Στους ρυθμούς της πρώτης επίσκεψης Ολάντ στην Ελλάδα κινείται το Μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο Πρόεδρο να καταφθάνει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμερα, στις 5 το απόγευμα.
Πρόκειται για επίσκεψη που, χρονικά, συμπίπτει με την παρουσία και τις συνομιλίες του «κουαρτέτου» στην Αθήνα και με το βλέμμα όλων στραμμένο στην πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν η όποια«δυσάρεστη» για την κυβέρνηση δραστηριότητα των επικεφαλής των ελεγκτών (που έχουν ξεκινήσει από χθες τις συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς) να επισκιαστεί: είτε από την άφιξη του Ολάντ, είτε από το πλήθος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου.
Μόνο, άλλωστε, οι… μπάντες και οι φωτογραφίες στα χαλιά του Μαξίμου, αρκούν για να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι μνημονιακών υποχρεώσεων.
Τι προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. «Αναμένουμε τη στήριξη Ολάντ μέσα από το ήδη καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από δηλώσεις του για το χρέος», σημείωναν κύκλοι της κυβέρνησης μιλώντας στο iefimerida.gr.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Ολάντ – Τσίπρα θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 9.45 π.μ. και στην ατζέντα των επαφών θα βρεθούν θέματα όπως:
- Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους,
- Η συμμετοχή της Ευρωβουλής στον έλεγχο του προγράμματος,
- Επενδύσεις – ανάπτυξη,
- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,
- «Κόκκινα δάνεια»,
- Εργασιακά, κ.ά.
Υπογράφουν… μνημόνιο συνεργασίας
Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσουν να εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Προς αυτή την κατεύθυνση,άλλωστε, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες οι οποίες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, θα αποτελούνται από 12 άτομα.
Οι δυο πλευρές θα υπογράψουν σχέδιο διακήρυξης το οποίο θα αφορά στους τομείς: Παροχή τεχνογνωσίας για Δημόσια Διοίκηση, φορολογία και μεταρρυθμίσεις, διμερή συνεργασία εξωτερικού εμπορίου, αμοιβαίων επενδύσεων για νέες τεχνολογίες,τουρισμό, γεωργία, θέματα πολιτισμού. Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει και για το προσφυγικό.
Λίγοι οι επιχειρηματίες
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, φυσικά και βρίσκεται το «μενού» των επενδύσεων! Το Παρίσι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, διεκδικώντας παράλληλα και τα περιφερειακά αεροδρόμια.Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον κ. Ολάντ θα συνοδεύουν τελικά μόνο 3 – 4επιχειρηματίες (τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά), σε αντίθεση με όσα, ανακριβή κατά το περιβάλλον του πρωθυπουργού, γράφτηκαν περί 70 επενδυτών που έρχονται στην Αθήνα.
Απούσα η Σεγκολέν
Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Ολαντ είναι: η Najat VALLAUD-BELKACEM, Υπουργός Παιδείας, ο Michel SAPIN, Υπουργός Οικονομικών, η Fleur PELLERIN, Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας καθώς και ο Harlem DÉSIR, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η άφιξη της Ségolène ROYAL (Υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας), καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, θα παραμείνει στο Παρίσι λόγω της ετήσιας διάσκεψης που διεξάγεται για την κλιματική αλλαγή.
Στήριξη του Ολάντ… υπό προϋποθέσεις
Τέλος, μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος να βοήθησε την κυβέρνηση να παραμείνει στην ευρωζώνη τον περασμένο δύσκολο και κρίσιμο Ιούλιο, και προσφάτως να προχώρησε σε δήλωση στήριξης υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται χωρίς όρους. Αντιθέτως, η στήριξη στη νέα κυβέρνηση προϋποθέτει:
- Πιστή τήρηση και θετικά δείγματα γραφής για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων του τρίτου μνημονίου.
- Περιορισμό της επιρροής που θεωρεί ότι ασκούν στην Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βερολίνο, καθώς μαίνεται μια «υπόγεια μάχη» μεταξύ των ισχυρών παικτών της Ευρώπης και του Ατλαντικού.