Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του ΣΕΒ, υπέγραψαν ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, που αφορά στην παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση των διαδικασιών της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Έργων και Δραστηριοτήτων.
Αντικείμενο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αποτελεί η παρακολούθηση, μέτρηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας εφαρμογής των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ελλάδα, η διατύπωση εισηγήσεων για βελτιωτικές παρεμβάσεις, η υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων και η ενίσχυση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.
Για την επίτευξη των στόχων του πρωτοκόλλου συνεργασίας θα συγκροτηθεί «Μόνιμη Επιτροπή Περιβαλλοντικής Αδειδότησης», Πρόεδρος της οποίας θα είναι η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, και θα αποτελείται από εννέα μέλη μεταξύ των συμβαλλομένων.
Η Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα υλοποιήσει δράσεις σχετικές με:
α) την παρακολούθηση, μέτρηση και αξιολόγηση της θεσμικής και λειτουργικής ολοκλήρωσης της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (με αφετηρία το Νόμο 4014/2011) καθώς και της εφαρμογής της σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο,
β) τη διατύπωση εισηγήσεων για ενδεχόμενες σχετικές διορθωτικές ή διευκρινιστικές παρεμβάσεις,
γ) την υποστήριξη των δράσεων του ΥΠΕΚΑ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων κανονιστικών πράξεων και ευρύτερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, διαχρονικά,
δ) το σχεδιασμό δράσεων εκπαίδευσης και πληροφόρησης για την ενίσχυση της συμμόρφωσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο και
ε) την καλλιέργεια συναντίληψης και κοινής γλώσσας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των επιχειρήσεων.
Σχετικά με το θέμα, η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είμαι πολύ χαρούμενη που με την υπογραφή του πρωτόκολλου συνεργασίας επισφραγίσαμε το κλίμα υποδειγματικής συνεργασίας που αναπτύχθηκε τον τελευταίο καιρό μεταξύ ΥΠΕΚΑ και επιχειρηματικότητας για τα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων.
Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στη χώρα μας μέχρι περίπου τα τέλη του 2011, είχε αποτελέσει με τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες της σοβαρή τροχοπέδη για τον ασφαλή προγραμματισμό και την υλοποίηση επενδύσεων για όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα δεν εξασφαλιζόταν σε όλες τις περιπτώσεις ο επιθυμητός βαθμός προστασίας του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι οι διαδικασίες περιορίζονταν σε ex ante ελέγχους παραβλέποντας τους ουσιαστικούς ex post ελέγχους.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΥΠΕΚΑ το έτος 2011 με τον νόμο 4014 μεταρρύθμισε τις διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων. Οι στόχοι της μεταρρύθμισης ήταν η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η συστηματικοποίηση και ενδυνάμωση των ελέγχων και εν τέλει η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.
Πρόσφατα τόσο εμείς, όσο και ο ΣΕΒ καταγράψαμε σε σχετικές εκθέσεις τις συνέπειες των ρυθμίσεων του νέου νόμου και είμαστε ικανοποιημένοι από τα πορίσματα και συμπεράσματα των εκθέσεων αυτών. Ενδεικτικά αναφέρω από τα πορίσματα της έκθεσής μας που ολοκληρώθηκε στις αρχές Γενάρη, ότι ήδη έχουμε μείωση των απαιτούμενων μελετών κατά περίπου 90% και ότι από τη μείωση των απαιτούμενων μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και την τυποποίηση και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, έχουν προκύψει και σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία τα οποία ανέρχονται σε περίπου 85,0 εκ. €. Αντίστοιχα ευρήματα αναδεικνύει και η δική σας έκθεση, την οποία μας παρουσιάσατε σε διευρυμένη διμερή συνάντηση στα τέλη Μαρτίου.
Οι προσπάθειες του Υπουργείου μας συνεχίζονται προκειμένου όχι μόνο να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει ο 4014 αλλά και για να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Στοχεύουμε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την θεσμοθέτηση των μητρώων εξωτερικών αξιολογητών και ελεγκτών, την λειτουργία του ΗΠΜ και την ανάληψη πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων.
Η επιτροπή που προβλέπεται από το μνημόνιο εκτός του ότι αποτελεί τον μόνιμο μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των δυο μελών, συνιστά και τον εξειδικευμένο σύμβουλο που θα σχεδιάσει και προτείνει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις για παρακολούθηση υλοποίησης, βελτίωση και πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.»