Την επέκταση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τους “Νέους Αγρότες” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την ένταξη όλων των αιτήσεων με πλήρεις και ολοκληρωμένους φάκελους οι οποίες όμως απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων, ζητά με Ερώτησή του από την κυβέρνηση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.
Σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το πρόγραμμα των “Νέων Αγροτών”, με το οποίο 1.101 νέοι αγρότες πρόκειται να χρηματοδοτηθούν με το συνολικό ποσό των 40,7 εκ. ευρώ, ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμα 443 περιπτώσεις «οι οποίες δεν προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν λόγω έλλειψης διαθέσιμων πιστώσεων». Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, «κάθε πλήρης και ολοκληρωμένη αίτηση που κατατέθηκε αποτελεί εν δυνάμει μια σημαντική προσπάθεια ενδυνάμωσης του πρωτογενή τομέα, μια ευκαιρία για έναν νέο αγρότη να υλοποιήσει τα σχέδιά του συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και στη συνολική αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και μια ουσιαστική δράση για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας».
Για τους λόγους αυτούς, καθώς και για το ότι εφόσον υπήρχαν επιπλέον διαθέσιμοι πόροι όλες οι περιπτώσεις με πλήρεις φακέλους θα χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα, ο βουλευτής εκτιμά ότι είναι «προς όφελος όλων των πλευρών να βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρξει επέκταση του προϋπολογισμού», με σκοπό να χρηματοδοτηθεί κάθε σχέδιο που πληροί τις προϋποθέσεις.
Το πρόγραμμα “Νέοι Αγρότες” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ένα πρόγραμμα με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα, το οποίο πλέον διαθέτει αυξημένο προϋπολογισμό ύψους 420 εκ. ευρώ και υπερδιπλάσια επιδότηση για τους ωφελούμενους, στοχεύοντας στη δυναμική στήριξη όσων πραγματικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν μακροπρόθεσμα και όχι ευκαιριακά στην ελληνική γη. Μέσα από ένα πλέγμα ισχυρών κινήτρων αλλά και υποχρεώσεων, όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα οφείλουν να υποβάλουν σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο και να διατηρήσουν την ιδιότητα επαγγελματία αγρότη για τουλάχιστον επτά χρόνια. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση με ποσό έως 40.000 ευρώ νέων γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τυπική απόδοση από 14.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το ποσό της ενίσχυσης είναι ανεξάρτητο από συγκεκριμένες δαπάνες και καταβάλλεται σε δύο δόσεις, με την πρώτη ύψους 70% της επιδότησης κατά την ένταξη στο μέτρο και τη δεύτερη κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.