Π. Θέμελης: «Δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο έναν τάφο»

themelis petrosΕλ­πί­δες για α­πεί­ρα­κτα μνη­μεί­α στο ε­σω­τε­ρι­κό του

Δά­σκα­λος πολ­λών γε­νε­ών αρ­χαι­ο­λό­γων, ο κ. Πέ­τρος Θέ­με­λης, α­να­μέ­νει με α­γω­νί­α αλ­λά και ε­ξαι­ρε­τι­κό εν­δι­α­φέ­ρον τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα της α­να­σκα­φής στην Αρ­χαί­α Αμ­φί­πο­λη.
Τα δύ­ο τε­λευ­ταί­α χρό­νια έ­χει ε­πι­σκε­φτεί τον χώ­ρο δύ­ο φο­ρές και ξε­να­γή­θη­κε α­πό την ε­πι­κε­φα­λής της α­να­σκα­φής Κα­τε­ρί­να Πε­ρι­στέ­ρη, δη­λώ­νον­τας εν­τυ­πω­σι­α­σμέ­νος α­πό την ει­κό­να και το μέ­γε­θος του μνη­μεί­ου.

«Δεν μπο­ρεί έ­νας τέ­τοι­ος τύμ­βος να κρύ­βει μό­νο έ­ναν τά­φο». Εί­ναι τα πρώ­τα λό­για που α­νέ­φε­ρε στην ε­φη­με­ρί­δα «Κα­θη­με­ρι­νή» , χω­ρίς ό­μως να θέ­λει να σχο­λιά­σει την πο­ρεί­α των ε­ρευ­νών το­νί­ζον­τας ό­μως ό­τι «η Αμ­φί­πο­λη εί­ναι μια ση­μαν­τι­κό­τα­τη πό­λη της Μα­κε­δο­νί­ας με­τά την Πέλ­λα, ορ­μη­τή­ριο των Μα­κε­δό­νων προς τη Θρά­κη. Α­πό ε­κεί άλ­λω­στε ξε­κί­νη­σε ο στό­λος του Με­γά­λου Α­λε­ξάν­δρου προς την Α­σί­α.»

Πολ­λοί αρ­χαι­ο­λό­γοι θε­ω­ρούν ό­τι, σ’ αυ­τό το μο­να­δι­κό για τα ελ­λη­νι­κά δε­δο­μέ­να μνη­μεί­ο, πρέ­πει να εί­ναι θαμ­μέ­νος ε­πι­φα­νής της ε­πο­χής. Ε­ταί­ρος του Με­γά­λου Α­λε­ξάν­δρου που ήλ­θε α­πό την Α­να­το­λή με δύ­να­μη, ό­πως λέ­ει ο κ. Θέ­με­λης, και πο­λύ χρυ­σά­φι. Και ε­ξη­γεί ό­τι οι ε­ταί­ροι ή­ταν γό­νοι με­γά­λων οι­κο­γε­νει­ών, «οι παί­δες της αυ­λής του βα­σι­λιά», οι ο­ποί­οι γί­νον­ταν στρα­τη­γοί του Με­γά­λου Α­λε­ξάν­δρου.

Το εύ­ρη­μα της Αμ­φί­πο­λης, α­κρι­βώς ε­πει­δή ο τύμ­βος εί­ναι κο­λοσ­σια­ίος, μπο­ρεί να κρύ­βει στην «καρ­διά» του α­πεί­ρα­χτα μνη­μεί­α. Η εί­σο­δος, που εί­δα­με ό­λοι στις φω­το­γρα­φί­ες κα­τά την ε­πί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού, μάλ­λον έ­χει δε­χθεί ε­πί­θε­ση τυμ­βω­ρύ­χων. Η πε­ρι­ο­χή άλ­λω­στε ή­ταν πλού­σια με πολ­λούς θη­σαυ­ρούς. Οι αρ­χαι­ο­λό­γοι, μη­χα­νι­κοί και αρ­χι­τέ­κτο­νες που ερ­γά­ζον­ται στην α­να­σκα­φή ελ­πί­ζουν να βρε­θεί τοι­χο­γρα­φί­α που θα υ­πο­δει­κνύ­ει τον έ­νοι­κο του τά­φου και τις αν­δρα­γα­θί­ες του. Α­κό­μη κα­λύ­τε­ρα μια ε­πι­γρα­φή.

Ό­μως, ό­πως λέ­ει ο α­να­σκα­φέ­ας της Μεσ­σή­νης, δεν πρέ­πει να βι­α­ζό­μα­στε. Αυ­τή εί­ναι δου­λειά των α­να­σκα­φέ­ων.

 

kontranews.gr