Πραγματοποιήθηκε μια σπάνια συνάντηση της κινηματογραφικής τέχνης με την μουσική «Τα Φώτα της Πόλης»  στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Μια αξέχαστη βραδιά έζησαν όσοι παρακολούθησαν το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, στο κατάμεστο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας σε μια σπάνια συνάντηση της κινηματογραφικής τέχνης με την μουσική.

Συγκεκριμένα, η συνεργασία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας  έφερε στην επιφάνεια τα αριστουργηματικά Φώτα της Πόλης, με την συνδρομή της σολίστ Μαρίας Παπαπετροπούλου στο πιάνο, του Antoine Banville στα κρουστά,  και της Μαριλένας Κυριακοπούλου στο τραγούδι.

Με κεντρικό άξονα τον ρακένδυτο Σαρλό που αγωνίζεται να επιβιώσει στο βίαιο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, η ταινία-μύθος του αμερικανικού κινηματογράφου αφηγήθηκε μια οικουμενική ιστορία αγάπης που ξεπερνά τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια, αποθεώνοντας την άδολη και ανόθευτη αγάπη.Από νωρίς το Μέγαρο Χορού άρχισε να γεμίζει με κόσμο που συνέρρεε για να παρακολουθήσει την ταινία. Ο χώρος του αμφιθεάτρου γρήγορα γέμισε, όπως και οι εξώστες, ενώ πολλοί ήταν και όρθιοι ή στους διαδρόμους, σηματοδοτώντας την πιο πολυπληθή εκδήλωση στο Μέγαρο με πάνω από 800 άτομα όλων των ηλικιών.

Η ταινία-θρύλος του βωβού κινηματογράφου “ζωντάνεψε” μουσικά μέσα από την αριστοτεχνική εκτέλεση κομματιών που “κούμπωναν” άψογα με την κάθε σκηνή. Κομμάτια κλασικά, όπως το Waltz no 2 του Dmitri Shostakovich, ή το Chaire de Lune του Debussy, ακούστηκαν και συνόδευσαν αντίστοιχες σκηνές της ταινίας, ενώ μουσικά μεταφερθήκαμε πολύ συχνά στο σήμερα μέσα από τις αναπάντεχες εκτελέσεις κομματιών σύγχρονης μουσικής, όπως το Boulevard of broken dreams των Green Day και το Uprising  των Muse.

Ήταν καταπληκτική η συμβολή της σολίστ Μαρίας Παπαπετροπούλου στο πιάνο και του Antoine Banville στα κρουστά, που με μνημειώδη τρόπο συνόδευσε την θρυλική σκηνή πυγμαχίας της ταινίας. Η μεγάλη όμως έκπληξη ήταν το Les Amants de Teruel του Μίκη Θεοδωράκη που απέδωσε με την εκπληκτική φωνή της η Μαριλένα Κυριακοπούλου στο φινάλε, φορτίζοντας συναισθηματικά την ατμόσφαιρα. Το κοινό απόλαυσε την ταινία, γέλασε, συγκινήθηκε, και καταχειροκρότησε.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην οικονομική ενίσχυση του σημαντικού έργου που επιτελούν οι παιδικές δομές των Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στην Καλαμάτα. Η Κατερίνα Παπαθεοφίλου, υπεύθυνη προγραμμάτων των Παιδικών Χωριών SOS στην Πελοπόννησο εμφανώς συγκινημένη χάρισε δώρα στους συντελεστές, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι αναφορές των εκπροσώπων της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Βασίλη Παπαευσταθίου και Αναστασίας Λιόκουρα κλείνοντας τη βραδιά, για την ανάγκη του να δίνουμε και να παίρνουμε απλόχερα αγάπη και καλοσύνη, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας