«Η εδαφική και κοινωνική αλληλεγγύη, η βασική αρχή της Συνθήκης της Λισαβόνας, μόνο μέσα από συνεργασίες μεταξύ φορέων της αυτοδιοίκησης μπορεί να επιτευχθεί. Μέσα από την αυτοδιοίκηση έχει μέλλον η Ευρώπη γιατί μεταφέρει εγγύτερα τη δημοκρατία στους πολίτες και γιατί αποδομούνται αμφισβητήσεις με αποτέλεσμα οι λαοί των χωρών να έρχονται πιο κοντά» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της 6ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο.
«Σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Ναύπλιο, την πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, μιας πόλης ιστορικής και κατεξοχήν Ευρωπαϊκού χαρακτήρα, αφού από το 12ο – 13ο αιώνα συνάντησε τα Ευρωπαϊκά ρεύματα του Ρομαντισμού και Διαφωτισμού» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «οι χρόνοι τώρα είναι σαφώς καλύτεροι και ευνοϊκότεροι.Ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεπέρασε τις επιφυλάξεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί και από τις δύο πλευρές και έχει πλέον θέσει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς των δύο χωρών σε πυλώνες της Ευρωπαϊκής εξέλιξης και στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής συνάντησης».
Ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, άντεξε γιατί διέθετε ανθρώπους που έκαναν σημαντικές υπερβάσεις, πίστεψαν στη δομή αυτή, στην αξία της ισότιμης συνεργασίας και στη σύσφιξη των σχέσεων της αυτοδιοίκησης των χωρών Ελλάδας και Γερμανίας. Η συνεργασία αυτή έχει δώσει εξάλλου απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα της πολιτικής, τόσο στις δύο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία, όσο και στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την εξέλιξη του θεσμού, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ενόψει των γεωπολιτικών εξελίξεων στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, όπου η Ελλάδα έχει δεσπόζουσα θέση.
«Η Ελληνογερμανική Συνέλευση δημιουργεί πιο ισχυρές σχέσεις επ’ ωφελεία των πολιτών και βοηθά στην απαλλαγή από ακραίες απολίτικες αντιλήψεις, που δεν έχουν καμία συμβολή στο δημόσιο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε επίσης ο κ. Τατούλης και χαρακτήρισε τους εκπροσώπους των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών ως την καλύτερη εγγύηση για τη δυναμική εξέλιξη του θεσμού αυτού.
«Δεν μας ενδιαφέρει το χθες, αλλά το κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον. Αυτό το μέλλον μόνο μέσα από ισότιμες συνεργασίες και σχέσεις μπορεί να ενισχυθεί» σημείωσε εμφατικά και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της 6ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι«με το πείσμα και την αποφασιστικότητά μας θα πετύχουμε αυτό που ξεκινήσαμε».