Ποια είναι η συνταγή – σοκ του ΔΝΤ για να μετάσχει στο Γ΄ ελληνικό πρόγραμμα – Προκαταβολική ψήφιση 4,5 δισ για… το 2018

To ΔΝΤ ισχυρίζεται, ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει όσο οι Ευρωπαίοι απαιτούν πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

dnt«Φωτιά» στην διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα 12/12/2016 με τους δανειστές βάζει κοινό άρθρο του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και του οικονομολόγου του Ταμείου Μωρίς Όμπστφέλντ με το οποίο ζητούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο ποσό.

Στο άρθρο οι δύο τεχνοκράτες του Ταμείου ισχυρίζονται, ότι όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει όσο οι Ευρωπαίοι απαιτούν πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Σε αυτό το πλαίσιο «δεν είναι το ΔΝΤ  που απαιτεί περισσότερη λιτότητα» τονίζουν οι δύο άνδρες από την στιγμή που ο πήχηw στα πλεονάσματα δεν κατεβαίνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ο οποίος, ακόμη και για αυτό το ύψος απαιτούνται διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πόουλ Τόμσεν «ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό”.

Πάντως, η πρόταση του ΔΝΤ για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (19,8 δισ.) αλλά και του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ έπαψε πια να αποτελεί είδηση.
Τα στελέχη του επανειλημμένως έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος αυτού, ενώ το ίδιο θα κάνει σήμερα και η Ντέλια Βελκουλέσκου καθήμενη στη σημερινή διαπραγμάτευση απέναντι από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Εφόσον το ΔΝΤ επικρατήσει σε αυτό το «μπρα – ντε – φερ» τότε οι επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων θα είναι τεράστιες αφού η εφορία θα αφαιρέσει ένα ολόκληρο μισθό από την τσέπη εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Σε μέσα επίπεδα η επιβάρυνση θα είναι από 800 έως και 1.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο «χτύπημα» θα δεχτούν όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 20.000 ευρώ οι οποίοι θα δούνε τις μηναιίες αποδοχές τους να εξαϋλώνονται.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα.
Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά ( αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ( αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Για την Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπόλοιπη παρέα των ευρωπαϊκών θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM), προέχει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και όχι τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά.
Για όλους αυτούς τους λόγους και προφανώς για να μετάσχει χρηματοδοτικά και όχι μόνο συμβουλευτικά στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, απαιτεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα των 5 δις. ευρώ της τριετίας 2018 – 2020.

Στο νέο επαναληπτικό γύρο για τα ακανθώδη ζητήματα  της β  αξιολόγησης θα γίνει με νέα προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές σε δημοσιονομικό, εργασιακά αλλά και στον τομέα της ενέργειας πλην όμως τίποτε δεν προμηνύει πως θα επέλθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το τέλος του χρόνου

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένο ταξίδι την Πέμπτη 15/12 για διάλεξη στο Βερολίνο.
Ενδεχομένως να παραμείνει επί γερμανικού εδάφους για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ στην οποία θα παιχτεί το «χαρτί» της πολιτικής συμφωνίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εφόσον δυσκολέψει κι άλλο η κατάσταση.

Αναλυτικότερα, όμως, οι ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου διά χειρός Τόμσεν έχουν εξής:

–          Ομαδικές απολύσεις: «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα»

–          Μειώσεις συντάξεων: H Ελλάδα έχει «ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ)».

–          Μείωση αφορολογήτου ορίου:  Η Ελλάδα έχει «ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%)».

–          Προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ (ή 2% του ΑΕΠ): «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ».

Μ. Χριστοδούλου
Πηγή: bankingnews.gr