Η σημερινή ημέρα, 3 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί, ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από το 1992, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αναφέρεται ως ημέρα γιορτής για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Ο μοναδικός λόγος «γιορτής» από τον οποία αντλούμε δύναμη και μαχόμαστε καθημερινά ως αναπηρικό κίνημα παγκοσμίως είναι η ουσιαστική απόδοση της αναπηρίας ως κοινωνική ποικιλομορφία. Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο. Καθένας μας είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ- στην εμφάνιση του, στις ικανότητες του, στις δραστηριότητες του, στις επιθυμίες του- από τον άλλο.Είμαστε όμως όλοι ΙΣΟΙ- στις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα, τους νόμους, στην ανάγκη τελικά για ΖΩΗ.
Η σημερινή ημέρα είναι μέρα αγώνα για το αναπηρικό κίνημα. Είναι μέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση , τη διακήρυξη και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, ώστε να επιτευχθεί η αξιοπρεπή και ισάξια διαβίωση των ατόμων αυτών εντός της κοινωνίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας βρίσκει φέτος και για ακόμη μία χρονιά αντιμέτωπους με την πιο δύσκολη περίοδο παγκοσμίως, αυτή της πανδημίας. Όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, αναδείχθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, οι οικονομικές δυσχέρειες, τα προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και το ευρύ φάσμα των κοινωνών ανισοτήτων και διακρίσεων.
Το αναπηρικό κίνημα της Ελλάδας, σήμερα, όπως και κάθε μέρα, διεκδικεί:
- Άμεση οικονομική στήριξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
- Εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καθώς το σύνολο αυτών βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Άμεση ολοκλήρωση της τρέχουσας προκήρυξης του νόμου 2643/98.
- Σύστημα υγείας δίκαιο, δημόσιο και δωρεάν που θα διασφαλίζει την καθολικότητα των υπηρεσιών υγείας και θα διέπεται από διαφάνεια και λογοδοσία.
- Αυτονομία και ανεξάρτητη διαβίωση για όλα τα άτομα με αναπηρία
- Ομαλή μετάβαση από τη διαχωρισμένη/ειδική στη συμπεριληπτική εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα «Σχολείο για όλους»
- Καθολική προσβασιμότητα στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον, στις υποδομές, τα αγαθά και τις υπηρεσίες.
- Επέκταση του εύρους προστασίας της αρχής της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλους τους τομείς ζωής, με στόχο την άρση των άμεσων, έμμεσων, πολλαπλών, δια-τομεακών και λόγω σχέσης διακρίσεων.
- Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα για την ισότητα των φύλων.
- Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στις εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας.
- Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ατόμων με αναπηρία.
- Επίσημη καταγραφή δεδομένων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προκειμένου για τη δημιουργία στοχευμένων στρατηγικών προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις κρίσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, η πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά, αλλά και η πρόσβασή τους στην πληροφορία και ενημέρωση.
- Δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία και ουσιαστική αποϊδρυματοποίηση με τη συμβολή του αναπηρικού κινήματος, ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση για τα άτομα αυτά μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Το αναπηρικό κίνημα της Πελοποννήσου και όλης της Ελλάδας διεκδικεί την ισάξια και αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και θα συνεχίσει ωσότου αρθούν και ανατραπούν οι συνθήκες που έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό τους.
Το Δ.Σ. και οι φορείς- μέλη της ΠΟΜΑμεΑΠΕΛ