Σύσκεψη για τη συνεργασία και τη διαβούλευση του Ε.Π. «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή στους απόρους» στην Αχαΐα

pde71Συνάντηση για την διαμόρφωση «Κοινωνικών Συμπράξεων» που απαιτούνται για το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της συνεργασίας για την στήριξη απόρων πολιτών.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος και υπήρξε καθολική συμμετοχή απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Εκκλησία, ΝΠΔΔ, Σωματεία, ανθρωπιστικές κοινωνικές ΜΚΟ, άτυπα δίκτυα αλληλεγγύης, υπηρεσιακά στελέχη Περιφέρειας κ.α).

Στο χαιρετισμό του στην έναρξη της διαδικασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στους σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που καθιστούν την συνεργασία για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων αναγκαία και επιβεβλημένη.

Όπως τόνισε: «Είναι μια δύσκολη πρόκληση ο συντονισμός εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων – επειδή όμως είναι θέματα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πολίτες είναι απαραίτητη η ανάπτυξη τέτοιων συμπράξεων για την κοινωνική προστασία των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων της Περιφέρειας μας και ειδικότερα της Αχαΐας» και κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος: «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα προγράμματα  αυτά αρκούν για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση καθώς απαιτούνται κεντρικές πολιτικές άμβλυνσης της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας».

Κατά την εισήγηση του, ο Αντιπεριφερειάρχης Α. Χαροκόπος τόνισε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει ως προτεραιότητα τα μέτρα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της φτώχειας και την στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού». Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην διαφάνεια των διαδικασιών που επιδιώκει η ΠΔΕ κατά την συγκρότηση των «Κοινωνικών Συμπράξεων» τόσο με τους ΟΤΑ  Α’ Βαθμού όσο και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς .

Όπως παρουσιάσθηκε, κύριο αντικείμενο του εν λόγω Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι η διανομή τροφίμων (μακράς διάρκειας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη) και η κάλυψη βασικών υλικών στερήσεων (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/ κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια κ.λπ).

Επιπλέον, το πρόγραμμα δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων όπως: παροχή Υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης. Το πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2010 κατανέμει 330 εκατ. ευρώ, πανελλαδικά.

Στη συνέχεια της συνάντησης, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους  στη σύσκεψη, στις οποίες τέθηκαν ερωτήματα προς διευκρίνιση και διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την καλύτερη οργάνωση της όλης προσπάθειας.

Η πρωτοβουλία χαιρετήθηκε θετικά από το σύνολο των παρευρισκομένων, ενώ τέθηκε ως αναγκαία προϋπόθεση να συγκεντρωθούν από τους εμπλεκόμενους τα απαραίτητα στοιχεία για να συνεχιστεί η διαβούλευση για την συγκρότηση της «Κοινωνικής Σύμπραξης» που θα καλύπτει το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και την άμεση έναρξη του Προγράμματος.