Ποιες σχολές προτιμούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου – Στροφή στις «ισχυρές» παραδοσιακές σχολές

foitites2Σε παραδοσιακά «ισχυρές» πανεπιστημιακές σχολές -όπως είναι οι Νομικές, οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές- στρέφονται οι μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου, οι οποίοι, τον Ιούνιο, θα «εγκαινιάσουν» το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χαμηλότερη είναι η ζήτηση για τις οικονομικές σχολές, ενώ πολύ μικρό είναι το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις παιδαγωγικές σχολές, οι βάσεις εισαγωγής των οποίων αναμένεται να «κατρακυλήσουν».

Ανθρωπιστικές

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Παιδείας, φέτος ο κύριος όγκος των μαθητών της Γ΄ τάξης Λυκείου κατευθύνεται στις Ανθρωπιστικές (37,8%) και στις Θετικές Σπουδές (35,8%), ενώ μόλις το 26,4% επέλεξε την ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας – Πληροφορικής.
Όσον αφορά τη Β΄ Λυκείου, οι μαθητές επέλεξαν τις Θετικές Σπουδές με 58,52 % έναντι 41,48% όσων επέλεξαν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Όπως εξηγεί στην «Η» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης, μια πρώτη ανάγνωση των επιλογών που έκαναν οι υποψήφιοι δείχνει ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση της ζήτησης για τις παιδαγωγικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, αφού ελάχιστοι αναμένεται να επιλέξουν το μάθημα «μπαλαντέρ» (είτε τα Μαθηματικά είτε την Ιστορία γενικής παιδείας) για να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Αποτέλεσμα θα είναι οι βάσεις των παιδαγωγικών σχολών να παρουσιάσουν μεγάλη πτώση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση από 600-1.500 μόρια σχεδόν στο σύνολο των σχολών. Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα των νέων δεδομένων του εξεταστικού συστήματος. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα δύσκολα μαθήματα αντί για έξι ή επτά στα οποία διαγωνίζονταν κατά το παρελθόν, ενώ θα λείπουν όχι μόνο το «μπόνους» της προφορικής βαθμολογίας αλλά και τα «εύκολα» μαθήματα τα οποία, στο παρελθόν, ανέβαζαν τις επιδόσεις τους. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων μείνει ο ίδιος και η ζήτηση δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, τότε εκτιμάται ότι οι βάσεις εισαγωγής στις περισσότερες σχολές, ακόμα και στις περιζήτητες, θα παρουσιάσουν πτώση.

Οι δηλώσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσα στον Φεβρουάριο και σε προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Παιδείας την αίτηση-δήλωση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, με την αίτηση – δήλωση ο ενδιαφερόμενος δηλώνει:

α) Την Ομάδα Προσανατολισμού στα τρία κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά.

β) Το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε ένα επιστημονικό πεδίο.

γ) Το πέμπτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο επιστημονικά πεδία.

δ) Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί.

Εν τω μεταξύ, νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη 2.508 θέσεων οι οποίες προέκυψαν από τις μετεγγραφές φοιτητών προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα περιφερειακά ΑΕΙ, στα οποία διαπιστώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων, αλλά και να επωφεληθούν οι φοιτητές των οποίων η αίτηση για μετεγγραφή δεν ικανοποιήθηκε.

anatropinews.gr