Συνέντευξη στην εφημερίδα «Θάρρος» παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του για μια συνολική αναδόμηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να προχωρήσει σε ένα πολύ φωτεινό μέλλον. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποκτήσει ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους πολίτες», δεσμεύτηκε ο Πέτρος Τατούλης, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι θα αποτελέσει ένα πρότυπο συμπερίληψης, κάμπτοντας όλα τα κλισέ, ενώ εξήγγειλε ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Περιφερειακή Αρχή και σύσταση Αντιπεριφέρειας Ισότητας και Οικογένειας.
Ο κ. Τατούλης δηλώνει ταγμένος στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία, ώστε μαζί με τους πολίτες να χτισθεί ένα φωτεινό αύριο.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» μιλά για τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πολίτες, για τα λάθη που έκανε στις προηγούμενες θητείες του, για το πού θεωρεί ότι δεν τόλμησε αρκετά, για το ποιο είναι το ερώτημα που έχει μπροστά στην κάλπη ο πολίτης, γιατί τα επόμενα 5 χρόνια είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την Πελοπόννησο, αλλά και γιατί το αεροδρόμιο δε συνέχισε την ανοδική του πορεία και τι σκοπεύει να κάνει για αυτό.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου», Πέτρου Τατούλη.
Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που έχετε λάβει από τους πολίτες της Πελοποννήσου; Τι σας ζητούν κατά τις επαφές που έχετε μαζί τους;
Κυρία Βετουλάκη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι εσείς, αλλά και οι αναγνώστες σας, ένα βασικό χαρακτηριστικό της διαδρομής μου είναι ότι ποτέ δεν έχασα την επαφή με τον κόσμο. Με τους πολίτες ήμουν και είμαι αδιάλειπτα καθημερινός συνομιλητής. Κι αυτό μου δίνει τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να αφουγκράζομαι τα μηνύματα της κοινωνίας. Να συγχρονίζομαι μαζί της και να καταφέρνω να βλέπω και πιο μπροστά. Οι συμπολίτες μου σε όλη την Πελοπόννησο, στην εποχή μετά τα μνημόνια, τον εγκλεισμό του covid, τις καταστροφές και την πολιτική αστάθεια, θέλουν να τρέφουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τη βελτίωση της ζωής τους, αναζητούν τη σταθερότητα και την εμπειρία στη διαχείριση προβλημάτων.
Στη Μεσσηνία δε, νιώθω μια πολύ μεγάλη ανάγκη των ανθρώπων να κόψουν δεσμό με ό,τι τους κρατάει πίσω και έχουν πια την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσουν όσα πολλά αξίζουν σε έναν τόπο τόσο προικισμένο.
Οι ίδιες παράμετροι που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα στις τελευταίες διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις θα ισχύσουν και εδώ. Ξέρετε, στις δημοσκοπήσεις ποτέ δε δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στο «ποιος βγαίνει», αλλά παρακολουθώ πολύ στενά και τακτικά τι απαντούν οι πολίτες αυθόρμητα για τη ζωή τους. Μόλις το 15% των συμπολιτών μας θα ψηφίσουν στις εκλογές με κριτήριο το κόμμα τους, ενώ πολύ ψηλά, κοντά στο 50% των αιτημάτων της κοινωνίας, είναι η γνώση των προβλημάτων, η αποτελεσματικότητα και η εμπειρία. Και αυτά τα στοιχεία των μετρήσεων, εγώ τα επιβεβαιώνω με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά στο δρόμο, στις πλατείες, στους χιλιάδες φίλους που έχω σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό.
-Οπότε ποιο θεωρείτε, κε Τατούλη, ότι είναι το ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουν οι πολίτες στην κάλπη;
Το ερώτημα, λοιπόν, για τους πολίτες νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Ποιος μπορεί» ή, αν θέλετε, γιατί τα χαρακτηριστικά Μεσσία δε μου ταιριάζουν καθόλου, «Ποιος μπορεί καλύτερα». Ποιος μπορεί να δημιουργήσει ξανά εμπιστοσύνη στην εποχή που οι θεσμοί βάλλονται ως αναξιόπιστοι; Ποιος μπορεί να φέρει ενότητα την ώρα του κομματικού διχασμού και της πόλωσης; Ποιος μπορεί να αρθρώσει έναν λόγο συγκλίσεων και πολιτικού πολιτισμού που να κάνει τους πολίτες να αγαπήσουν την πολιτική μετά το κομματικό της τέλος; Ποιος μπορεί να εκφράσει το σύνολο των πολιτών και να συνθέσει τις εικόνες σε ένα πολύχρωμο και συμπεριληπτικό για όλες και όλους μέλλον; Ποιος μπορεί να εκφράσει τον καθένα και την καθεμία, να νιώσει τα προβλήματα, να δώσει μπροστά και μαζί τον αγώνα για να καλυτερεύσει η ζωή μας; Ποιος μπορεί να συνεργάζεται με θάρρος, αλλά και ταυτόχρονα να διεκδικεί με τόλμη;
Σε όλα αυτά, λοιπόν, τα ερωτήματα, νομίζω ότι η απάντηση «δείχνει» καθαρά τη «Νέα Πελοπόννησο».
Γιατί γνωριζόμαστε χρόνια με τα μικρά μας ονόματα. Γιατί έχουν σφιχτεί οι καρδιές μας με τα ίδια βιώματα και έχουμε μοιραστεί και χαμόγελα και χαρές. Γιατί οι σχέσεις μας ήταν πάντοτε ειλικρινείς και δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Γιατί μιλάμε μεταξύ μας, χωρίς να χρειαζόμαστε μεσολαβητές. Γιατί έχουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με καθαρά προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο. Γιατί έχουμε την εμπειρία και τη βαθιά γνώση. Γιατί μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όσα διατυπώνουμε θα υλοποιηθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν. Γιατί μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή περιφερειακή διακυβέρνηση και μαζί να κάνουμε την Πελοπόννησο έναν τόπο που θα μπορούμε να ζούμε εμείς και που θα δίνει στα παιδιά αυτού του τόπου ευκαιρίες, προοπτική και την εξέλιξη που αξίζει σε αυτά /και στις θυσίες των γονιών τους.
-Στην ομιλία σας στην Καλαμάτα, πριν από λίγες ημέρες, σας ακούσαμε να παραδέχεστε ότι στις προηγούμενες θητείες σας στην Περιφέρεια κάνατε λάθη και δεν τολμήσατε αρκετά. Ποιο λάθος πιστεύετε ότι ήταν το πιο σημαντικό και σε τι θα τολμούσατε περισσότερο;
Ασφαλώς και έκανα λάθη. Σφάλματα στη διαχείριση πολιτικών σχέσεων, προσωπικών σχέσεων, σχέσεων με την τέταρτη Εξουσία, τον Τύπο, εσάς. Κάποιους υποεκτίμησα και για αυτό δεν είμαι ευχαριστημένος. Όποιος διοικεί, κάνει και λάθη. Κι εμένα ήταν επιλογή μου να είμαι απόλυτα συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει εμπρός στους πολίτες, με αποτέλεσμα κάποιες φορές οι αποφάσεις μου να είναι βίαιες, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση, που θα βοηθούσε να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κοινωνία και τις αδράνειές της.
Ας πάρουμε τα σκουπίδια. Σκεφτείτε ότι διαδοχικά συγκρούστηκα με όλες τις κυβερνήσεις, με κάποιες Δημοτικές Αρχές, ακόμη και με πολίτες. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπαταληθούν και δυνάμεις και χρόνος. Βέβαια, οι εξελίξεις δικαίωσαν αυτόν το μεγάλο αγώνα, και το δικό μου και των συνεργατών μου.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και φορές που δεν τόλμησα αρκετά, γιατί δεν είχα πάρει την απόφαση να συγκρουστώ περισσότερο. Έχω από την πρώτη στιγμή δεσμευτεί ότι σε αυτήν μου τη θητεία θα προχωρήσω (και είμαι έτοιμος ως προς αυτόν το σχεδιασμό) σε πλήρη αναμόρφωση του προγράμματος του ΕΣΠΑ που αφορά στην κοινωνική πολιτική, προκειμένου τα 100 εκατομμύρια ευρώ της επόμενης πενταετίας να μην κατευθυνθούν, όπως είθισται, σε κεντρικό επίπεδο, σε γνωστούς εργολάβους υπηρεσιών. Θα ιεραρχήσουμε τις δικές μας ανάγκες ως κοινωνία.
Και θα αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα και τις δικές προκλήσεις, από τη γήρανση και απομείωση του πληθυσμού, την ερήμωση της υπαίθρου, την ακραία φτώχεια, την ενδοοικογενειακή βία, την αδυναμία ορισμένων από τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, τις άμεσες υπηρεσίας υγείας και κοινωνικής φροντίδας, την ενσωμάτωση των συνανθρώπων μας με αναπηρία στην κοινωνική ζωή. Σε αυτό είμαι απόλυτα αποφασισμένος.
-Στην προηγούμενη θητεία σας είχατε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας. Φέτος έχουμε δει μεγάλη πτωτική πορεία, που συμπαρέσυρε αρνητικά το σύνολο της τουριστικής κίνησης στο νομό. Τι νομίζετε ότι συνέβη και πώς αυτό θα αλλάξει;
Ξέρετε, η ανάπτυξη, η βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας, δεν έχει έρθει ποτέ ως μια αλματώδης εξέλιξη. Απαιτούνται μικρά, μικρά βήματα για να φέρουν την αλλαγή. Και εμείς, με επιμονή και τεράστια τεχνογνωσία, καταφέραμε, όχι απλά να φέρουμε κόσμο στην Πελοπόννησο, αλλά να κάνουμε γνωστή την Πελοπόννησο σε όλον τον κόσμο.
Φτιάξαμε ένα ολιστικό brand , που απέδωσε γρήγορα καρπούς, τη «Μυθική Πελοπόννησο». Και έχετε πολύ δίκιο να θυμάστε ότι κατά την περίοδο της δικιάς μας διακυβέρνησης αναδείξαμε το Διεθνή Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου» με ένα καινοτόμο πρόγραμμα συνδιαφήμισης, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο και για άλλους προορισμούς. Συνεργαστήκαμε με τους μεγαλύτερους διεθνείς αερομεταφορείς Aegean, EasyJet, British Airways, Brussels Airways, Swiss, NIKI, Austrian, Edelweiss ,CEDAR και Ryanair, με εκατοντάδες ώρες διαπραγμάτευσης και 1.200 email επικοινωνίας σε περίοδο capital controls.
Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ενεργειών; Θεαματικά. Από τις 64.653 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών το 2011 φτάσαμε σε 286.042 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών το 2018 και παράλληλα πετύχαμε σύνδεση με περισσότερους από 30 προορισμούς διεθνώς. Πετύχαμε 1.843% αύξηση συνδεσιμότητας του αεροδρομίου της Καλαμάτας την περίοδο 2010-2018, 17% μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της επιβατικής κίνησης και 157.4 εκ. ευρώ οφέλη στην οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για αυτή τη σημαντική επιτυχία, το αεροδρόμιό μας βραβεύτηκε το 2019 στο σημαντικότερο διεθνές γεγονός για τις αεροπορικές εταιρείες “Routes Europe Marketing Awards” στο Ανόβερο.
Δυστυχώς, σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική: 17.292 λιγότεροι επιβάτες διεθνών πτήσεων από πέρυσι, εκατομμύρια εισοδήματος χαμένα για την τοπική οικονομία, την ώρα που τα μεγέθη του τουρισμού για τη χώρα στο σύνολο της βαίνουν αυξητικά! Για να μπορέσεις να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να έχεις μελετήσει και προσεγγίσει τις αιτίες που το δημιούργησαν. Στην περίοδο της πανδημίας οι αεροπορικές εταιρείες ελλείψει πόρων περιόρισαν τη συνδεσιμότητά τους στους διάσημους προορισμούς με τις λιγότερες επισφάλειες και επανεξέτασαν την επένδυση σε περιφερειακούς προορισμούς, όπως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Η στασιμότητα και η οπισθοχώρηση που επιδείξαμε ως προορισμός τα προηγούμενα έτη στην υποστήριξη των εταιρειών μέσω συν-διαφήμισης, ο μη ορθός χειρισμός της γερμανικής αγοράς που στράφηκε σε άλλους φτηνότερους προορισμούς, οδήγησαν στη μη διατήρηση συνδεσιμότητας και πτήσεων με την Καλαμάτα.
Εμείς μπορούμε από την πρώτη μέρα που θα μας αναθέσουν εκ νέου καθήκοντα οι πολίτες να επανακάμψουμε στις πρώτες θέσεις και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός μέλλοντος που συνεχώς αλλάζει. Το έχουμε, άλλωστε, αποδείξει.
-Έχετε πει ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την Πελοπόννησο. Γιατί τα συγκεκριμένα 5 χρόνια είναι περισσότερο κρίσιμα και καθοριστικά σε σχέση με τα προηγούμενα για την περιοχή μας;
Σήμερα είναι η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε ό,τι πετύχαμε στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου. Να διεκδικήσουμε πόρους που μας αναλογούν, σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τους στόχους που εμείς έχουμε θέσει. Και κανείς άλλος. Να ανοίξουμε βηματισμό και να μεγεθύνουμε την περιφερειακή μας οικονομία, με ταυτόχρονη αύξηση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Με σαφή τελικό προσανατολισμό: Να βελτιωθεί η ζωή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, τα παιδιά των Πελοποννησίων να βρίσκουν δουλειά ανάλογη με τα προσόντα τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και. τέλος. η Πελοπόννησος να έχει το υψηλό κύρος που της αξίζει στην ανταγωνιστική Ευρώπη των Περιφερειών.
Η θέση της Πελοποννήσου από ενεργειακή άποψη, οι επενδύσεις που είναι έτοιμη να υποδεχτεί και, τέλος, το brand που έχει ξεκινήσει δειλά να χτίζει είναι στοιχεία που προοιωνίζονται ένα φωτεινό μέλλον.
Θα το πω καθαρά, όπως το νιώθω, κυρία Βετουλάκη. Εγώ προσωπικά είμαι ταγμένος στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο και αυτό το έχω αποδείξει. Είμαι εδώ να χτίσουμε όλοι μαζί ένα φωτεινό αύριο, μακριά από την κακοφορμισμένη παράγκα που καταρρέει και θέλει να μας κρατήσει πίσω.
-Αν εκλεγείτε, ποια θα είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα κάνετε ή θα αλλάξετε, ει δυνατόν και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας;
Είμαι έμπειρος και πιο αποφασισμένος από ποτέ. Και αυτήν τη φορά είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την πιο ισχυρή από ποτέ, πιο συμπεριληπτική και πιο ανανεωμένη ομάδα, αυτήν της νέας «Νέας Πελοποννήσου». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποκτήσει ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους πολίτες. Σε όλους τους πολίτες. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι έχω αποφασίσει να είναι ισότιμη η συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Περιφερειακή Αρχή και ότι θα συστήσω Αντιπεριφέρεια Ισότητας και Οικογένειας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα, με διαρκή φροντίδα του οδικού της δικτύου και των υποδομών που έχει στην ευθύνη της, προκειμένου οι πολίτες της να αισθάνονται καθημερινά ασφαλείς.
Τέλος, θα αναθεωρήσω αμέσως το ΕΣΠΑ, σε ό,τι αφορά την επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ του Κοινωνικού Ταμείου, αλλά και σε ό,τι αφορά την αύξηση του αστείου ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται σήμερα για ιδιωτικές επενδύσεις σε 70 εκατομμύρια, ποσό που με τη μόχλευση θέλουμε να υπερβεί το μισό δισεκατομμύριο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.