Τα μαζεύει ο Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα: «Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας»

Άρον – άρον τα μαζεύει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τα σχόλια του Ζ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής» στην Ελλάδα μετά την πολιτική θύελλα που σήκωσαν οι εν λόγω δηλώσεις στην Ελλάδα, αλλά και την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς.

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως με το άρθρο 4 της συμφωνίας δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας, περιλαμβανομένης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που δεν είναι πολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό πως οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και συνεχίζει:

«Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ερώτημα για το ποιες  γλώσσες  θα  διδαχθούν στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως δεσμευμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή της Βαλκανικής (…)  Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και οι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα», σημειώνει επίσης η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Αλλά και σε διαφορετική του παρέμβαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γείτονος Μίλε Μποζνιακόφσκι, μιλώντας στο πρακτορείο IBNA προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας:

«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει την ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, επίσης παρέχει συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη χώρα. Με την συμμετοχή στην ΕΕ η Μακεδονική, η οποία επιβεβαιώθηκε με τη συμφωνία πως ανήκει στις νότιες Σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως τρόπος επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που να καθορίζουν το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες. Την ίδια στιγμή η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη βασική αρχή πως δεν θα πρέπει να υπάρχει επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και των δύο χωρών, και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τροπολογίες του Συντάγματος».

Η παρέμβαση Νίμιτς και το μήνυμα Παυλόπουλου – Τσίπρα

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να συμμορφωθεί με όσα ορίζει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε τονίζει την ανάγκη πλήρους τήρησης των οριζόμενων της συμφωνίας. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τους υψηλούς τόνους, σπεύδοντας όμως να θυμίσει ότι η Συμφωνία αναφέρει ότι η γειτονική χώρα αντί για «Μακεδονία», ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Πολιτική θύελλα

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί δυνατότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στη χώρα μας, είχαν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σημερινή του παρέμβαση, όχι μόνο επανέφερε το αίτημα της ΝΔ για καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση καταψήφισης προς τους βουλευτές που εμφανίζονται πρόθυμοι να τη στηρίξουν.

«Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής  ζημιάς. Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ν.Δ. να καταψηφίσει. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ, είναι η έκκλησή του προς «όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών». Στην πράξη, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και του Ποταμιού, που έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, να επανεξετάσουν τη στάση τους, ακυρώνοντας στην πράξη την έγκρισή της από την ελληνική Βουλή.

πηγή