Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ετοιμάζουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων οι Καλλιτεχνικές Σχολές της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου , ενώ απόψε κάνει πρεμιέρα το έργο «Ο Γενικός Γραμματεύς» του Ηλία Καπετανάκη, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε σύντομη εισαγωγή του στο πλαίσιο της συνέντευξης, ανέφερε τα εξής: «Η πόλη μας δικαίως χαρακτηρίζεται ως πόλη του πολιτισμού. Ο Δήμος Καλαμάτας, την κοινωνική και πολιτιστική του πολιτική, την ασκεί μέσα από την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις». Η «Φάρις» στηρίζει τη λειτουργία, εκτός των άλλων, και τεσσάρων δομών, στο θέατρο με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Μαργαρίτη, στο χορό με την κυρία Σταμούλη, στα Εικαστικά με τον κ. Λαμπρινίδη και στη μουσική και το τραγούδι με τον κ. Γυφτάκη.
Φανταστείτε, λοιπόν, όλοι αυτοί οι φορείς τι μας έχουν ετοιμάσει, τι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που θα είναι σίγουρα αντάξιες της φήμης αλλά και του επιπέδου των Σχολών της «Φάρις».
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τους Διευθυντές, καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμάτας στη «Φάρις» για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι εκδηλώσεις θα είναι πολύ υψηλού επιπέδου και θα λειτουργήσουν προσθετικά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε η Καλαμάτα να καταστεί και Χριστουγεννιάτικος προορισμός».
Ακολούθως, οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές των Σχολών και του Θεάτρου αναφέρθηκαν σε όσα έχουν προγραμματισθεί.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
Αρχικά, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα παρουσιασθούν – με δωρεάν είσοδο – δύο μουσικά παραμύθια, που συνέθεσε ο Στάθης Γυφτάκης για τις Ορχήστρες και Χορωδίες του Ωδείου, με στίχους Λίλλυς Τριαντάρη, σκηνοθετική επιμέλεια Παναγιώτη Αδάμ και φωτισμούς Παναγιώτη Λαμπή.
Η Παιδική και η Νεανική Χορωδία του Ωδείου θα συμπράξουν με την Παιδική, αλλά και την Συμφωνική Ορχήστρα του
Ωδείου, δημιουργώντας μια… «Ασυνήθιστη μέρα στην Καλαμάτα».
Πρόκειται για δύο παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, που μιλούν για τη δύναμη της μουσικής αλλά και για τις ανθρώπινες «αδυναμίες», τη φαντασία αλλά και τη δύσκολη ανθρώπινη πραγματικότητα, μα πάνω από όλα για την αγάπη στον συνάνθρωπο, τη μοιρασιά και την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από την μουσική, και την αλληλεγγύη…
Την αφήγηση έχουν αναλάβει η Σταυρούλα Δαμήλου και η Λίλλυ Τριαντάρη, ενώ στο ρόλο του παιδιού εμφανίζεται ο Νικόλας Κατερινόπουλος.
Την Ορχήστρα και τις χορωδίες διευθύνει ο Ιβάν Μάτζαρης.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ GALA
ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ
Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στις 21:00, πάλι στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί ένα Χριστουγεννιάτικο Gala από τους Καθηγητές αλλά και σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με φιλανθρωπικό σκοπό. Μουσική για τα Χριστούγεννα, αλλά και γνωστά έργα του ρεπερτορίου, κωμικές σκηνές με το …γνωστό πια πιανιστικό trio, Κάλαντα από την Αναγέννηση και εμφάνιση έκπληξη από τις Χορωδίες του Ωδείου…
Γενική είσοδος 5 ευρώ.
Τα χρήματα θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.
Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, κάθε μέρα από 15:00 έως 21:00.
ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Το Εικαστικό Εργαστήρι συμμετέχει στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας με την έκθεση εικαστικών έργων με γενικό τίτλο: «Τί φῶς καὶ χρῶμα κι ὀμορφιὰ νὰ σκόρπιζε τὸ ἀστέρι…». Ο τίτλος αποτελεί στίχο από ποίημα του Κωστή Παλαμά.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, κεραμικής, χαρακτικής, σχεδίου, αγιογραφίας και εικαστικές εγκαταστάσεις των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20.00, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, από το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.
Η έκθεση αυτή, εκτός από την εορταστική ατμόσφαιρα που προσφέρει τις μέρες των Χριστουγέννων, παρουσιάζει την εικαστική προσπάθεια του πρώτου τριμήνου της φετινής σχολικής χρονιάς. Στην έκθεση διαφαίνεται η επίτευξη των στόχων του Εικαστικού Εργαστηρίου, που είναι η ποιότητα και η νεοτερικότητα της εικαστικής παιδείας, η πολυμορφία της καλλιτεχνικής έρευνας, αλλά και η ανάπτυξη της συνεργασίας στην επίτευξη των ομαδικών καλλιτεχνικών έργων.
Διδάξαν: Χρήστος Βελισάρης, Έλλη Κελεμένδρη, Κωνσταντίνα Μαλιαρού, Ιωάννα Μιχοπούλου , Νάνση Παπαδοπούλου, Μιμίκα Πετροπούλου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Τσαΐρης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Παναγιώτης Λαμπρινίδης
Διάρκεια έκθεσης: 22/12/2019 – 10/1/2020
Ωράριο λειτουργίας: 10.00 – 13.00 (εκτός αργιών)
Η ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης του Εικαστικού Εργαστηρίου, το βράδυ της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού η παράσταση της Δημοτικής Σχολής Χορού με τίτλο: «Χριστούγεννα στον κόσμο». Η παράσταση αναφέρεται στη μεγάλη μας ανάγκη ή επιθυμία να ταξιδεύουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην καθημερινότητά μας, οπότε με τις χορογραφίες θα ταξιδέψει το κοινό σε τόπους φανταστικούς, αλλά και σε πόλεις του κόσμου, γενικότερα.
Στη Χριστουγεννιάτικη παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί συνοδοί της Σχολής, παίζοντας κομμάτια στο πιάνο. Είναι οι εξής: Λουκάς Γεώργας, Άννα Μαρία Μουτεβελή, Αγγελική Λαζάρου, Καρκαλούτσος Πάρις, Ντίνα Οικονομόπουλου, ενώ τις χορογραφίες έχουν κάνει οι: Δανάη Ευαγγελίου, Σταυρούλα Γκόνου, Νάγια Γραμματικοπούλου, Γεωργία Ράπτη και Θώμη Σταμούλη.
Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ
Απόψε, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας με το έργο «Ο Γενικός Γραμματεύς», του Ηλία Καπετανάκη, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Γιάννη Μαργαρίτη.
Παραστάσεις θα δίδονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00
Τιμές εισιτηρίων: 12 και 8 ευρώ.
Ηλία Καπετανάκη
«Ο Γενικός Γραμματεύς»
Σκηνοθεσία, διασκευή, φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Χορογραφία: Έντυ Λάμε
Σκηνικό: Μάρκος Καμπάνης
Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Αλεβυζάκης, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Μάρα Μπαρόλα, Μαριάμ Ρουχάτζε, Δημήτρης Σταμούλης, Γιώργος Τσαπόγας.
Πηγή: https://www.kalamata.gr/