να αλλάξει άμεσα ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει άμεσα τους πληγέντες στο 100% για όλα τα προϊόντα
Διότι είναι γνωστό ότι εκτός από το ότι αφαιρείται απ’ τη ζημιά το γνωστό 15%, και το υπόλοιπο αποζημιώνεται(εναπομείναν ποσοστό επί 0,89),προστέθηκε και δεύτερος «κόφτης». Αν η ζημιά υπερβαίνει την ασφαλιζόμενη αξία, τότε παίρνει ο παθών το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας.
Επίσης τα αρδευτικά και τα λάστιχα πληρώνονται από τα ΠΣΕΑ μόνο με τιμολόγια περσινής χρονιάς, ενώ τα πηγάδια και τα μοτέρ έχουν απενταχθεί από τα ΠΣΕΑ.
- Να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους, η παραγωγή τους, το φυτικό κεφάλαιο, οι πάγιες εγκαταστάσεις και υποδομές των αγροτικών νοικοκυριών καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός -ανεξάρτητα αν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
- Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ μετά από ρύθμιση με ΚΥΑ η σταφίδα και τα σύκα που ήταν στα αλώνια και καταστράφηκαν.
- Να αποζημιωθούν για το σύνολο των καταστροφών στα αποθηκευμένα προϊόντα τους, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις κλπ.
- Να εκδοθεί ΚΥΑ η οποία να ρυθμίζει όλα όσα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ η τα ΠΣΕΑ, διότι αφού οι περιοχές κηρύχθηκαν θεομηνιόπληκτες -πλημμυρόπληκτες και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να υπάρχουν και διαφορετικές ρυθμίσεις.
- Να παρασχεθεί έκπτωση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για τα επόμενα δύο χρόνια για τους αγρότες των νομών που επλήγησαν (π.χ. δυνατότητα μείωσης ασφαλίστρου 20% χωρίς αντίστοιχη μείωση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς).
- Να τροποποιηθεί – επεκταθεί ο κανονισμός ασφάλισης με δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ όσο το δυνατόν περισσότερων παγίων τα οποία χάθηκαν από τις πλημμύρες (αντλίες, παρελκόμενα κ.α.), όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.
- Να δοθεί άμεσα προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση την καταρχήν γενική εκτίμηση της ζημιάς που έχει γίνει διότι διαφορετικά θα χαθεί η καλλιεργητική περίοδος.
- Να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να αποζημιώσει κατά 100% τις εκτεταμένες ζημιές που υπάρχουν από τις θεομηνίες σε όλη τη χώρα.
- Να ζητήσει η κυβέρνηση τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί που είδαν την παραγωγή και τις εκμεταλλεύσεις τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά
- Να τύχουν αναστολής υποχρεώσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων οι μεταποιητικές μονάδες και εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την θεομηνία.
Προτείνουμε να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της χρηματοδότησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.»