Σουλτς και Μοσκοβισί προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα συμβιβαστική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς την ώρα που η μάχη των δύο πλευρών για το Eurogroup της Δευτέρας συνεχίζεται.
Όλοι ανέμεναν ότι με την ταυτόχρονη επίσκεψη Μάρτιν Σουλτς και Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα θα άνοιγαν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και πως από τα πρώτα ζητήματα που καίνε και την κυβέρνηση θα ήταν το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Άλλωστε, το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί το σημαντικότερο αγκάθι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, λίγες μέρες μόνο πριν το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας που πιθανότατα θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.
Πιέρ Μοσκοβισί και Μάρτιν Σουλτς μίλησαν, αποκλειστικά, στο CNN Greece και τοποθετήθηκαν για το “καυτό” θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι “η Κομισιόν δεν θέλει να είναι σκληρή με τους φτωχούς ανθρώπους, όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των, ας πούμε, στρατηγικά πτωχευθέντων, και πρέπει να καλλιεργήσουμε την νοοτροπία της αποπληρωμής στην Ελλάδα”. Η απάντηση του Π. Μοσκοβισί είναι πολύ πιθανόν να κρύβει και τη λύση του προβλήματος. Η Κομισιόν φαίνεται να είναι έτοιμη να δεχτεί την προστασία της πρώτης κατοικίας αρκεί αυτή να αφορά “τους φτωχούς” εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι η νομοθεσία δεν θα επιτρέπει την “ηθελημένη πτώχευση” αλλά θα προστατεύει όσους πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Έγκυρες πληροφορίες του CNN Greece, από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Γάλλος επίτροπος είπε ανοικτά στον πρωθυπουργό, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, πως “η Κομισσιόν δεν θέλει να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή”.
Το ζήτημα που τίθεται, βέβαια, είναι ποιο είναι το εισοδηματικό ή και περιουσιακό κριτήριο με βάση το οποίο θα θεωρείται ότι κάποιος δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ο καθορισμός του ορίου αυτού φαίνεται να είναι, αυτή τη στιγμή, το επίδικο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και ο Μάρτιν Σουλτς ο οποίος στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο CNN Greece δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη ότι η πρώτη κατοικία δεν πρέπει να χάνεται: “Συμμερίζομαι την ιδέα ότι δεν πρέπει η πρώτη κατοικία να χάνεται. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην τα πληρώνουν γιατί αυτό είναι κοινωνικά άδικο, δεδομένου ότι ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου έμμεσα μεταφέρεται στον φορολογούμενο ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει για το χρέος που προκαλείται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών” είπε χαρακτηριστικά.
Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι και ο αντιπρόεδρος της Κομισσιόν Ντομπρόβσκις είχε διαμηνύσει πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα για το θέμα της πρώτης κατοικίας.
Σύμμαχος της Αθήνας είναι και ο Φρανσουά Ολάντ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει ότι στο ζήτημα θα δοθεί πολιτική λύση. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείουν τελικώς να αποσυνδεθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων από την εκταμίευση της δόσης την ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον οι δανειστές θέλουν να δείξουν “καλή θέληση”.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός δημοσίως διαμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην προμετωπίδα της μάχης που δίνεται με τους δανειστές.