«Θα μπορέσει ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Πύλου – Νέστωρος να εκφράσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ή θα παραμείνει εγκλωβισμένος στην σιωπηρή ανοχή απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα που καραδοκούν να καταβροχθίσουν τα εκλεκτά φιλέτα αφήνοντας για τους πολλούς ως μοναδική προσδοκία αμφίβολες θέσεις εργασίας;» Τονίζεται στην ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Κοινωνία σε Κίνηση» του Ηλία Κανάκη εναντίον του δήμαρχου Δημήτρη Καφαντάρη όσον αφορά το «ξε – πούλημα» των 44,5 στρεμμάτων στην Γιάλοβα αλλά και του λιμανιού και της Μαρίνας της Πύλου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Επίσης, ο συνδυασμός «Κοινωνία σε Κίνηση» καταλογίζει στην δημοτική αρχή παντελή έλλειψη Δημοτικού σχεδίου ανάπτυξης, στην απουσία του οποίου βρίσκουν έδαφος οι «σωτήριες παρεμβάσεις» του ΤΑΙΠΕΔ.
Επισημαίνοντας ότι: «Αντιλαμβανόμαστε πλέον γιατί η Δημαρχιακή αρχή του κ. Καφαντάρη απόφυγε και αποφεύγει να αναφερθεί στα σχέδια και στις βλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ και είναι πλέον φανερό τι εννοούσε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, όταν έλεγε ότι θα αξιοποιήσει το λιμάνι (στο οποίο έχει φθάσει να δένουν μόνον 1 με 2 πλοία τον χρόνο) και την Μαρίνα της Πύλου (που έτσι ή αλλιώς ανήκει στον ΕΟΤ).
Προφανώς εννοούσε ότι όπως διεκδικεί την πατρότητα έργων που εκτελέστηκαν ή θα εκτελεστούν από τα αρμόδια υπουργεία, έτσι στο μέλλον θα προσυπογράψει ως δικά της τα έργα που θα πραγματοποιήσουν οι δικαιούχοι των παραχωρήσεων ή των αποκρατικοποιήσεων.
Ο ρόλος όμως μίας Δημαρχιακής αρχής είναι να ελέγξει την κεντρική εξουσία, αλλά και τον καθένα που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα δημόσια αγαθά ή να επωφεληθεί από το ξεπούλημα τους, εκπροσωπώντας το δημόσιο συμφέρον και την αυτοτέλεια των τοπικών κοινωνιών.»
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση»:
«Πολύς λόγος γίνεται για το παραθαλάσσια έκταση στην Γιάλοβα εμβαδού 44.625 τμ που το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να εκποιήσει, (βλέπε τους σχετικούς καταλόγους ακινήτων «ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας» στην διεύθυνση: http://issuu.com/cisdissuu/docs/ )
Όπως αναφέρεται στην κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ το ακίνητο με κωδικούς ABK Α7&208 διατίθεται για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών.
Στις 20/5/2014 το ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για την εκποίηση παραθαλάσσιων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο προσπαθεί να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις σχετικά με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων καθώς και με την διατήρηση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές.
Το ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ για δημόσια περιουσία στην περιοχή μας, δεν περιορίζεται μόνον στην Γιάλοβα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 13/9/2013 αναφέρει:
«Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2013 – Έντεκα (11) διεθνή και εγχώρια επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης: α) της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Χίου ή/και β) της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Πύλου.»
Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ στην προσπάθεια του να αποκτήσει ηθική νομιμοποίηση για τις ενέργειες ξεπουλήματος της Ελληνικής γης χρησιμοποιεί το «λογικοφανές» επιχείρημα:
«Τα ακίνητα αυτά, καθώς και το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, παραμένουν εδώ και δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα, ενώ σε πολλά από αυτά παρατηρούνται φαινόμενα καταπατήσεων και παράνομων μισθώσεων, που τα απαξιώνουν και ζημιώνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.» (Δελτίο Τύπου 20/5/2014)
Η φυσική ομορφιά του πολύμορφου Ελληνικού τοπίου, όπου ο οικοδομικός Αρμαγεδών της μεταπολεμικής περιόδου δεν την κατάστρεψε, οφείλεται ακριβώς στην χαμηλής έντασης εκμετάλλευση της φύσης. Η πρεμούρα να εκποιηθούν ακίνητα απανταχού της ελληνικής γης για να ικανοποιηθούν οι δανειστές (και όχι μόνον), δεν αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα της «ανάπτυξης» που υπόσχεται το ΤΑΙΠΕΔ. «Ανάπτυξη» που με την ανοχή τοπικών Αρχών υλοποιείται «λάθρα» χωρίς την γνώση και την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Αντιλαμβανόμαστε όμως πλέον σε τι εξυπηρετεί η παντελής έλλειψη δικού μας, Δημοτικού σχεδίου ανάπτυξης, στην απουσία του οποίου βρίσκουν έδαφος οι «σωτήριες παρεμβάσεις» του ΤΑΙΠΕΔ.
Αντιλαμβανόμαστε πλέον γιατί η Δημαρχιακή αρχή του κ. Καφαντάρη απόφυγε και αποφεύγει να αναφερθεί στα σχέδια και στις βλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ και είναι πλέον φανερό τι εννοούσε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, όταν έλεγε ότι θα αξιοποιήσει το λιμάνι (στο οποίο έχει φθάσει να δένουν μόνον 1 με 2 πλοία τον χρόνο) και την Μαρίνα της Πύλου (που έτσι ή αλλιώς ανήκει στον ΕΟΤ).
Προφανώς εννοούσε ότι όπως διεκδικεί την πατρότητα έργων που εκτελέστηκαν ή θα εκτελεστούν από τα αρμόδια υπουργεία, έτσι στο μέλλον θα προσυπογράψει ως δικά της τα έργα που θα πραγματοποιήσουν οι δικαιούχοι των παραχωρήσεων ή των αποκρατικοποιήσεων.
Ο ρόλος όμως μίας Δημαρχιακής αρχής είναι να ελέγξει την κεντρική εξουσία, αλλά και τον καθένα που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα δημόσια αγαθά ή να επωφεληθεί από το ξεπούλημα τους, εκπροσωπώντας το δημόσιο συμφέρον και την αυτοτέλεια των τοπικών κοινωνιών.
Θα μπορέσει ο νεοεκλεγής Δήμαρχος να εκφράσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ή θα παραμείνει εγκλωβισμένος στην σιωπηρή ανοχή απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα που καραδοκούν να καταβροχθίσουν τα εκλεκτά φιλέτα αφήνοντας για τους πολλούς ως μοναδική προσδοκία αμφίβολες θέσεις εργασίας;
Μήπως το έργο το έχουμε ξαναδεί;»