Τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Γιώργο Διδασκάλου, τον Περιφερειακό Διευθυντή ΟΑΕΔ Ιωάννη Καρβέλη και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου Δημήτρη Μήλιο υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου το απόγευμα στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Με πρωτοβουλία του Πρόεδρου και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε θέματα επιχειρηματικότητας και του ΟΑΕΔ σε θέματα που αφορούν τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Σχετικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ το Επιμελητήριο θεωρεί «μεγάλα» τα ποσοστά που παίρνουν οι διαχειριστές των προγραμμάτων (συμβουλευτικές και διάχυση της πληροφορίας) σε σχέση με το ποσό που αποζημιώνονται οι άνεργοι. «Αν και το Επιμελητήριο είναι διαχειριστής συμπράξεων και προγραμμάτων επιμένουμε ότι το ποσοστό που διεκδικούμε, βάση νόμου, πρέπει να μειωθεί και να το κερδίσει ο άνεργος» τονίζει στην διάρκεια του διαλόγου ο κ. Ιωάννης Μπουντρούκας.
Στον εμπλουτισμό νέων δραστηριοτήτων στις σχολές του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου όπου ο κ. Καρβέλης ζήτησε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την τοπική αγορά με ειδικότητες και δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει βάση των αναγκών που θα του υποδείξει η αγορά εργασίας.
Για το νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί την πρακτική άσκηση και αποφοίτων ΑΕΙ έκανε λόγο ο κ. Καρβέλης καθώς και για τα προγράμματα Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Πολλά είναι και τα προβλήματα στην διαχείριση των Υδάτων και Δασών που δημιουργούν κωλύματα εκτός των άλλων και σε επιχειρηματικές επενδύσεις.
Ο κ. Διδασκάλου αναφέρθηκε στις πιεστικές συνθήκες που έφεραν λάθη και στρεβλώσεις στο σύστημα και μίλησε για την στήριξη της επιχειρηματικότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας όπως την λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, που θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας και Ινστιτούτα και Επιστημονικά κέντρα.
«Πρέπει να απαλύνουμε την επιχειρηματικότητα με διαρθρωτικές αλλαγές για να μην υπάρχει η γραφειοκρατία καθώς και με βιώσιμες θέσεις εργασίας. Γι’αυτό και ο κεντρικός πυλώνας του νέου ΕΣΠΑ αφορά την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Πρέπει όμως να παράξουμε νέα ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες για να γίνουμε ανταγωνιστικοί»
Όσον αφορά στην διαχείριση δασών ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι η Αρκαδία προχωράει την διαδικασία των δασικών χαρτών και ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχουν δασικοί χάρτες.
Για το θέμα των υποδομών στα δασαρχεία έκανε λόγο για αγορά νέων μηχανημάτων και αυτοκινήτων και η στελέχωσή τους με νέο προσωπικό.
Στα προβλήματα που παρατηρούνται, μετά τις διαδοχικές παρατάσεις για την έκδοση αδειών χρήσεων νερού, αναφέρθηκε μιλώντας για το θέμα της διαχείρισης των Υδάτων, ο κ. Δημήτρης Μήλιος. Στην διάρκεια της συζήτησης δεν παρέλειψε να ενημερώσει και για την νέα ΚΥΑ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει το «ιδιοκτησιακό», που αποτελεί το σημαντικότερο μέχρι σήμερα πρόβλημα των κατόχων γεωτρήσεων που επιθυμούν να τις νομιμοποιήσουν.
Ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ζήτησαν την συνεργασία της Υπηρεσίας Υδάτων για μία ενημερωτική εκδήλωση που θα προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα προκειμένου να ενημερωθούν επαγγελματίες, αγρότες και πολίτες αναλυτικά.
Από τη συνάντηση προέκυψε για άλλη μια φορά η στενή συνεργασία και η κοινή δράση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.