Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να προκύψει ανακοίνωση και να μην εμφανιστούν τα κόμματα ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε ένα εθνικό θέμα, όπως το προσφυγικό.
«Δεν είναι νοητό να μην υπάρξει ανακοινωθέν», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ήταν, άλλωστε, και ο ίδιος που συνέγραψε την ανακοίνωση της Προεδρίας, κρατώντας σημειώσεις την ώρα που οι αρχηγοί μιλούσαν.
Ειδικά στο σημείο για το προσφυγικό, δεν υπήρχαν παρά ανεπαίσθητες αλλαγές από τους αρχηγούς στο σχέδιο ανακοίνωσης που κατέθεσε ο Πρόεδρος και έτσι δεν υπήρξαν ρωγμές σε ένα μείζον πολιτικό θέμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως παραδέχονται οι πολιτικοί αρχηγοί, συνέβαλε αποφασιστικά, ώστε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στη σύσκεψη, καθώς η μοναδική, ουσιαστικά, περίπτωση οξύτητας υπήρξε η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το ύψος των περικοπών συντάξεων που πραγματοποιήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Το έμμεσο μήνυμα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, απέστειλε μήνυμα και προς τα κόμματα και τα πρόσωπα που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την αφοσίωσή του στο θεσμικό του ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι αιχμές εναντίον του άφησαν η «σαμαρική» πτέρυγα της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η «βενιζελική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, μόλις ξεκίνησε η σύσκεψη, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε στους πολιτικούς αρχηγούς τα όσα προβλέπονται για τη σύγκληση της σύσκεψης των αρχηγών.
«Ο μόνος που μπορεί να τη ζητήσει είναι ο πρωθυπουργός, αφού επικοινωνήσει μαζί σας, ώστε να έχει εξασφαλίσει την απαρτία και να καθορίσει την ατζέντα. Όπως ρητά προβλέπεται, αν κάποιος από εσάς θελήσει να ζητήσει σύσκεψη αρχηγών, απευθύνεται στον πρωθυπουργό, όχι σε εμένα. Μπορείτε, λοιπόν, να ενημερώσετε τους συνεργάτες σας για να τους κανόνες αυτούς» φέρεται να είπε με νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ουδείς αρχηγός είχε διαφορετική άποψη, ούτε υπήρχε η παραμικρή κριτική, γεγονός που καταδεικνύει και τα μικροκομματικά κίνητρα των επικριτών του Προέδρου τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε να μην διαρρεύσουν οι συγκεκριμένοι διάλογοι.
Υψηλός δείκτης εμπιστοσύνης
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, πάντως, αρχίζει να δίνει εκ νέου περιεχόμενο στον θεσμό του Προέδρου. Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Public Issue που δημοσιεύτηκε χθες στην «Αυγή», ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας συγκεντρώνει 64% ποσοστό εμπιστοσύνης, έναντι μόλις 27% που συγκεντρώνει η Βουλή και 10% τα κόμματα, που φτάνουν σε ιστορικό ναδίρ.
Όπως σχετικά σημειώνει ο Γιάννης Μαυρής, στην «Κυριακάτικη Αυγή»: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) παρέμενε, μέχρι το 2009, ο μόνος πολιτικός θεσμός που εμπιστευόταν η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Αυτό οφείλεται ασφαλώς και στο γεγονός ότι ο ΠτΔ δεν αναμειγνύεται ενεργά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Στην εδραίωση αυτής της εικόνας είχε συντελέσει και η υψηλή αποδοχή του προηγούμενου Προέδρου Κ. Στεφανόπουλου. Ωστόσο, η μνημονιακή πενταετία δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε την Προεδρία.
Το 2014, ο ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας, ενώ διέθετε, στην αρχή της θητείας του, υψηλή κοινωνική αποδοχή, χρεώθηκε τελικά μερίδιο της πολιτικής ευθύνης για την κατάσταση της χώρας και ο δείκτης εμπιστοσύνης στον ΠτΔ κατέγραψε θεαματική συρρίκνωση.
Από τον Μάρτιο του 2015 και μετά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, η εμπιστοσύνη στο αξίωμα του Προέδρου ανακάμπτει, αλλά δεν καταφέρνει να πλησιάσει τα ποσοστά πριν της μνημονιακής περιόδου».
Πηγή: real.gr