Πρότυπη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από απόβλητα ελαιουργείου στην Ισπανία

0,01Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με τη χρήση αποβλήτων ελαιουργίας, δρομολογείται στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, υπό τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. αλλά και της Μ. Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας, ένα έργο που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων, υψηλής ενεργειακής αξίας, που παράγουν τα ελαιοτριβεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

 

Το έργο έχει λάβει την ονομασία Biogas2PEM-FC και αποτελεί το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης KTH (Σουηδία), σε συνεργασία με την πρωτοπόρο στο χώρο της, νορβηγική εταιρία «καθαρής τεχνολογίας» PowerCell, ενώ η ολοκλήρωσή του διήρκησε δύο χρόνια. Μάλιστα, υπάρχει ήδη σε λειτουργία μία ίδια μονάδα, στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας, η οποία έχει εγκατασταθεί δίπλα σε ένα ελαιοτριβείο και χρησιμοποιεί τα υποπροϊόντα του παράγοντας ηλεκτρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Καρίνα Λάγκεργκρεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου KTH της Στοκχόλμης, τόνισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας να βρούμε τρόπο αξιοποίησης των αποβλήτων της ελαιοπαραγωγής καθώς τα απόβλητα αυτά καθίστανται τοξικά στις τεράστιες ποσότητες που παράγονται». Η μέχρι στιγμής εφαρμοζόμενη μέθοδος εναπόθεσης των αποβλήτων ελαιουργίας σε λάκκους στο έδαφος, αποβαίνει επιζήμια για το περιβάλλον καθώς οι τοξίνες που περιέχουν διασπείρονται στη γύρω περιοχή, υποβαθμίζοντας το έδαφος και το οικοσύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως, από την παραγωγή ελαιολάδου παράγονται 30 εκατ. κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίων, όπως επισημαίνει ο κ. Περ Έκντατζ, αντιπρόεδρος της εταιρίας PowerCell και μέλος της ομάδας του προγράμματος Biogas2PEM-FC.

Παραγωγή καθαρής ενέργειας» σε τρία βήματα

Κατά το πρώτο στάδιο, τα απόβλητα του ελιαουργείου υπόκεινται «πέψη» από αναερόβια βακτήρια με προϊόν την παραγωγή βιοαερίων και συγκεκριμένα μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και άλλες αέριες θειϊκές ενώσεις.

Κατά το δεύτερο στάδιο, τα βιοαέρια μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο μέσω χημικών διαδικασίων, τα οποία στο τελικό, τρίτο στάδιο μετατρέπονται σε θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, υπό την προσθήκη οξυγόνου.

Το τελικό παραπροϊόν της διαδικασίας είναι ένα ελεύθερο τοξινών είδος αποβλήτου, το οποίο μπορεί με ασφάλεια να εναποτεθεί στο έδαφος.

Παρά το υψηλό κόστος, τις ατέλειες και το γεγονός ότι ακόμα βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο δοκιμών, η μονάδα Biogas2PEM-FC παράγει 1kW ενέργειας. Υπάρχουν μονάδες που παράγουν 200kW ενέργειας τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της ίδιας της μονάδας, εξηγεί η Καρίνα Λάγκεργκρεν.

Επόμενος βασικός στόχος για το πρότυπο μοντέλο του εν λόγω εγχειρήματος, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής της ενέργειας και η αύξηση της αποδοτικότητας του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο ενδιέφερε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίο παρακολούθησε επίδειξη της λειτουργίας του, κατά την επίσκεψή του το 2013 στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH, της Στοκχόλμης. Η χρήση της τεχνολογίας για την παραγωγή ενέργειας και από άλλες μορφές αποβλήτων της αγροτικής δραστηριότητας είναι επίσης πιθανή στο μέλλον.

oliveoiltimes.