Πρόταση ευρωβουλευτών για 10 δισ. για τους πρόσφυγες από τα αδιάθετα κονδύλια της ΕΕ

Πρόταση για να δοθούν για τις ανάγκες των προσφύγων κονδύλια ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια των διαρθρωτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

eurokoinoboulioΤα εν λόγω κονδύλια δεν θα απαιτήσουν νέα χρηματοδότηση από τα κράτη – μέλη, καθώς ήταν δεσμευμένα για αναπτυξιακά σχέδια των φτωχότερων περιφερειών της EE.

Πέντε ευρωβουλευτές της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Περιφερειακών Υποθέσεων, όπως μεταδίδει το EurActiv, πρωτοστατούν ώστε να διατεθούν τα εναπομείναντες πόροι από τα διαρθρωτικά κονδύλια για την περίοδο 2007 – 2013 ως μέσο για την άμεση απάντηση στην προσφυγική κρίση.

Επειδή πρόκειται για αδιάθετα χρήματα, δεν θα χρειαστεί από τις κυβερνήσεις νασυνεισφέρουν χρηματοδοτικά. Εάν το σχέδιο δεν ευδοκιμήσει, τα χρήματα θα επιστραφούν πίσω στις τοπικές κυβερνήσεις.

Αυτό το απροσδόκητο γεγονός ήρθε μόλις πρόσφατα στη δημοσιότητα γιατί οι λογαριασμοί από την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο κλείνουν αυτό τον καιρό. Και αυτή η λύση αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, που συναντιούνται από χθες στις Βρυξέλλες ώστε να συμφωνήσουν με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο

Η Κομισιόν, σύμφωνα με την EurActiv υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή μένουν αδιάθετα από 2 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί στις  αρχές του 2017. Βάσει τη πρότασης, τα χρήματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα προσωρινό Ταμείο Αρωγήςγια την Προσφυγική Κρίση υπό την Κομισιόν.

Επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ που εκπόνησε το σχέδιο είναι η Μαρία Σπυράκη, η οποία τόνισε στο EurActiv:

Αντί για τις ατελείωτες αντιπαραθέσεις για το ποιος θα πληρώσει περισσότερα και που θα πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα η Κομισιόν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα αδιάθετα κονδύλια για συγκεκριμένη βοήθεια σε συγκεκριμένα κράτη μέλη που τη χρειάζονται περισσότερο, ακόμη και εάν αυτά τα χρήματα επρόκειτο να επιστρέψουν πίσω στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

«Πρέπει επίσης να στηρίξουμε κράτη – μέλη όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία που λαμβάνουν ειδικά μέτρα ώστε να αποκρούσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες τη μεταναστευτική κρίσης» τόνισε στη συνέχεια η κ. Σπυράκη. Η οποία πιστεύει πως οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν να κάνουνε με το ποιες χώρες θα λάβουν τα κονδύλια και σε τι ύψος. Αυτό θα πρέπει να εξαρτηθεί κατά την ίδια από το πόσους πρόσφυγες έχουν να διαχειριστούν οι εν λόγω χώρες.

Το σχέδιο αυτό κυκλοφόρησε μέσα στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και η κ. Σπυράκη εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η πολιτική της ομάδα εν τέλει θα το εγκρίνει. Σημειώνεται πως η εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο τον Απρίλιο.

newpost.gr