Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης συμμετείχε στο Συνέδριο «Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου», 19-20 Οκτωβρίου 2016, στην Αρχαία Ολυμπία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης πολιτικής για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (ADRION INITIATIVE) και συνδιοργάνωσαν με επιτυχία τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία και συγχαίρουμε για την άψογη διοργάνωση.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μανιάτης αναφέρει:
Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου (ΠΑΙ), η οποία θεσμοθετήθηκε κατά τη διάσκεψη για την Ανάπτυξη και Ασφάλεια της Αδριατικής και του Ιονίου στην ΑΝΚΟΝΑ τον Μάιο του 2000, για την συνεργασία των χωρών – μελών (Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Κροατίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου) στους κάτωθι τομείς:
- Οικονομίας και Τουρισμού
- Βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος
- Παιδείας και πολιτισμού
- Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος
Είμαι πεπεισμένος πως η στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια της Αδριατικής θάλασσας και του Ιονίου πελάγους (EUSAIR) θα δώσει νέα ώθηση για συνεργασία και επενδύσεις προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων, καθώς και για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή.
Πρόκειται για την πρώτη «Μακροπεριφερειακή Στρατηγική» της ΕΕ στην οποία συμμετέχει μια τόσο μεγάλη αναλογία τρίτων χωρών (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) σε συνεργασία με κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία).
Η στρατηγική αφορά τις ευκαιρίες που παρέχει η θαλάσσια οικονομία (Γαλάζια Ανάπτυξη), συνδυασμό χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμο τουρισμό, τομείς που είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας.
Στο Συνέδριο συμμετείχε και ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου και στην εναρκτήρια ομιλία του επεσήμανε ότι η Ελλάδα που έχει αναλάβει την Προεδρία από τον Ιούνιο του 2016, αξιοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή της για την υλοποίηση της στρατηγικής EUSAIR, με στόχο την ανάπτυξη στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου.
Επίσης, τόνισε τη σημασία που έχει η διασύνδεση των Επιμελητηρίων, των Πανεπιστημίων και των Αυτοδιοικητικών αρχών, μέσω της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου και στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, στη διαχείρισή του από τις χώρες της Μακροπεριφέρειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους Αλληλεγγύης.