Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Η κυβέρνηση μας αγνοεί συστηματικά. Η Αυτοδιοίκηση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και χωρίς κομματικές ταμπέλες, θα «απαντήσει» με τεκμηριωμένες προτάσεις με στόχο να βγει η χώρα από την παρακμή και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης»
Την πεποίθηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ιστορική ευκαιρία αλλά και ευθύνη να διεκδικήσει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, με αφορμή την προωθούμενη από την κυβέρνηση Συνταγματική Αναθεώρηση, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.
«Η ΚΕΔΕ θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο να διορθωθούν στρεβλώσεις και παθογένειες που διαχρονικά οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή και την Αυτοδιοίκηση σε θεσμική και οικονομική απογύμνωση. Η κυβέρνηση μας ασκεί κριτική, μας απέδωσε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά δεν έκανε αυτοκριτική. Επιμένει στο μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους, σε αντίθεση με ότι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και συστηματικά μας αγνοεί, λειτουργώντας με κομματικές παρωπίδες και όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Πώς αλλιώς να εκλάβουμε την απόφαση να μην συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και να υπάρχει μόνο εκπροσώπηση από την κα Δούρου και τον κ. Αγοραστό; Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης.
Η Συνταγματική Αναθεώρηση κεντρικό θέμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα
Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί από την ΚΕΔΕ μία επιτροπή με τη συμμετοχή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους από όλες τις παρατάξεις του Διοικητικού συμβουλίου, η οποία θα συνεδριάζει δύο φορές το μήνα και θα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία των προτάσεων και των θέσεών της επί των άρθρων που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση και χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, με στόχο την ισχυροποίηση του θεσμού.
Το πολιτικό κείμενο των θέσεων που θα διαμορφωθεί, θα αποτελέσει και αντικείμενο διαβούλευσης με όλα τα κόμματα, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση.
Την επιτροπή παράλληλα με τη νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ θα συνδράμει και εξειδικευμένος συνταγματολόγος, για την κατοχύρωση της συνταγματικής ορθότητας των προτάσεων της Ένωσης.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Ακολούθως και συγκεκριμένα στις αρχές του νέου χρόνου θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα συζήτησης τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Επιπρόσθετα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει, μέσω επιστολών, τόσο από τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό όσο και από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, οι οποίοι συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σχετική ενημέρωση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τις υπό διαμόρφωση θέσεις.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως γνώμονας των αλλαγών που θα δρομολογηθούν πρέπει να είναι το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και σημείωσε πως σε βασικά θέματα όπως το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, είναι μονόδρομος η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
«Τα ζήσαμε όλοι με τις πρόσφατες τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα. Η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται τα χρήματα για την πολιτική προστασία αλλά τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Δεν μπορούν να κάνουν τους τροχονόμους με χρήματα δικά μας που προορίζονται για τους πολίτες» ανέφερε, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.
Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, τα μέλη κατά τις τοποθετήσεις τους, αναφερόμενοι στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εστίασαν σε ζητήματα που σχετίζονται με τη αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σε σχέση με την κεντρική αλλά και την Περιφερειακή διοίκηση, την εποπτεία και τις παρεμβάσεις που γίνονται από το κεντρικό κράτος, την αποκέντρωση πόρων, τη φορολογική αποκέντρωση, την καταστατική θέση των αιρετών, την ενίσχυση του προσωπικού στους ΟΤΑ αλλά και τη διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλεια του θεσμού.