Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πώληση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να διατηρηθεί και μετά το ορόσημο της 15ης Φεβρουαρίου η προστασία από την πώλησh σε funds των κόκκινων δανείων της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με βάση τον νόμο 4354/2015 έως τις 15 Φεβρουαρίου εξαιρούνται από την πώληση σε fund όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 άτομα προσωπικό και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
«Κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί η εξαίρεση πώλησης σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και των δανείων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εξαίρεση αυτή δεν αποκλείεται να γίνει με βάση ένα πλέγμα κριτηρίων, κάτι που αποτελεί και αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.
Πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν πως μεταξύ των κριτηρίων που έχουν πέσει στο «τραπέζι» και τα οποία θα κρίνουν ποια δάνεια θα εξαιρεθούν και ποια όχι από την πώληση τους σε funds, είναι το υπόλοιπο του δανείου που δεν εξυπηρετείται, το πόσο συνεργάσιμος ήταν ο δανειολήπτης, το εισόδημα του και πόσο αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, ο τζίρος της επιχείρησής τους, ο αριθμός του προσωπικού που απασχολεί, κ.α.
Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η εξαίρεση από την πώληση, αν και εφόσον επέλθει συμφωνία με τους δανειστές οι οποίοι φαίνεται να πιέζουν προς την αντίθετη πλευρά δηλαδή για την απελευθέρωση της πώλησης, θα είναι για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Την ίδια ώρα η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 της προθεσμίας για την επικαιροποίηση των φακέλων υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία (υπολογίζονται σε 100.000 υποθέσεις). Η ΕΚΠΟΙΖΩ επικαλείται καταγγελίες οφειλετών σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες καθυστερούν αδικαιολόγητα να χορηγήσουν έγκαιρα τις καταστάσεις οφείλουν που απαιτούνται για την επικαιροποίηση των αιτήσεων, ενώ η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 14/2/2016. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, να απορριφθεί η αίτησή τους, με αποτέλεσμα να στερηθούν τη δυνατότητα υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους.
athina984.gr