«Στα σκαριά» η συγκρότηση των ψηφοδελτίων που θα δώσουν την μάχη των βουλευτικών εκλογών
Στην συγκρότηση της πανελλαδικής λίστας με τους υποψηφίους βουλευτές στις προσεχείς εθνικές εκλογές, θα προχωρήσει χωρίς χάσιμο χρόνου η Φώφη Γεννηματά, μόλις ολοκληρώσει τα πρώτα βήματα για την δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα.
Γράφει η Φώφη Γιωτάκη
Η σειρά των βημάτων για την διαμόρφωση του συνολικού πλάνου έχει ήδη καθοριστεί και περνά καταρχάς και εκ των πραγμάτων από την συνεννόηση των επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Κάποιες από τις φράσεις του Σταύρου Θεοδωράκη- κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την ανάδειξή του στην ηγεσία του νέου φορέα, φαίνεται ότι “κρύβουν” το “κλειδί” αυτής της συνεννόησης των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έγκυρες άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι η αίσθηση που έχουν αποκτήσει συνομιλητές των δύο αρχηγών, της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι ότι από πολύ νωρίς είχαν συμφωνήσει σε διάφορες και διαφορετικές συζητήσεις ότι όποιος εκλεγεί στην ηγεσία της κεντροαριστεράς θα αναλάβει και την πλήρη ευθύνη για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων- των ενιαίων ψηφοδελτίων- του νέου πολυκομματικού φορέα που θα κατέβει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Θα αναλάβει δηλαδή την μπαγκέτα των πρωτοβουλιών και των κινήσεων για την αναζήτηση και την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών που θα υποστηρίξουν στην πράξη τους λόγους για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Γεννηματά θέλει να συγκροτήσει ψηφοδέλτια που, αφενός θα αναδύουν το “πολύχρωμο” των απόψεων στην ευρύτερη παράταξη και αφετέρου θα κερδίσουν την μάχη της ουσιαστικής ενότητας και ανανέωσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Στην Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνον εκτιμούν ότι παρά τις πρωθυπουργικές “δεσμεύσεις” για “εκλογές στο τέλος της θητείας το 2019” η πολιτικοοικονομική συγκυρία εδώ και στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά κλειδώνουν μια τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό και όλα τα επόμενα βήματα στην κεντροαριστερά θα γίνουν ταχύτατα- με την Φώφη Γεννηματά να προωθεί άμεσα όλες τις αναγκαίες κινήσεις στην σκακιέρα. Η επιλογή προσώπων που θα δώσουν την μάχη στην πρώτη γραμμή και θα καταφέρουν να επιβιώσουν στον σκληρό ανταγωνισμό -και δη ανάμεσα στην άγρια πόλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία- αποτελεί βέβαια προτεραιότητα καθοριστικής σημασίας.
Μια προτεραιότητα που θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού προηγουμένως συγκροτηθούν τα κεντρικά όργανα και διαμορφώσει τον “Οδικό Χάρτη” με τις αποφάσεις του το Ιδρυτικό Συνέδριο. Είναι όμως κοινό μυστικό στην κεντροαριστερά ότι η νέα ηγεσία οφείλει να ξεκινήσει από τώρα και με την άτυπη διερευνητική ματιά να αρχίζει να γεμίζει τις λευκές σελίδες με τις λίστες των υποψηφίων ανά περιφέρεια.
Είναι ίσως και ένας βασικός λόγος για την κίνηση της κυρίας Γεννηματά να συναντηθεί πρώτα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη (ακολουθεί συνάντηση με τον Θ. Θεοχαρόπουλο) στον οποίο κατέθεσε τις εξής τέσσερις προτάσεις:
– Συγκρότηση ενιαίου πολιτικού κέντρου, που θα καθοδηγεί την πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα στην προοδευτική παράταξη. Πρόκειται να κληθούν να συμμετάσχουν οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία, καθώς επίσης και τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που έχουν εμπλακεί στο εγχείρημα.
– Σχηματισμός ευρείας και αντιπροσωπευτικής, από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής για να «τρέξει» τις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο. Θα οριστεί Επιτροπή Θέσεων, Προγραμματικών Προτάσεων και Καταστατικών Αρχών για να διαμορφώσει τα αντίστοιχα κείμενα, τα οποία θα τεθούν σε δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο.
– Επιδίωξη είναι το συνέδριο να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς έπεται το Πάσχα, ενώ δεν αποκλείονται ταχείες πολιτικές εξελίξεις.
– Άμεσος και θεσμικός συντονισμός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, ώστε να δραστηριοποιούνται με ενιαίο τρόπο στη Βουλή.
Η κυρία Γεννηματά από τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές και συναντήσεις της, ώστε ο παραπάνω σχεδιασμός να έχει ολοκληρωθεί έως τις γιορτές των Χριστουγέννων και από τις αρχές του 2018 να ξεκινήσει η προσυνεδριακή περίοδος και η εκλογή των αντιπροσώπων.