Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλη, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula

patoulis7Με τον Φινλανδό αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula, είχε συνάντηση ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα, όπως το μεταναστατευτικό ζήτημα, κρίσιμα θέματα δημόσιας Υγείας– με πρόταση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας – αλλά και ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Αναλυτικά:

Όσον αφορά στο φλέγον πανευρωπαϊκό ζήτημα με την ραγδαία εισροή προσφύγων και μεταναστών, που πλήττει κυρίως τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή στο μεταναστευτικό ζήτημα όπου όλες οι χώρες της Ευρώπης, ενωμένες, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Με την ευκαιρία της επαφής τους, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, ευχαρίστησε τον Markku Markkula, για την άμεση κινητοποίησή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένες στρατηγικές και τη διάθεση πόρων από την Ευρώπη προς την κεντρική εξουσία και τους ΟΤΑ ώστε να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών και των προσφύγων, να υπάρξει πλήρη υγειονομική περίθαλψή τους, αλλά, ταυτόχρονα, και υγειονομική θωράκιση των πληθυσμών της Ευρώπης από την πιθανή εμφάνιση νοσημάτων που έχουν εκριζωθεί από την Ευρώπη μέσα από την εμβολιαστική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών όπως π.χ. η πολιομυελίτιδα.

Επίσης, αναπτύχθηκε το ζήτημα των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, τα προβλήματα της διασύνδεσης της προσβασιμότητας και των ιδιαίτερων προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να δοθεί δυνατότητα συγκράτησης των πληθυσμών της παραμεθόριας και νησιωτικής περιοχής, που είναι και η συνοριοφυλακή μας.

Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε πρότεινε να αναπτυχθεί μία Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας, που θα προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών της Ευρώπης στις υπηρεσίες Υγείας, μέσα από πιθανή πρωτοβουλία της Επιτροπής των Περιφερειών που θα οδηγήσει σε έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό δράσης για το θέμα.

Όσον αφορά στο περιβάλλον, εξετάστηκε η εφαρμογή των ευρωπαϊκών μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων και στην Ελλάδα, ώστε και στη χώρα μας να ισχύσει ένας ορθολογικός τρόπος διαχείρισής τους, και μέσα από πρακτικές όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, να προκύπτει όφελος για την κοινωνία και το περιβάλλον σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να αναπτυχθούν κοινές δράσεις και συμπράξεις σε επίπεδο Περιφερειών για να μπορέσει και στη χώρα μας να αποδώσουν αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Markkula, στο επικείμενο τακτικό συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε στις 7-9 Μαΐου με τη συμμετοχή και του Έλληνα Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Μεταναστευτικό Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αφού αποδέχθηκε με ικανοποίηση την πρόσκληση, ο κ. Markkula, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, επιφυλάχθηκε να επισκεφτεί τη χώρα μας σε επόμενη ευκαιρία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Markkula, τοποθετήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα ζητήματα που ετέθησαν από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλη, και ιδιαιτέρως απέναντι στην πρόταση για τη σύνταξη Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας, επεσήμανε ότι βλέπει θετικά την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της ΕτΠ για την προώθησή της. Με την ευκαιρία της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα τη χαρά μίας πολύωρης εποικοδομητικής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula, όπου ετέθησαν οι βάσεις συνεργασίας της αυτοδιοίκησης της χώρας μας με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών θα μπορέσει να υπάρξει η ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Προτάθηκε, επίσης, η σύνταξη και προώθηση μίας Χάρτας Υγείας της Ευρώπης με στόχο να αποτελέσει έναν κοινό τόπο προσπαθειών όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα αυτό».