Πυρά κατά της κυβέρνησης από τη Φώφη

Με σφοδρή «επίθεση» στην κυβέρνηση για τους «τυχοδιωκτικούς χειρισμούς στο θέμα της αξιολόγησης» και την επισήμανση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει το πακέτο των «νέων εξοντωτικών μέτρων» όταν έρθουν στη Βουλή, ξεκίνησε χθες η Φώφη Γεννηματά την παρουσίαση της πρότασης για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων.

«Η κυβέρνηση δυστυχώς παίζει ένα ανεύθυνο και επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος της χώρας», τόνισε απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στην ειδική εκδήλωση η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που λίγες ώρες νωρίτερα, από το Βελλίδειο, είχε κάνει σφοδρή επίθεση και στη Νέα Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για επιχείρηση «παλινόρθωσης της Δεξιάς». Κατά την κυρία Γεννηματά, η συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά στην ουσία θα αποτελεί ένα 4ο Μνημόνιο -και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση-, χωρίς παράλληλες εγγυήσεις για το δημόσιο χρέος, με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.

«Εγκλωβίζει τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα; Grexit ή διαρκής λιτότητα;, που υπονομεύει την ανάπτυξη, απομονώνει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, απειλεί με ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Και αυτό είναι το κύριο ζήτημα που θα πρέπει αύριο να αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε η αρχηγός της ΔΗΣΥ, προβλέποντας μάλιστα ότι «δεν θα υπάρξει success story για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο κι αν προσπαθούν».

Στη συνέχεια επέμεινε στην απόλυτη αναγκαιότητα της εθνικής γραμμής, με μια βιώσιμη κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους:

• Την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους.

• Την αλλαγή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% σε 2% του ΑΕΠ για ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

• Την προώθηση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οσον αφορά την πρόταση του κόμματός της για τα δάνεια, τόνισε ότι αφορούν μεταξύ άλλων:

• Λύσεις σε συνεργασία με το πιστωτικό σύστημα.

• Με ενίσχυση των διατάξεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να καλύπτει με σαφή τυποποιημένα κριτήρια βιωσιμότητας, και δείκτες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

• Με καθιέρωση ειδικής διαδικασίας διαμεσολάβησης με δεσμευτικό για τα μέρη αποτέλεσμα, στην οποία θα προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Φώφη Γιωτάκη

πηγή: ethnos.gr