Στις 21 Σεπτεμβρίου , στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η γλυπτική του Τakis στον 21ο αιώνα. Θέσεις και ανατροπές», η οποία περιέλαβε ομιλίες και συζητήσεις. Την εκδήλωση αυτή παρακολούθησε πλήθος φιλότεχνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γλύπτης / Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας, μίλησε με θέμα: «Takis: ο «πολυμήχανος» της τέχνης».
Ομιλητές ήσαν, επίσης:
• Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Βυζαντινολόγος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg
• O Κώστας Βαρώτσος, Γλύπτης
• Ο Χάρης Καμπουρίδης, Ιστορικός Τέχνης / Μέλος της Academia Europea
• O Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Πρόεδρος της Ένωσης Κριτικών Τέχνης, AICA
• O Νίκος Τρανός, Γλύπτης / Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών
• O Τάκης Μαυρωτάς, Θεωρητικός και Κριτικός Τέχνης, Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης και άλλοι ομιλητές.
Η ημερίδα είχε σκοπό να αναδείξει στην πατρίδα του τον Έλληνα καλλιτέχνη, που από το ΄80 ήταν ένα σύμβολο του ελληνικού στοιχείου στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, ο πρώτος της μεταπολεμικής τέχνης που έγινε παγκόσμια γνωστός. Ένα φαινόμενο δυναμικό, επαναστατικό, καινοτόμο, πρωτοποριακό, ριζοσπαστικό, που δυστυχώς δεν είναι πια στη ζωή από τις 9 Αυγούστου 2019.
Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης επεσήμανε για τον αείμνηστο Takis τα εξής, μεταξύ άλλων: «Πηγαίνοντας στην Ευρώπη, συνειδητοποιεί τον ετεροχρονισμό με τον οποίο οι εικαστικές αντιλήψεις και τα σύγχρονα ρεύματα έρχονται στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζει έναν μεγάλο ανταγωνισμό που τον κάνει να βάλει υψηλούς στόχους, αν θέλει να υπάρξει ως καλλιτέχνης. Μεταλλάσσεται, μεταμορφώνεται και αναζητά τη νέα του εικαστική γλώσσα μέσα από τον μαγνητισμό, τη βαρύτητα, το φως, τον ήχο, δυνάμεις που δαμάζοντάς τες, τις χρησιμοποιεί σαν κύρια εργαλεία στη δημιουργία των μοναδικών του έργων. Μια ποίηση αναδύεται μέσα από τα πρωτόγνωρα για την τέχνη υλικά που χρησιμοποιεί. Μια νέα διάσταση δημιουργείται στον χώρο της τέχνης».
Σημειώνεται ότι ο γλύπτης Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Takis, υπήρξε και ερευνητής στο ΜΙΤ και συγκεκριμένα στο Κέντρο Προηγμένων Οπτικών Μελετών.
Αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία η αναδρομική έκθεση του Takis στο μουσείο Tate Modern του Λονδίνου, «ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά στις εικαστικές τέχνες», όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η ημερίδα «Η γλυπτική του Τakis στον 21ο αιώνα. Θέσεις και ανατροπές» έγινε με την έγκριση του αειμνήστου γλύπτη και είχε προγραμματιστεί η προσωπική του συμμετοχή, που δεν κατέστη εφικτή.
Πηγή: https://www.kalamata.gr/