Στους νέους… αγανακτισμένους επενδύει η ΝΔ

Θετική αποδοχή του κινήματος «Παραιτηθείτε». Οι δηλώσεις Φίλη και η παρουσία των γαλάζιων βουλευτών στην αντικυβερνητική διαδήλωση. Τα τέσσερα πρόσωπα που στοχοποιεί η Συγγρού. Γιατί καταγγέλλει εκτροπή της δημοκρατίας.
nd2«Καλή και σωστή η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται να πείσουμε την κοινωνία και -γιατί όχι- να συμμαχήσουμε με αυτήν». Μέσα από αυτά τα λόγια έμπειρου κοινοβουλευτικού της ΝΔ ίσως εξηγείται και η θετική αποδοχή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του νεοεμφανιζόμενου κινήματος πολιτών που απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Και μπορεί επισήμως η ΝΔ να αποποιείται οποιαδήποτε συμμετοχή της στην διαδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης με τον τίτλο «Παραιτηθείτε», όμως κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά την ενοχλεί μια τέτοια πρωτοβουλία.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την αναβίωση των προ ολίγων ετών αγανακτισμένων σε άλλη εκδοχή, η οποία -αν μη τι άλλο- βοηθά την επίτευξη των στόχων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Της άμεσης πτώσης δηλαδή της κυβέρνησης και της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

Είναι πολύ φυσιολογικό, σημειώνουν στη Συγγρού, να οργανώνονται τέτοιες κινητοποιήσεις, την ώρα που τα ποσοστά των απαισιόδοξων πολιτών για το παρόν και το μέλλον της χώρας ξεπερνούν το 80%. Και αυτό, λένε, «οφείλει να το συνειδητοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης», ο οποίος προχθές εκτίμησε πως το συγκεκριμένο κίνημα πολιτών βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Ήταν και η αφορμή για την ΝΔ ώστε να διαμηνύσει ότι ναι μεν «δεν θα έχει οργανωμένη συμμετοχή και συντεταγμένη παρουσία βουλευτών», ωστόσο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, «όπως κάθε πολίτης, έτσι και κάθε βουλευτής αποφασίζει ο ίδιος».

Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή του να παραστεί στη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου, ενώ και άλλοι συνάδελφοί του σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν την ίδια στάση. Οι δηλώσεις Φίλη, εκτιμά η Συγγρού, «είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν σαν μπούμερανγκ για τη συγκυβέρνηση και λειτουργούν ως πρόσκληση για τη συμμετοχή βουλευτών, πολιτικών στελεχών και κυρίως των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης».

«Πολλές αφορμές»

Ο υπουργός Παιδείας είναι πασιφανές ότι πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής ρητορικής της ΝΔ, η οποία χθες ζήτησε την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε στενό του συνεργάτη νωρίς χθες το πρωί, ζητώντας του να εκδοθεί άμεσα σχετική ανακοίνωση, όπως και έγινε λίγα λεπτά πριν από τις 8.

Ο κ. Φίλης, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχει δώσει πολλές αφορμές για να εξακολουθήσει να παραμένει στη θέση του, θυμίζοντας ενδεικτικά τις δηλώσεις για την αριστεία στην παιδεία, την γενοκτονία των Ποντίων, τα Θρησκευτικά και τα αρχαία ελληνικά, καθώς και τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους.

Και δεν είναι μόνο ο υπουργός Παιδείας που -κατά τη ΝΔ- με τη συμπεριφορά του παραπέμπει σε «εκτροπή της Δημοκρατίας», αλλά και άλλα τρία κυβερνητικά στελέχη: η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίληγια την αναφορά της στο δημοψήφισμα, ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης που στόχευσε όσους ψήφισαν «ναι» στο περσινό δημοψήφισμα και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για την ομολογία αντισυνταγματικότητας του ΦΠΑ στα νησιά.

«Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας», υποστηρίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απευθύνοντας κάλεσμα στον πρωθυπουργό να πάρει θέση. «Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι η Κυβέρνησή του είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Αποδεικνύεται, τελικά ότι με κάθε τρόπο παραβιάζουν το Σύνταγμα με κάθε τους λέξη», διαπιστώνει.

euro2day.gr