Παράσταση διαμαρτυρίας :”Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που διαλύει την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά”

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 12 Δεκέμβρη – 7 μ.μ., Παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας, Αριστομένους, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων νομού Μεσσηνίας.

Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Όλοι στην συγκέντρωση των σωματείων 15 Δεκέμβρη, 6:30 μμ πλ. 23ης Μάρτιου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ που θεωρεί τις ανάγκες μας ΚΟΣΤΟΣ!!

Η Κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις καταργεί το ΚΕΘΕΑ και όλους τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα (18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.) και δημιουργεί από τη συγχώνευσή τους έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων). Με αυτό το νομοσχέδιο:

·      Επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα στη Δημόσια και Δωρεάν Απεξάρτηση στη λογική της μείωσης του κόστους, ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την είσοδο ΜΚΟ και συνολικά ιδιωτών. Ενώ κλείνουν τα Κέντρα Πρόληψης

·      Παγιώνεται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, αφού η μορφή ΝΠΙΔ μειώνει περαιτέρω την κρατική ευθύνη, γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπονομεύουν το θεραπευτικό έργο, ενώ επέρχονται σοβαρές επιζήμιες μεταβολές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

·      Υποβαθμίζεται περαιτέρω η «στεγνή» θεραπεία και το εκάστοτε ιδιαίτερο θεραπευτικό μοντέλο που αυτή ακολουθεί, μέσω της κατάργησης ολόκληρων οργανισμών π.χ. ΚΕΘΕΑ και της ενοποίησής της σε έναν τομέα, αλλά και μέσω της συνέργειας ή και συγχώνευσης υπηρεσιών τους με οργανισμούς που έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία όπως π.χ. με την υποκατάσταση.

·      Πριμοδοτείται η λογική του “μικρότερου κακού” θέλοντας “λειτουργικούς χρήστες” και όχι απεξαρτημένους ανθρώπους

·      Χτυπιέται το ενιαίο Πρόληψη – Θεραπεία – Κοινωνική Επανένταξη.

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων νομού Μεσσηνίας, ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις συλλογικότητες των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ΤΩΡΑ

Η απεξάρτηση στη χώρα μας είναι σε κίνδυνο –  Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή της!

Απαιτούμε:

o        Καμία κατάργηση – συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών, στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης.

o        Καμία απόσχιση των προγραμμάτων 18ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που ανήκουν.

o        Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων.

o        Μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού (επιστημονικού, θεραπευτικού, βοηθητικού) σε Πρόληψη και Απεξάρτηση.

o        Νέες δομές για όλες τις εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο) σε όλη την επικράτεια της χώρας.

o        Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα.

o        Κατάργηση ΠΝΠ και επαναφορά αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

o        Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών σε Πρόληψη και Απεξάρτηση.

o        Πλήρης χρηματοδότηση της Πρόληψης και της Απεξάρτησης από το Κρατικό Προϋπολογισμό με γενναία χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων.