Στο πλαίσιο της τελετής, από τον διατελέσαντα Διοικητή του 9ου ΣΠ Χρήστο Σπηλιωτόπουλο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο ηρώον του 9ου Συντάγματος Πεζικού, όπου είναι αναγεγραμμένα δεκάδες ονόματα νέων Μεσσηνίων, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα κατά τους Εθνικούς Αγώνες 1912-13 και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ακόμη, διμοιρία επιδείξεως από στρατιώτες του Λόχου Διοικήσεως του 9ου Συντάγματος Πεζικού πραγματοποίησε ασκήσεις με όπλα και, στο τέλος, τα μέλη της σχημάτισαν τα αρχικά του 9ου ΣΠ.
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, πραγματοποιήθηκε παρέλαση.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι πάντοτε αισθάνεται συγκίνηση όταν μετέχει σε εκδηλώσεις στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Επεσήμανε δε ότι έχει την ελπίδα – κάτι που ανέφερε και στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα – να παραμείνει στρατιωτικός ο συγκεκριμένος χώρος και να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως π.χ. η ενδεχόμενη αύξηση της θητείας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να εξετασθεί στο μέλλον η πιθανότητα επαναλειτουργίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού.
Πέραν αυτού, ο κ. Νίκας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αποτελέσει το στρατόπεδο Παπαφλέσσα και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ένα χώρο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ, η οποία – κατά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης – θα αναβαθμισθεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι στις εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να διαμένουν οι Ίκαροι και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και οι ξένοι αξιωματικοί που θα στελεχώσουν το διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης, δεδομένου μάλιστα ότι η Καλαμάτα έχει έλλειψη σε κατοικίες. Οπωσδήποτε, η θέση του Δήμου είναι το στρατόπεδο αυτό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να μη διατεθεί για να γίνει ξενοδοχείο ή χώρος φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.
Κλείνοντας, ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι «έχει μέλλον το οριστικό κλείσιμο του στρατοπέδου» και πάντοτε υπάρχει η ελπίδα.