Π. Νίκας: “Πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες”

“Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 του ΕΣΠΑ, πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περισσότερους πόρους των προγραμμάτων που εξασφαλίστηκαν με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της χώρας μας”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του το μεσημέρι χθες Πέμπτη 16 Ιουνίου, στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, κατά την έναρξη -παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- των διήμερων εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο διοργανώνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

“Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της χώρας μας, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές της και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας” συνέχισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, ο οποίος νωρίτερα είχε υποδεχθεί τον πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι Περιφέρειες -όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στους περιφερειάρχες- θα λάβουν το ένα τρίτο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περιφερειακά έργα.

Διευκρίνισε, ειδικότερα ότι προς τις Περιφέρειες διοχετεύονται πάνω από 8 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή κατά 2 δισ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι το ΠΕΠ Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με 420.000.000 ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης. Υπογράμμισε επίσης ότι στη διαχείριση του ΕΣΠΑ απαιτούνται οργανωτικές αλλαγές όπως ο συντονισμός των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικές ενέργειες στο σωστό χρόνο.

Με την ευκαιρία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε -όσον αφορά στη Μεσσηνία- στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, έργο προϋπολογισμού 252.000.000 ευρώ, καθώς και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας, ενώ γνωστοποίησε παράλληλα ότι σε λίγες εβδομάδες θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Οπως σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης “οι δράσεις της περιόδου 2021 – 2027 δρομολογήθηκαν με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια, ενώ το πρώτο πήρε ήδη έγκριση και ακολουθούν οι άλλες εγκρίσεις, ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ γι’ αυτήν την περίοδο”.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800.000.000 ευρώ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης δεσμευόμενος παράλληλα για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

“Το κράτος θα εξακολουθεί να στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και αξιοποιώντας το πλεόνασμα από την απόδοση του προϋπολογισμού, να στηρίζει, όπως το έχουμε κάνει σήμερα, με τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό, πρωτίστως αυτούς οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια. Γι’ αυτό επιλέγουμε τα στοχευμένα μέτρα και δεν υιοθετούμε οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες θα ωφελούσαν το ίδιο αυτούς που έχουν ανάγκη με αυτούς που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη, και θα μείνουμε πιστοί σε αυτή την πολιτική μας” σημείωσε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

“Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της χώρας μας, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές της και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του, στον οποίον τόνισε:

“Ασφαλώς, αποτελεί μεγάλη τιμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η πραγματοποίηση αυτού του εξόχως σημαντικού συνεδρίου στην Καλαμάτα, ξεκινώντας από το Μέγαρο Χορού, του οποίου η κατασκευή στηρίχθηκε -σχεδόν απόλυτα- στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κλείνοντας σήμερα -συμβολικά βέβαια -το τελευταίο πρόγραμμα 2014 – 2020  και αφού αναγνωρίσουμε το προφανές, ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της χώρας μας, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές της και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας, είναι αναγκαίος ο εντοπισμός των προβλημάτων που εμπόδισαν την πλήρη αξιοποίηση των πόρων και την επίτευξη μεγαλύτερης ωφέλειας για την πατρίδα μας.

Ετσι:

  • Η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της πραγματικής και ουσιαστικής εφαρμογής των προγραμμάτων, περίπου κατά 2 χρόνια
  • Η συνεχής αυστηροποίηση των διαδικασιών σχεδιασμού, ακόμα και για έργα μικρού προϋπολογισμού
  • Η πολυπλοκότητα των διαχειριστικών σχεδιασμών, που όμως απαιτεί πολυπληθές και υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν υπάρχει στους δικαιούχους -ιδιαίτερα οι μικροί δήμοι το γνωρίζουν πολύ καλά
  • Το γνωστό πρόβλημα με τις ελλιπείς και δήθεν ώριμες μελέτες
  • Τα ζητήματα που δημιουργεί κυρίως η αρχαιολογική υπηρεσία, εν πολλοίς αδικαιολόγητα
  • Η μη σύνδεση με το ΕΣΠΑ των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (‘Αντώνης Τρίτσης’ – ΠΔΕ/ΕΠΑ).

Ολα αυτά οδηγούν σε καθυστερήσεις, αστοχίες, συρρίκνωση του αναγκαίου αναπτυξιακού αποτελέσματος και οπωσδήποτε αγωνία και υπερπροσπάθεια να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι κατά το κλείσιμο των προγραμμάτων.

Παρ’ όλα τα ανωτέρω, υπάρχει μια συνεχής βελτίωση και το ΕΣΠΑ της τελευταίας περιόδου (2014 – 2020) συνέβαλε αποφασιστικά και οπωσδήποτε ευεργετικά,

  • Στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της εποχής των μνημονίων
  • Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με τη στήριξη των νοσοκομείων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων
  • Στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, σχεδόν σε όλους τους τομείς και
  • Στην στήριξη ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας.

Για τη νέα περίοδο 2021 – 2027 πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περισσότερους πόρους των προγραμμάτων, που εξασφαλίστηκαν με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της χώρας μας.

Οι κατευθύνσεις του νέου προγράμματος, που είναι:

  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διοίκησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα,
  • η περιβαλλοντική προστασία και αειφορία, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των προκλήσεων για την κλιματική αλλαγή
  • η ‘έξυπνη’ εξειδίκευση για ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού ιστού, με την ενσωμάτωση προϊόντων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
  • οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας
  • η κοινωνική ένταξη, η πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας, με ιδιαίτερη εστίαση στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, αποτελούν ελπίδα για την πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη με εστίαση στην ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του παραγωγικού προτύπου.

Σε όλους εμάς, υπάρχει η συνευθύνη,

  • να αξιοποιήσουμε στον υπερθετικό βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποτελούν κύριο μοχλό ανάπτυξης, αξιολογώντας προτεραιότητες και ανάγκες
  • να χρησιμοποιήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά το σύνολο των διαθέσιμων πόρων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ/ΕΠΑ ,Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κλπ), ώστε να δώσουμε καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και την πατρίδα μας γενικότερα”.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου -συντονιστής της οποίας ήταν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος- μίλησαν επίσης, δια ζώσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, οι αναπληρωτές υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ και Χρίστος Δήμας αρμόδιος για την Ερευνα και την Καινοτομία, καθώς και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Παρέμβαση, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας με τις ιδιότητες του προέδρου τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών όσο και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελίζα Φερέιρα.