Σε δραματικά δύσκολη θέση είναι το τελευταίο εικοσιτετράωρο η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται ενώπιον μιας διπλής διαπραγμάτευσης-εντός και εκτός συνόρων- και το φορτίο των φορολογικών μέτρων να διαμορφώνεται ιδιαίτερα βαρύ.
Οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες υπήρξαν καταιγιστικές και έπειτα από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τις σοβαρές ενστάσεις που αυτό διατηρεί σε σχέση με τις ελληνικές προτάσεις, αποφασίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει συνάντηση το μεσημέρι με τους κορυφαίους παράγοντες των θεσμών.
Ολο το παρασκήνιο της εμπλοκής με το ΔΝΤ
Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καθίσουν για άλλη μια φορά στο ίδιο τραπέζι, στις 16:00 το απόγευμα, με τις αξιώσεις του Ταμείου να ρίχνουν βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις.
Πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων τόνιζαν στο iefimerida.gr πως ” η κ. Λαγκάρντ λέει ότι τα φορολογικά μέτρα είναι μέτρα υφεσιακά”, διατυπώνοντας στη συνέχεια το ρητορικό ερώτημα με εμφανή δόση ειρωνείας “ποια είναι τα…αναπτυξιακά μέτρα που μας προτείνει δηλαδή το ΔΝΤ;”.
Με λίγα λόγια, συμπεραίνει κανείς πως η σιδηρά κυρία του Ταμείου εξακολουθεί να στυλώνει τα πόδια υπέρ των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, με κύκλους της κυβέρνησης ωστόσο να ξεκαθαρίζουν πως ” δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της ελληνικής πλευράς”. Εξ’αυτού του λόγου, είναι μάλιστα πολύ πιθανό το Ταμείο να μην συμμετέχει σε μια συμφωνία που δεν θα είναι συνολική και δεν θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Καθοριστικό το αποψινό Eurogroup
Κατά τα λοιπά, όλα τα βλέμματα απόψε είναι στραμμένα στην τελευταία συνεδρίαση του eurogroup, η οποία και θα διεξαχθεί μια μέρα πριν από την αυριανή τακτική σύνοδο κορυφής. Το «μενού» θα περιλαμβάνει τα ανοικτά θέματα για την επίτευξη συμφωνίας, με την κυβέρνηση να εκπέμπει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι παρέμειναν στη Βελγική πρωτεύουσα οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο Γιώργος Χουλιαράκης με κλιμάκιο Ελλήνων τεχνοκρατών οι οποίοι και βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.
Με ορόσημο την 30η Ιουνίου και για τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια –καθώς λήγει και η παράταση του πρόγραμματος- όλα δείχνουν πως θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση μιας συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια αυτή να περάσει από την ελληνική Βουλή, αφού όπως λένε κυβερνητικές πηγές “ο χρόνος πιέζει”.
Και…στο βάθος παράταση 6 μηνών
Διόλου τυχαία ακόμη, η αποκάλυψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί σε Έλληνες ευρωβουλευτές.
Όπως είπε ο Επίτροπος, στην παράταση, που αναμένεται να συμφωνήσουν θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση, θα προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς όμως να υπάρχυπάρχουν αναφορές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά η Αθήνα.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων για νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες.
Στο επόμενο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, θα υπάρχει όμως αναφορά στο πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.
Σε οριακό σημείο οι εσωκομματικές ισορροπίες
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχουν ενταθεί οι φωνές- από όλες τις κατευθύνσεις- για το εκρηκτικό μείγμα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, οι περισσότεροι περιμένουν να δουν που θα «κάτσει η μπίλια» και ποιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, κάτι που θα κρίνει και τη διαχείρισή της από την… πολύχρωμη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Συνεδριάζει η πολίτικη γραμματεία
Τάσεις και υποομάδες πάντως (“53” και “Αριστερή Πλατφόρμα”), πραγματοποίησαν ήδη «κλειστές» συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καταλήγοντας στο κοινό συμπέρασμα ότι «μας οδηγούν σε πλήρη υποταγή», ενώ για σήμερα στις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δε, υπάρχει ανησυχία μετά τις ανοικτές διαφοροποιήσεις βουλευτών, ότι μπορεί το κύμα να γίνει… τσουνάμι και για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες εκτάκτως άτυπο «όργανο» διαχείρισης κρίσης με την παρουσία του γραμματέα της ΚΟ Χρήστου Μαντά, του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη, ενώ παρόντες ήταν και οι υπουργοί Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης καθώς οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται προκαλούν πονοκεφάλουν στην ηγετική ομάδα και προβληματισμό ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής απ’όπου πρέπει να περάσει ενδεχόμενη συμφωνία.