Στ. Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι θα μείνει στην αντιπολίτευση σ’ αυτή τη Βουλή»

«Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τον συντηρητικό δρόμο. Αναπαράγει τα αρνητικά του παρελθόντος και αντιστρατεύεται κάθε νεωτεριστική ιδέα. Κάνει το λάθος όλων των προηγούμενων μνημονιακών πρωθυπουργών. Διατάσσει οριζόντιες περικοπές σε όλους και δεν θέλει να συγκρουστεί με συντεχνίες». Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε συνέντευξή του στη Real News και τη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

theodorakis5Ο επικεφαλής του Ποταμιού καταγγέλλει ότι «πολλές αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών ρίχνουν νερό στον μύλο της διαφθοράς». «Η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις. Αν ήταν έτσι και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί θα είχαν πάρει Όσκαρ» προσθέτει, ενώ διευκρινίζει ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κυβέρνηση διότι «με 4% δεν μπορούμε να καθορίσουμε τις πολιτικές αποφάσεις».

Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι «το Ποτάμι δεν είναι για να βουλώνει τρύπες, έχει τη δική του πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει τις λύσεις και τους ανθρώπους» και ξεκαθαρίζει σε αυστηρό τόνο ότι «θα μείνουμε στην αντιπολίτευση, με εποικοδομητικές προτάσεις, θα κάνουμε το καθήκον μας, θα ψηφίζουμε αυτά που είναι προς το συμφέρον των πολλών και θα καταψηφίζουμε αυτά που αναπαράγουν την κρίση».

Μιλώντας για τη λάσπη που από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του δέχεται το Ποτάμι, τονίζει πως «οι υπόνομοι είναι ανεξάντλητοι» και διαπιστώνει ότι ορισμένοι στην Κουμουνδούρου που τώρα έχουν μετακομίσει στα υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν βάζουν μυαλό». «Είπα στον κ. Τσίπρα ότι το όριο είναι μέχρι εδώ. Όποιος από το περιβάλλον του εκλαμβάνει τη μεγαθυμία μου ως αδυναμία θα χάσει», διαμηνύει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τέλος, ερωτώμενος για το κατά πόσο το Ποτάμι μπορεί να δεχθεί στους κόλπους του «βαριά ονόματα» άλλων πολιτικών σχηματισμών, ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρινίζει ότι «οι πολίτες δεν είναι ιδιοκτησία των κομμάτων. Συζητάμε και με ‘’βαριά ονόματα’’, γιατί έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού, αυτούς που τόλμησαν και συγκρούστηκαν». «Τα μετανοούντα κόμματα εξουσίας όμως πρέπει να αποδείξουν ότι όντως μετανόησαν» προσθέτει και καταλήγει αναφερόμενος στο προσεχές συνέδριο του Κινήματος ότι «τον Δεκέμβρη θα έχουμε στήσει στα πόδια του ένα νέο Κίνημα. Μια πολεμική μηχανή για τους αντιπάλους μας αλλά και μια κυψέλη δημοκρατίας και λύσεων».

Αναλυτικά η συνέντευξη

Εξαπολύσατε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την εμπλοκή υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε προβληματικά Πόθεν Έσχες. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα ταυτίστηκε με την διαφθορά;

Δεν θέλω να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ανησυχητικές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Φλαμπουράρη. Πολλές αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών ρίχνουν νερό στον μύλο της διαφθοράς. Ξέρετε η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις. Αν ήταν έτσι και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί θα είχαν πάρει Όσκαρ.

Κάνατε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι τα «υπόγεια» της Κουμουνδούρου «τρολάρουν» το Ποτάμι. Έχετε αποδείξεις; Πού το στηρίζετε;

Υπάρχουν στοιχεία αλλά δεν είναι του παρόντος. Ενάμιση χρόνο κάναμε υπομονή. Πιστεύαμε ότι η λάσπη κάποια στιγμή θα τελειώσει. Αλλά κάποιοι στην Κουμουνδούρου που τώρα έχουν μετακομίσει στα υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βάζουν μυαλό. Οι υπόνομοι είναι ανεξάντλητοι. Είπα λοιπόν στον κ. Τσίπρα ότι το όριο είναι μέχρι εδώ. Όποιος από το περιβάλλον του εκλαμβάνει τη μεγαθυμία μου ως αδυναμία θα χάσει.

Εσείς έχετε απορρίψει κυβερνητική συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε ποια περίπτωση θα αλλάξετε γνώμη;

Είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης και αυτό δεν αλλάζει στην παρούσα Βουλή. Με 4% δεν μπορούμε να καθορίσουμε τις πολιτικές αποφάσεις, για ποιον λόγο λοιπόν να μετέχουμε σε μια κυβέρνηση; Για τις λιμουζίνες; Δεν μας αρέσουν. Πόσο μάλλον που ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τον συντηρητικό δρόμο. Αναπαράγει τα αρνητικά του παρελθόντος –κομματικό κράτος, αδιαφάνεια στις αποφάσεις- και αντιστρατεύεται κάθε νεωτεριστική ιδέα.

Αν όμως ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου και υιοθετήσει αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας , θα θέσετε όρους; Ή βλέπετε οικουμενική κυβέρνηση;

Το Ποτάμι δεν είναι για να βουλώνει τρύπες. Έχουμε δική μας πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε τις λύσεις, έχουμε τους ανθρώπους. Και είναι προφανές ότι οι δικές μας λύσεις δεν είναι οι λύσεις που προτιμά ο κ. Τσίπρας. Άρα θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Με εποικοδομητικές προτάσεις αλλά στην αντιπολίτευση.

Επιμένετε να υπονοείτε ότι «αν δεν έχεις δουλέψει δεν μπορείς να είσαι πρωθυπουργός».

Μα σκεφτείτε το. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που μεγάλωσε μέσα σε ένα κομματικό γραφείο. Δεν είναι θλιβερό; Αγνοεί τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ξέρει τους νόμους κίνησης της οικονομίας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι περιμένει από τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο να ψηφίσουν και τα προαπαιτούμενα. Εσείς, ωστόσο, προαναγγέλλεται σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ.

Έχω θετική ανάμνηση από την τελευταία συνάντηση μου με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Υποδείξεις όμως τέτοιους είδους δεν δέχομαι από κανέναν. Το Ποτάμι θα κάνει το καθήκον του. Θα ψηφίζει αυτά που είναι προς το συμφέρον των πολλών και θα καταψηφίζει αυτά που αναπαράγουν την κρίση. Ο κ. Τσίπρας κάνει το λάθος όλων των προηγούμενων μνημονιακών πρωθυπουργών. Διατάσσει «οριζόντιες περικοπές σε όλους». Δεν θέλει να συγκρουστεί με συντεχνίες. Δεν μπορεί να σκεφθεί διαφορετικά γιατί είναι γέννημα ενός κομματικού μηχανισμού που κουβαλάει όλες τις παθογένειες του παλιού συστήματος.

Στην Πρωτοβουλία για τον διάλογο των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών προοδευτικών, που συστήσατε στο Ποτάμι, εκτός από τον κ. Λυκούδη και την κ. Λυμπεράκη μετέχουν ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης, ο Σπύρος Βούγιας… Συζητάτε ή θα δεχθείτε και βαριά ονόματα π.χ. του ΠΑΣΟΚ ή δυσαρεστημένους από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πολίτες δεν είναι ιδιοκτησία των κομμάτων. Συζητάμε λοιπόν και με «βαριά ονόματα», όπως λέτε, γιατί έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού – αυτούς που τόλμησαν και συγκρούστηκαν. Το Ποτάμι από τη σύστασή του μιλάει για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εμπειρία του παλιού αλλά η σφραγίδα πρέπει να μπει από τα νέα μυαλά της πολιτικής.

Τι χωρίζει τελικά το Ποτάμι με το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι ανήκετε και οι δύο στην ομάδα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο; Γιατί αρνείστε την συνεργασία;

Ποια συνεργασία αρνούμαστε; Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ λένε: «Νικήσαμε. Να έρθει το 4% να προστεθεί στο 6% να γίνουμε 10%». Στην πολιτική όμως το 6 + 4 μπορεί να κάνει 5 και όχι 10. Και τέλος πάντων να είναι πιο ταπεινοί γιατί πριν από επτά μήνες τα ποσοστά ήταν αντίστροφα και μπορεί να ξαναγίνουν αντίστροφα. Τα μετανοούντα κόμματα εξουσίας πρέπει να αποδείξουν ότι όντως μετανόησαν. Και εδώ αναφέρομαι και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Τριάντα χρόνια κυβέρνησαν, ας σκεφθούν τα λάθη τους, ας αλλάξουν λίγο και τις επετηρίδες τους.

Σαν να μου λέτε «δεν εμπιστεύομαι την κυρία Γεννηματά και τον κ. Μεϊμαράκη».

Η κυρία Γεννηματά μιλούσε προεκλογικά για «θολό Ποτάμι», έχει αποδεχθεί δηλαδή την κεντρική μομφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Κίνημά μας. Για τον κ. Μεϊμαράκη δεν θα μιλήσω γιατί δεν θέλω να εμπλακώ στη διαμάχη για την εκλογή αρχηγού. Όμως το θέμα δεν είναι προσωπικό. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούσαν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο το 2014. Τους το ζητούσαμε επιμόνως και σιγοσφύριζαν αδιάφορα. Τώρα παρακαλούν να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Πώς να τους εμπιστευθείς;

Θα διεκδικήσετε εκ νέου την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο;

Το Ποτάμι δημιουργήθηκε πριν από 20 μήνες ακριβώς. Πιστεύετε ότι ήρθε κιόλας η ώρα να το εγκαταλείψω; Πάντως οι σύνεδροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Υποσχέθηκα κάτι στους χιλιάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα. Ότι τον Δεκέμβριο θα έχουμε στήσει στα πόδια του ένα νέο Κίνημα. Μια πολεμική μηχανή για τους αντιπάλους μας αλλά και μια κυψέλη αξιοκρατίας και λύσεων.