Της Στεφανίας Σούκη
Συνεχίζει το πτωτικό σερί που ξεκίνησε το 2008 η εγχώρια αγορά κατοικίας, με τη χώρα μας να περιλαμβάνεται στις 13 πιο αδύναμες αγορές παγκοσμίως για το πρώτο τρίμηνο του 2016 και στις τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι τιμές στα διαμερίσματα εξακολουθούν να μειώνονται.
Διεθνώς, στο σύνολο των 45 σημαντικότερων αγορών κατοικίας, οι πέντε ισχυρότερες για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι η Τουρκία, με μία άνοδο στις τιμές των κατοικιών σε ποσοστό 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η Κίνα με άνοδο 16,6%, η Σουηδία με άνοδο 12,1% , η Ρουμανία με 11,5% και το Κατάρ με 9,3%.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με πέρυσι σημειώνουν οι τιμές των κατοικιών στη Ρωσία (13%) που έχει και τα …πρωτεία, τη Μογγολία (11,9%), το Πουέρτο Ρίκο (10,3%), το Χόνγκ Κόνγκ (9,9%), η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (9,3%).
Τα στοιχεία προκύπτουν από το Global Property Guide, τη γνωστή πλατφόρμα, η οποία απευθύνεται σε επενδυτές που επιθυμούν να προβούν στην αγορά κατοικιών ή διαμερισμάτων σε άλλες χώρες. Η έρευνα εξετάζει την πορεία των τιμών των κατοικιών σε 45 αγορές σε όλο τον κόσμο και όπως προκύπτει για τους πρώτους μήνες του έτους, άνοδος προκύπτει για 32 χώρες, με βάση τις αναπροσαρμοσμένες τιμές λόγω πληθωρισμού.
Οσον αφορά τη χώρα μας, τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2016, αναφέρουν μία πτώση στις κατοικίες κατά 4,4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ, με βάση τις αναπροσαρμοσμένες τιμές, άνοδος 1,7% (!) καταγράφεται σε τριμηνιαία βάση. Παρά την άνοδο πάντως, η Ελλάδα παραμένει σύμφωνα με τους αναλυτές του Global Property Guide στις ασθενέστερες αγορές της Ευρώπης: “Η ελληνική αγορά κατοικίας παραμένει πτωτική, η οικονομική κρίση φαίνεται να μήν έχει …τέλος, ενώ υπάρχει αναβρασμός στην κοινωνία”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η μέση πτώση των τιμών των διαμερισμάτων στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου τριμήνου (4,4%) καταγράφεται πιο ψηλά σε σχέση με την πτώση του 1,78% που είχε παρατηρηθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015. Εκτός από τη χώρα μας, στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές αγορές κατοικιών περιλαμβάνονται ακόμη η Ρωσία, η Ουκρανία και το Μαυροβούνιο.
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι έξι στις 10 ισχυρότερες παγκοσμίως αγορές κατοικιών είναι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα οι Τουρκία, Σουηδία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ολλανδία. Συνολικά στην Ευρώπη, οι τιμές των κατοικιών ανέβηκαν το 2016 σε 18 από τις 22 υπό εξέταση αγορές κατά τους πρώτους μήνες του έτους, από τα υψηλότερα νούμερα που έχουν παρατηρηθεί από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008.
Διεθνώς, οι αγορές κατοικίας, σύμφωνα με την έρευνα, είναι δύο ταχυτήτων, με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να βρίσκονται σε θετικό momentum, ενώ Ασία και Μέση Ανατολή βρίσκονται σε τροχιά πτώσης.
newmoney.gr