Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των προϊσταμένων του Δημοσίου, καθώς και οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή γενικών διευθυντών και τμηματαρχών.
Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με την αξιολόγηση των υποψηφίων με συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων που ίσχυε μέχρι σήμερα και οι νέοι προϊστάμενοι του δημοσίου θα επιλέγονται με βασικά κριτήρια αξιολόγησης την συνέντευξη και τις γραπτές εξετάσεις. Σε όλα τα στάδια αξιολόγησης συμμετέχει το ΑΣΕΠ ενώ τα αποτελέσματα θα κοινοποιούνται στο διαδίκτυο. Στην διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων τόσο στην συνέντευξη όσο και στις γραπτές εξετάσεις θα συμμετέχουν και στελέχη που θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να μεταφέρουν τεχνογνωσία στον κρατικό μηχανισμό. Ιδιώτες θα συμμετέχουν στα Ειδικά Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων που θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο καθώς και στα τριμελή συμβούλια συνέντευξης. Οι νέοι προϊστάμενοι θα τοποθετηθούν άμεσα, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και θα έχουν πενταετή θητεία. Για πρώτη φορά μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής μόνιμοι αλλά και υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ισότιμα ενώ παράλληλα αναβαθμίζονται οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις τμηματάρχη μετά την ολοκλήρωση δύο ετών υπηρεσίας.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για θέση προϊσταμένου
Κλειδί για την τελική επιλογή θα αποτελέσουν τα περιγράμματα θέσεις που θα περιλαμβάνονται στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.
Οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη ενός υπαλλήλου στην διαδικασία επιλογής είναι:
Για τις θέσεις των γενικών διευθυντών επιλέγονται υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι οποίοι είτε έχουν ασκήσει καθήκοντα γενικού διευθυντή για ένα έτος, ή έχουν 15 χρόνια υπηρεσίας και έχουν ασκήσει καθήκοντα διευθυντή για τρία χρόνια ή τέλος έχουν προϋπηρεσία 18 χρόνια και έχουν ασκήσει καθήκοντα διευθυντή για ένα έτος.
Για τις θέσεις των διευθυντών μπορούν να κριθούν υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι: ήταν διευθυντές για τρία χρόνια ή έχουν τουλάχιστον 10 έτη δημόσιας υπηρεσίας και άσκησαν καθήκοντα τμηματάρχη για 3 χρόνια ή ακόμα και εάν διαθέτουν 12 χρόνια προϋπηρεσίας και υπηρέτησαν επί τρία χρόνια σε θέση τμηματάρχη.
Για τις θέσεις τμηματαρχών επιλέγονται υπάλληλοι πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στο Δημόσιο τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και διετέλεσαν τμηματάρχες για ένα έτος, είτε είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με προϋπηρεσία 4 χρόνια ή απλά είναι υπάλληλος με 6 χρόνια συνολικής πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις προϊσταμένων οι υπάλληλοι που χρειάζονται τρία χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν καθώς και σε όσους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές ανώτερες του προστίμου αποδοχών τεσσάρων μηνών.
Πρώτο στάδιο επιλογής: Τυπικά προσόντα
Το ΑΣΕΠ αποφασίζει με βάση την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα εκδοθεί πριν τον διαγωνισμό, εάν οι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις και τα
επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα, τα οποία πρέπει να σχετίζονται και να είναι συναφή με
το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης όπως θα περιγραφεί στα νέα οργανογράμματα.
Τα προσόντα αυτά είναι:
- Απαιτούμενος βασικός τίτλος σπουδών ή επιτυχής αποφοίτηση από την
- Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
- Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ετήσιας διάρκειας
- Διδακτορικό Δίπλωμα
- Γνώση ξένης γλώσσας, μίας ή περισσοτέρων, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Εμπειρία συναφής με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης
Οι υποψήφιοι που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και τα τυπικά προσόντα καλούνται στο δεύτερο στάδιο της επιλογής.
Δεύτερο στάδιο: γραπτή εξέταση
Η γραπτή εξέταση πραγματοποιείται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Σύμφωνα με το νόμο μπορεί να έχει την μορφή ερωτήσεων με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών σε θέματα που αφορούν:
Τον νομοθετικό πλαίσιο της διοικητικής δράσης στο Δημόσιο (Υπαλληλικός Κώδικας,
Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, κανονισμοί προμηθειών κ.λπ.)
Γενικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης
Γενικές γνώσεις και δεξιότητες του υποψηφίου (επικαιρότητα, συνθετική και αναλυτική σκέψη, κ.λπ.)
Επίσης η γραπτή εξέταση μπορεί να έχει την μορφή ερωτήσεων με απαντήσεις ελεύθερης ανάπτυξης σε θέματα άσκησης διοίκησης και δημόσιας πολιτικής. Η γραπτή εξέταση για τις θέσεις τμημαρχών διεξάγεται μία φορά το χρόνο και το αποτέλεσμά της ισχύει για πέντε έτη. Το ανώτατο όριο βαθμολογίας είναι οι 100 μονάδες με βάση το 50.Το Α.Σ.Ε.Π. καταρτίζει πίνακα με φθίνουσα σειρά κατάταξης και στον πίνακα των επιτυχόντων εγγράφονται όσοι υποψήφιοι καλούνται στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης.
Τρίτο στάδιο: συνέντευξη
Στην συνέντευξη συμμετέχουν οι επιτυχόντες της γραπτής εξέτασης και σκοπός του τρίτου σταδίου αξιολόγησης είναι η διαμόρφωση γνώμης για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης ευθύνης για την οποία κρίνεται. Λαμβάνονται υπόψην τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου και αφορούν: Στοιχεία ταυτότητας, τίτλοι σπουδών ή άλλα τυπικά προσόντα, υπηρεσιακή κατάσταση και δραστηριότητα του υπαλλήλου και η βαθμολογία των εκθέσεων αξιολόγησης του υπαλλήλου. Παράλληλα συνεκτιμούνται οι ηθικές αμοιβές, η πιστοποιημένη επιμόρφωση , το συγγραφικό έργο που σχετίζεται με την δημόσια διοίκησης και σχετικές εισηγήσεις, σε συνέδρια. Τέλος υπολογίζονται ο αριθμός αναρρωτικών αδειών ανά έτος υπηρεσίας και οι πειθαρχικές ποινές.
Το περιεχόμενο της συνέντευξης σε τρεις ενότητες
Η συνέντευξη η οποία είναι «δομημένη» χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες είναι:
Ποιότητα της υπηρεσιακής δραστηριότητας του υποψηφίου με βάση το περιεχόμενο του βιογραφικού σημειώματος
Η γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα.
Οι διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.
Βαθμολογούνται οι ικανότητες που σχετίζονται:
Με το στρατηγικό τρόπο σκέψης
Με τη διαχείριση ανθρώπων και πόρων (ηγεσία, κατανομή πόρων-ανάθεση έργων, επικοινωνία και πειθώ, διαχείριση συγκρούσεων, υποκίνηση και ανάπτυξη άλλων)
Με τα αποτελέσματα (πρωτοβουλία και ανάπτυξη δεξιοτήτων, προγραμματισμός, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, συντονισμός και έλεγχος)
Με τη διαχείριση αλλαγών (προσαρμοστικότητα και ευελιξία, διαχείριση κρίσεων, ανάληψη πρωτοβουλιών, δημιουργικότητα)
Η βαθμολόγηση
Κάθε ενότητα βαθμολογείται από ένα μέλος του τριμελούς Συμβουλίου Συνέντευξης και η τελική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας Το περιεχόμενο της συνέντευξης και η αιτιολογία της βαθμολογίας μαγνητοφωνούνται και αποτελούν τμήμα του πρακτικού της επιτροπής. Το ανώτατο όριο βαθμολογίας της συνέντευξης ορίζεται στις 100
μονάδες.
Ανάλογα με το επίπεδο θέσης ευθύνης οι συντελεστές βαρύτητας διαμορφώνονται ανά ενότητα ως εξής:
Προϊστάμενοι Διεύθυνσης: 20 – 40 – 40 μονάδες αντίστοιχα ανά ενότητα
Προϊστάμενοι Τμήματος: 20 – 50- 30 μονάδες αντίστοιχα ανά ενότητα στην συνέντευξη μπορούν να παρευρεθούν και οι συνυποψήφιοι.
Τελική βαθμολογία
Το ΑΣΕΠ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την διαδικασία αφού έχει την επίβλεψη των γραπτών εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Δημοσιοποιεί τις προκηρύξεις των θέσεων, λαμβάνει τις αιτήσεις συμμετοχής και ελέγχει ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία , κοινοποιεί την τελική βαθμολογία μετά από εισήγηση των Ειδικών Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων. Τέλος τηρεί ειδικό αρχείο – μητρώο, όπου περιλαμβάνονται ιδίως οι προκηρύξεις των θέσεων προϊσταμένων και η βαθμολογία που έλαβαν οι υποψήφιοι. Η τελική βαθμολογία των υποψηφίων για επιλογή ανά επίπεδο θέσης ευθύνης εξάγεται από το αρμόδιο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων ως εξής:
Για τους υποψήφιους Γενικούς Διευθυντές υπολογίζεται το 30% της βαθμολογίας που έλαβαν κατά τη γραπτή εξέταση και 70% από τη συνέντευξη και αθροίζονται οι δύο βαθμοί.
Για τους υποψήφιους διευθυντές υπολογίζεται το 40% της βαθμολογίας που έλαβαν κατά τη γραπτή εξέταση και 60% από τη συνέντευξη.
Για τους υποψήφιους τμηματάρχες λαμβάνεται υπόψη το 50% της βαθμολογίας που έλαβαν κατά τη γραπτή εξέταση και 50% από τη συνέντευξη και αθροίζονται οι δύο βαθμοί.
Για την επιλογή προϊσταμένων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης σε περίπτωση ισοβαθμίας προτάσσεται ο υποψήφιος που έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο στάδιο της συνέντευξης.
Για την επιλογή προϊσταμένων επιπέδου Τμήματος σε περίπτωση ισοβαθμίας προτάσσεται ο υποψήφιος που έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο στάδιο της γραπτής εξέτασης.
thetoc.gr