Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το σχέδιο προτύπου υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Όμως αφήνει «παράθυρα» στην επιλογή των νηπίων που θα εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς, ενώ το «παιδαγωγικό πρόγραμμα» που καθορίζει μοιάζει να έρχεται από… άλλη εποχή.
Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στην ΚΕΔΕ το σχέδιο για την αναθεώρηση του «Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», προκειμένου οι δημοτικές αρχές να εκφράσουν την άποψή τους. Στο νέο σχέδιο εξαλείφεται η διαφοροποίηση ανάμεσα στους «δημότες» και τους «κατοίκους» ενός δήμου. Σύμφωνα με το ισχύον «Πρότυπο» (τελευταία αλλαγή το 2002), οι «δημότες» είχαν προτεραιότητα όσον αφορά στην εγγραφή του νηπίου στον δημοτικό παιδικό σταθμό, γεγονός που βοηθούσε στην ανάπτυξη πελατειακής σχέσης με τους τοπικούς άρχοντες, ενώ πρακτικά δεν ήταν προς όφελος των πολιτών που συχνά κατοικούν σε άλλη περιοχή από αυτήν που ψηφίζουν. Επίσης, στο νέο σχέδιο διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών έως τις 5.00 το απόγευμα (από τις 4.00 μ.μ. που ήταν πριν), με δυνατότητα να παραταθεί για δύο ακόμα ώρες εφόσον υπάρχει προσωπικό.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά αναφέρεται ότι για την εγγραφή νηπίου σε δημοτικό παιδικό σταθμό πρέπει να δίδεται βεβαίωση ότι εργάζονται και οι δύο γονείς, ενώ προφανώς την ανάγκη του δημοτικού παιδικού σταθμού έχουν σαφώς και οι άνεργοι γονείς αλλά και οι μη εργαζόμενοι εφόσον υπάρχουν θέσεις. Στο συγκεκριμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης, επίσης, δεν καθορίζεται ενιαίο και υποχρεωτικό σύστημα μοριοδότησης για την επιλογή των νηπίων που θα εγγραφούν κατά προτεραιότητα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο του σύστηματος επιλογής, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες σε όλους τους δήμους.
Σύμφωνα πάντα με το προτεινόμενο «Πρότυπο», οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να κλείνουν υποχρεωτικά τον Αύγουστο. «Θα ήταν σκόπιμο να δίνεται η δυνατότητα σε δήμους που διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό να λειτουργούν έναν ή περισσότερους παιδικούς σταθμούς και τον Αύγουστο για τις ανάγκες των κατοίκων τους», αναφέρει η κ. Μαρία Ηλιοπούλου. Η ίδια, επίσης, εξηγεί ότι θα πρέπει να εκπονηθεί παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, το οποίο θα βασίζεται στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για τις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας, και όχι ένα «ωρολόγιο πρόγραμμα» που προβλέπει λεπτομέρειες, όπως «καθαριότητα» ή «ξεκούραση» σε συγκεκριμένες ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
kathimerini.gr