Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη εργατών γης -Κινδυνεύει η παραγωγική διαδικασία

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα θέματα του πρωτογενή τομέα αποτέλεσαν αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου. ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος .

Eιδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόβλημα εξεύρεσης εργατών γης που έχει προκύψει πρόσφατα, στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), καθώς και στην εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης για την εγκατάσταση υποτροπικών φυτών σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Ο Στ. Αναστασόπουλος σημείωσε πως είναι πλέον διαπιστωμένο ότι η έλλειψη εργατών γης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Οπως δήλωσε συγκεκριμένα, το πρόβλημα -που παρουσιάστηκε σε όλη την Περιφέρεια- αρχικά εντοπίστηκε στην περιοχή της Τριφυλίας, λόγω και της πρωιμότητας της παραγωγής, εκτιμώντας ο αντιπεριφερειάρχης ότι αναμένεται να ενταθεί ιδιαίτερα φέτος, λόγω της επικείμενης μεγάλης ελαιοκομικής παραγωγής κατά την περίοδο 2022 – 2023.

Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η εργοδοσία σε πολίτες τρίτων χωρών γίνεται με τρεις τρόπους, α) την διαδικασία μετάκλησης με ετήσια διάρκεια σύμβασης και χορήγηση διετούς αδείας διαμονής, β) την εισδοχή με σκοπό την εποχική εργασία με διάρκεια σύμβασης έως 9 μήνες κάθε έτος και έως 5 χρόνια, καθώς και γ) την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες.

Ο Στ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι από τις πιο πάνω τρεις εκδοχές, οι α΄ και β΄ αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για την εκδοχή γ΄ οι άδειες εργασίας εκδίδονται από την Περιφέρεια.

Πρόσθεσε επίσης, ότι από πέρυσι, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας υποβάλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton, αίτημα για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης τουλάχιστον 30 ημερών και έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για άλλες 90 ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους είναι έως και 30 Σεπτεμβρίου.

Γίνεται αντιληπτό, συνέχισε ο Στ. Αναστασόπουλος, ότι οι πιο απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών καταργούνται μέσα στο επόμενο διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την ισχύ ευνοϊκότερων όρων σε γειτονικά κράτη, αυξάνει περαιτέρω την ήδη εμφανή έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να αιτηθούν έγκαιρα α) μέχρι 30 Ιουνίου για την χορήγηση άδειας εργασίας για τους παρατύπως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες και β) μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τη μετάκληση πολιτών τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Επίσης, πρόσθεσε ο Στ. Αναστασόπουλος, από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για την παράταση των πιο πάνω προθεσμιών, ώστε να διατηρηθούν οι απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην περιοχή μας, με σκοπό τη διευκόλυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΕΤ

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ενημέρωσε σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΦΕΤ.

Γνωστοποίησε δε ότι στο πλαίσιο αυτόμ προχθές Τρίτη 17 Μαΐου συγκλήθηκε σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της εκπροσώπου του γραφείου Τρίπολης του ΕΦΕΤ Σταυρούλας Φωτοπούλου και των διευθυντών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Ανάπτυξης, Υγείας καθώς και των προϊσταμένων των αρμόδιων τμημάτων ελέγχου.

Στην εν λόγω σύσκεψη καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας για τη διενέργεια κοινών ελέγχων και τέθηκαν οι κατηγορίες των ειδών που πρωτίστως θα ελεγχθούν, μεταξύ των οποίων προϊόντα ελαιολάδου και ελιάς, κρέας, τυροκομικά, μέλι, νερό, πάγος, αρωματικά φυτά κλπ. Εξ άλλου, μικτά κλιμάκια θα εστιάσουν σε ελέγχους για τις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων και αισχροκέρδειας στην αγορά της αγροτικής παραγωγής.

ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα ξεκίνησε η φύτευση υποτροπικών φυτών σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, με σκοπό την δημιουργία επιδεικτικών αγρών.

Αφού εντοπίστηκαν οι κατάλληλες περιοχές φύτευσης και εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές ξεκίνησε η φύτευση ειδών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, μακαντάμια κ.α.

Η Περιφέρεια, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής, υποστηρίζει οικονομικά το έργο που έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των καλλιεργητών και την επιστημονική υποστήριξή τους ως προς την εγκατάσταση των ειδών και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η εξοικείωση των παραγωγών στις νέες καλλιέργειες και η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες καθώς και η διείσδυση των νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Η παραγωγικότητα των ειδών αυτών εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές πρακτικές, το είδος και την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών. Η καλλιέργεια των εν λόγω υποτροπικών φυτών, κατέληξε ο Στ. Αναστασόπουλος, έχει ως βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον κάτι που συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.