Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) χθες Κυριακή 20 Ιουλίου. Έγινε ένα πρωτότυπο παιχνίδι ερωταπαντήσεων μεταξύ των ομιλητών και του κοινού σχετικά με επίκαιρα πολιτικά ζητήματα και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Κεντρικοί ομιλητές ήταν τα μέλη των ακτιβιστών Θοδωρής Δουλουμπέκης, Θανάσης Τσαλδάρης, Παναγιώτης Δουδωνής, Τέτα Θεοδωροπούλου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά Παύλος Χρηστίδης και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Γιάννης Χριστόπουλος. Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στο κοινό.
Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης μίλησε για τα χαρακτηριστικά των PES Activists ως μίας πανευρωπαϊκής προσπάθειας που έχει ως κύριο σκοπό αφενός να εξοικειώσει μέσω δράσεων τις τοπικές κοινωνίες με τις ιδέες του PES, και αφετέρου να μεταφέρει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στα κεντρικά όργανα του κόμματος. Στηλίτευσε παράλληλα τη συντηρητική πολιτική που ακολουθεί η δεξιά ευρωπαϊκή ηγεσία, ειδικά στα κράτη του νότου.
Ο Θανάσης Τσαλδάρης, συντονιστής της προσπάθειας για την Καλαμάτα, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που έχει αναλάβει το PES για την ενίσχυση της εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος εγγύησης εργασίας για τους νέους.
Η Τέτα Θεοδωροπούλου έθιξε θέματα που σχετίζονται με την άνοδο της ακροδεξιάς και την ισότητα των φύλων. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για την ανάγκη της πανευρωπαϊκής περιθωριοποίησης των ακροδεξιών απόψεων και τη χρησιμότητα πολιτικών που θα προωθήσουν την ισότητα των δύο φύλων σε όλους τους τομείς, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος τοποθετήθηκε περισσότερο σε ζητήματα σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και την πορεία προς την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα.
Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε την άμεση ανάγκη της ανασύστασης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα και κατέδειξε την ανάγκη συμμετοχής των σύγχρονων νέων σοσιαλδημοκρατών, ως μιας δύναμης προόδου για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη επανεξέτασης του εκλογικού συστήματος και της κατανομής των 50 εδρών στην κυβερνητική συνεργασία, και όχι στο πρώτο κόμμα.