Προϋπολογισμός λιτότητας με «σενάρια» για εσωτερική κατανάλωση

Γράφει ο Γιώργος Κανέλης

Ένα ακόμα προσχέδιο προϋπολογισμού που κινείται μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων και της σκληρής λιτότητας κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η πραγματικότητα αυτή επιχειρείται να ωραιοποιηθεί με εναλλακτικά σενάρια που γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση» και αναφέρονται κυρίως στο θέμα της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στους παλιούς συνταξιούχους.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 διατηρεί την βασική φιλοσοφία των προηγούμενων μνημονιακών προϋπολογισμών αφού:

  • Συνεχίζει και αυξάνει τη φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ) τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και να δημιουργήσουν της προϋποθέσεις της αποπληρωμής του παράνομου χρέους.
  • Δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων και των πληβείων αυτής της κοινωνίας.
  • Διατηρεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η ανεργία να διατηρείται στα ύψη και την ίδια ώρα οι δημόσιες υποδομές να απαξιώνονται
  • Συγκρατεί σε μνημονιακά επίπεδα τη χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις και δεν προβλέπει την ουσιαστική στήριξη αυτών των υπηρεσιών με προσωπικό.
  • Συνεχίζει την επιχείρηση εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών υπηρεσιών, δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων.
  • Ακόμα και τα υποτιθέμενα εναλλακτικά σενάρια (που απαιτούν την έγκριση της τρόικας για να εφαρμοστούν) προϋποθέτουν την περικοπή κάποιων ψίχουλων που προβλέπονται στα λεγόμενα αντίμετρα (ψαλίδισμα στο επίδομα ενοικίου, μη εφαρμογή των μέτρων για σχολικά γεύματα, τη δημιουργία νέων σχολείων, τη χρηματοδότηση της αγοράς φαρμάκων για απόρους κλπ).

Οι μόνοι που μένουν κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εφοπλιστές που συνεχίζουν να πληρώνουν ελάχιστα την ίδια ώρα που η κερδοφορία τους αυξάνεται θεαματικά.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να περιμένουν τίποτα από την υλοποίηση και αυτού του μνημονιακού προϋπολογισμού. Η επιχείρηση συσκότισης και απόκρυψης, από μεριάς της κυβέρνησης, των δραματικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους,  ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να περάσει.

Η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την υπηρετούν, πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για την αποκατάσταση των εργατικών εισοδημάτων και δικαιωμάτων που καρατομήθηκαν και διεκδίκηση των νέων εργατικών δικαιωμάτων.

Τα αιτήματα για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€, των ΣΣΕ, των αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις και της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και της μείωσης του ωραρίου εργασίας, της φοροελάφρυνσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων και της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας μας είναι άμεσης προτεραιότητας ζήτημα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα την επόμενη περίοδο.


Ο Γιώργος Κανέλης Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας