Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει στις 17 Δεκεμβρίου – Στόχος της να «στριμώξει» τον Καμμένο
Η Πειραιώς γνωρίζει ότι δεν έχει πιθανότητες υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας. Χρειάζονται 151 ψήφοι και υπάρχει το δεδομένο ότι το ΚΚΕ από λόγους αρχής δεν ψηφίζει. Ο στόχος είναι να φέρει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προ των ευθυνών τους, απέναντι σε μια συμφωνία που είναι εθνικά επιζήμια. Κυρίως όμως θέλει να «στριμώξει» τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο τον οποίο κατηγορεί ότι πατάει σε δύο βάρκες, ενώ διαφωνεί με τη συμφωνία, στηρίζει την κυβέρνηση που την φέρνει.
Τώρα τα ψέμματα τελειώνουν. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήδη κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί να την περάσει. Η οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ θα τους εκθέσει ακόμη περισσότερο. Η περαιτέρω πολιτική απαξίωση τους δεν θα επιφέρει πλήγμα μόνο στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά θα μπλοκάρει και την είσοδο τους στην επόμενη Βουλή διευκολύνοντας τον στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, όπως επισημαίνουν στελέχη της Πειραιώς.
Ντόμινο συνεπειών
Οι συνέπειες από τα μεγάλα κενά στη συμφωνία ήδη ξετυλίγονται. Οι δηλώσεις Ζάεφ για την “Μακεδονία του Αιγαίου” και η δυνατότητα να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα και στη λεγόμενη μακεδονική μειονότητα της Βόρειας Ελλάδας, εγείρουν ζητήματα αλυτρωτισμού. Ήδη η Βόρεια Ελλάδα βράζει. Οι μαθητικές αντιδράσεις ήταν ένα πρώτο δείγμα.
Παρά την αναδίπλωση της σκοπιανής πλευράς όλα τα ενδεχόμενα για αρνητικές εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Μακεδονία είναι ανοιχτά για το μέλλον. Πολύ περισσότερο που η «μακεδονική γλώσσα» θα έχει και συνταγματική κατοχύρωση στην «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που δεν χρειάστηκε να γίνει στο ελληνικό ή άλλα Συντάγματα για την επίσημη γλώσσα των χωρών. Ήταν μία νίκη του Ζάεφ που του τη χάρισε ο Νίκος Κοτζιάς και ας δηλώνει τώρα ότι θα τραβούσε το αυτί του Σκοπιανού πρωθυπουργού για τις δηλώσεις που έκανε. Δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι προσφυγές στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια από μια επόμενη κυβέρνηση των Σκοπίων ή από μειονοτικές κινήσεις που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται στη βόρεια Ελλάδα, για την χρήση της μακεδονικής γλώσσας αλλά και για τους εμπορικούς όρους που θα έχουν αναφορά σε ότι μακεδονικό.
Η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Ο Ζάεφ αναμένεται να ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου όπως ο ίδιος δήλωσε. Στη συνέχεια ανοίγει ο δρόμος για να έρθει στην ελληνική Βουλή για επικύρωση μαζί με το πρωτόκολλο ένταξης της “Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ το οποίο θα αποσταλεί παράλληλα και σε όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ προς (τυπική) έγκριση. Τα τετελεσμένα θα τρέξουν.
Η πρόταση μομφής της ΝΔ εφόσον αποφασιστεί, τοποθετείται λίγο πριν την κύρωση της συμφωνίας. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε -βέβαια με καθυστέρηση τριών 24ωρων- ότι «μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης ‘’συμφωνίας” ». Αναφερόμενος στους Σκοπιανούς τόνισε ότι είναι «εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο». Αντίθετα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στο Πούτιν υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «θέτει το ζήτημα σε δίκαιη βάση και αντιμετωπίζεται το θέμα των διενέξεων που θα ξανααποσταθεροποιούσαν την περιοχή».
Η ΝΔ κατηγορεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι με «βαρύγδουπες και κενές περιεχομένου κουβέντες», επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στήριξη που εξακολουθει να προσφέρει στον κ. Τσίπρα, που επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας. «Μην ξεχνάμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει διότι ο ίδιος ο Καμμένος έδωσε στον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσίπρα το στυλό να την υπογράψει, καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ» τόνισαν κομματικές πηγές. «Είναι ο μόνος που καμώνεται ότι δεν το καταλαβαίνει» συνέχισαν. «Αλλά ποιος έχασε την αξιοπιστία του για να την βρει ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα.»
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να μην επιβιώσει η συμφωνία είναι οι εκλογές. Η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει ούτε τώρα, ούτε θα την κυρώσει εάν η «καυτή πατάτα» περάσει στα δικά της χέρια.