Παρέμβαση για το φλέγον θέμα του καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο έκανε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Οικολογική».
Στην ανακοίνωσή της η κ. Λυμπεροπούλου επισημαίνει ότι:
«Στην «Πελοπόννησος Οικολογική» εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε τον καταρροϊκό πυρετό να πλήττει αρκετές περιοχές της Περιφέρειας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρότι είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού από τον χειμώνα ΔΕΝ έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα και ΔΕΝ προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή του.»
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η επικεφαλής Δήμητρα Λυμπεροπούλου «Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι εξαγγελίες για δήθεν ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελούν μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα».
ΔΕΝ προσβάλλει τον άνθρωπο, ακόμα και αν καταναλώσει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώο που έχει νοσήσει και ως εκ τούτου ΔΕΝ υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Ο καταρροϊκός πυρετός εξοντώνει οικονομικά τους παραγωγούς που επλήγησαν, χάνοντας το ζωικό τους κεφάλαιο κι έχει αναστατώσει όσους φοβούνται ότι είναι στη ζώνη κινδύνου.
Απειλεί ν’ αφανίσει ολόκληρες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και εάν δεν περιοριστεί σύντομα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο, σε μια περίοδο μάλιστα που οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Ήδη τα κοπάδια που έχουν νοσήσει στην Πελοπόννησο είναι αρκετά, με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους, διότι αυτή η κατάσταση εκτός των άλλων θα έχει αρνητική επίπτωση στη ζήτηση και στην πώληση του γάλακτος και του κρέατος.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας που βρίσκονται ήδη σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των χαρατσιών, των φόρων και συνολικά της εδώ και χρόνια απουσίας αγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ή και τώρα των δυο μαζί, αλλά αποτελεί ένα καίριο χτύπημα στην εθνική οικονομία της χώρας με την Ρωσία ήδη να έχει κλείσει τις πόρτες για γαλακτοκομικά από την Πελοπόννησο.
Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων καθώς διαπιστώνουν την παντελή έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης όσων έχουν πληγεί, από Υπουργείο και Περιφέρεια.
Με δεδομένη την ολιγωρία που επέδειξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη λήψη προληπτικών μέτρων από τις αρχές του χρόνου, αν δε ληφθούν μέτρα, το πρόβλημα θα επεκταθεί.
Απαραίτητος είναι επίσης και ο αυστηρός έλεγχος των μετακινήσεων των κοπαδιών, αφού όλα δείχνουν ότι το νόσημα εμφανίστηκε λόγω παράνομης διακίνησης προβάτων.
Σύμφωνα με την Οδηγία 2012/5/ΕΕ, προβλέπεται η χρήση αδρανοποιημένων εμβολίων κατά του καταρροϊκού πυρετού τα οποία είναι το προτιμώμενο μέσο για τον έλεγχο του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και για την πρόληψη της κλινικής νόσου στην Ένωση.
Είναι σημαντικό οι αντιδράσεις των συντεταγμένων φορέων της Πολιτείας να είναι άμεσες ώστε ν’ αποτραπεί επέκταση της νόσου και να προστατευθεί από μια σοβαρότατη απειλή το ζωικό μας κεφάλαιο, προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντική είναι η σε βάθος και διαρκής ενημέρωση των κτηνοτρόφων καθώς και η τήρηση όλων των κανονισμών που είναι σε ισχύ για την προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Ζητούμε τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούν στους κτηνοτρόφους τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, που πλήττουν μέχρι στιγμής κοπάδια αιγοπροβάτων κυρίως στην Πελοπόννησο, παράλληλα με τη λήψη μέτρων για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα ζητούμε:
Η σε βάθος και διαρκής ενημέρωση των κτηνοτρόφων από τους αρμόδιους φορείς και η ανάγκη συνεργασίας με τους Δημόσιους Κτηνιάτρους.
Να χορηγηθούν άμεσα ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που έχουν τα κοπάδια τους σε «καραντίνα».
Να δοθούν εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους για να ψεκάσουν.
Να δοθούν αποζημιώσεις αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος.
Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.
Να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ζώων.
Διαρκείς έλεγχοι και αυστηροποίηση των ποινών για την παράνομη μετακίνηση ζώων χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά έγγραφα.
Τέλος η επικεφαλής Δήμητρα Λυμπεροπούλου δηλώνει: «Επιτέλους Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια Πελοποννήσου ας δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ειδικά στην Πελοπόννησο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα».