Πρόγραμμα διαχείρισης κωνωποειδών – μέτρα πρόληψης

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ξεκίνησε την υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης των κωνωποειδών, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό για την δημόσια υγεία και υποχρεωτικό για όλη την επικράτεια του.
Τα κουνούπια είναι η μεγαλύτερη ομάδα αιμομυζητικών εντόμων που ενοχλούν όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά ζώα και πτηνά και αποτελούν παγκοσμίως σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Ο λόγος είναι όχι μόνο η ενόχληση που προκαλούν με τα τσιμπήματά τους, αλλά και η δυνατότητα ορισμένων ειδών να προκαλέσουν επιδημίες σοβαρών νόσων, ως ξενιστές των αιτιολογικών λοιμογόνων παραγόντων τους. Τα κουνούπια ανάλογα με το είδος τους μπορούν να πετούν από κάποια μέτρα έως 3 χιλιόμετρα και έλκονται από την ζέστη, από το φως, από την υγρασία και από το CO2 – μέσω του οποίου εντοπίζουν και τον στόχο – άνθρωπο ή ζώο. Ωφελούμενοι από το έργο καταπολέμησης κωνωποειδών είναι οι κάτοικοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα όχλησης. Πέραν της μείωσης της όχλησης των κατοίκων και την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής – διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής (μόνιμων και τουριστών), αναμένονται θετικές συνέπειες και στην ανάπτυξη του Δήμου, αλλά και στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, διότι ασθένειες όπως ελονοσία και διάφορες ιώσεις μεταδιδόμενες από τα κωνωποειδή, είναι πιθανόν να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν με ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η παρακολούθηση, καταγραφή και αντιμετώπιση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο περιαστικό και αστικό σύστημα, θα πρέπει να συνδυαστεί με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων προς την κατεύθυνση της μείωσης των εστιών αναπαραγωγής. Τόσο το περιαστικό όσο και το αστικό σύστημα αποτελούν κατ εξοχήν ανθρωπογενή συστήματα όπου με τη σωστή διαχείριση των υδάτων και λυμάτων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών. Οι εστίες αυτές είναι απρόβλεπτες και είναι αδύνατον να χαρτογραφηθούν συνολικά, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους στους οποίους η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη.
Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στο πλαίσιο αυτών των δράσεων ενημέρωσης παραθέτει τις ακόλουθες οδηγίες και παρακαλεί τους δημότες για την πιστή εφαρμογή τους, διότι η συλλογική προσπάθεια και η ατομική συμμετοχή θα συμβάλλει στον περιορισμό των εστιών και τη μείωση της όχλησης των κατοίκων διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία.

Οδηγίες πρόληψης αναπαραγωγής των κωνωποειδών – Τι μπορούμε να κάνουμε για τον περιορισμό των κουνουπιών:
Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
Έχουμε αεροστεγώς κλειστές τις αποχετεύσεις των σπιτιών (φρεάτια κλπ.)
Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά – ζωικά λύματα μέσα στην αυλή του σπιτιού, που αποτελούν ιδανική εστία ανάπτυξης των ατελών σταδίων των κουνουπιών
Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων και πτηνών
Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών
Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα
Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό
Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές
Επισκευάζουμε τις βρύσες στις αυλές που στάζουν και αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που έχουν διαρροή
Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών
Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί
Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά
Κουρεύουμε τακτικά, γρασίδι, θάμνους και φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών)
Τοποθετούμε σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού
Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά
Χρησιμοποιούμε κατάλληλες εντομοαπωθητικές συσκευές (φιδάκια, ταμπλέτες, κλπ.)
Τοποθετούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων
Φυτεύουμε φυτά που απωθούν τα κουνούπια, όπως αρμπαρόριζα, βασιλικό.

Σε ό,τι αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας
Φορούμε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα)
Χρησιμοποιούμε κατάλληλα, φιλικά για τον άνθρωπο, εντομοαπωθητικά τόσο σε ακάλυπτο δέρμα όσο και πάνω από τα ρούχα
Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα κατά τον ύπνο (κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών)
Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.