Το βιβλίο “Γυναίκα και λιτότητα η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των δύο φύλων” σε επιμέλεια Μαρίας Καραμεσίνη, καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διοικήτριας του ΟΑΕΔ και Jill Rubery, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Manchester παρουσιάστηκε στις 7μ.μ. στο Ξενοδοχείο REX, στην Καλαμάτα.
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής
Καναβού Ιωάννα, Τμήμα Φεμινιστικής πολιτικής Σύριζα
Κοζομπόλη Παναγιώτα, βουλευτής Μεσσηνίας και παρενέβη η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα.
Ενώ την εκδήλωση άνοιξε η υπεύθυνη του τομέα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Χαρά Κιουρή.
“Η λιτότητα έχει γίνει η νέα αρχή για τις δημόσιες πολιτικές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχει μετατραπεί σε κρίση δημόσιου χρέους. Ωστόσο τα σημερινά μέτρα λιτότητας απειλούν να ακυρώσουν την πρόοδο που έχει γίνει ώς τώρα στο ζήτημα της ισότητας των φύλων, υπονομεύοντας σημαντικούς θεσμούς για την προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής πρόνοιας και παραγκωνίζοντας τις πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Ο τόμος αυτός αποτελεί μια πρώτη απόπειρα καταγραφής του τρόπου με τον οποίο η οικονομική κρίση και οι συνακόλουθες πολιτικές λιτότητας επηρεάζουν τις γυναίκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εντοπίζοντας τις επιπτώσεις για την ισότητα των φύλων στα συστήματα απασχόλησης και πρόνοιας σε εννέα περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα προσαρμογής.
Τα κείμενα του παρόντος τόμου υιοθετούν ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για την κατάσταση των γυναικών στην ύφεση, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην κοινωνική τους θέση τις τελευταίες δεκαετίες και τις σημερινές συνθήκες λιτότητας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αμέσως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση οι διαφορές λόγω φύλου μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση μειώθηκαν – μόνο διότι επιδεινώθηκε η θέση των ανδρών και όχι επειδή υπήρξαν οποιεσδήποτε βελτιώσεις των γυναικών. Τα δεδομένα όμως προβλέπεται να ανατραπούν από τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν ήδη πιο αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση γυναικείας εργασίας και την πρόσβαση των εργαζόμενων μητέρων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά, η προσήλωση των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία ενισχύεται, ακόμα και σε αυτή την περίοδο που οι απαιτήσεις για την απλήρωτη οικιακή τους εργασία αυξάνονται.
Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Οι σημερινές πολιτικές ενισχύουν τους ίδιους εκείνους μηχανισμούς που προκάλεσαν αρχικά την κρίση και καθυστερούν ή και αντιστρέφουν τη μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της κοινωνικής επένδυσης σε δομές φροντίδας. Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι η ισότητα των φύλων πρέπει να τοποθετηθεί στο επίκεντρο οποιουδήποτε προοδευτικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.”