Τα σενάρια για ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

xrei2Στη ρύθ­μι­ση των λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­φει­λών το βά­ρος της κυ­βέρ­νη­σης. Πι­έ­σεις α­να­μέ­νον­ται α­πό την τρό­ι­κα για α­περ­γί­ες και ο­μα­δι­κές α­πο­λύ­σεις. Χα­μη­λοί τό­νοι για α­σφα­λι­στι­κό

Με «τρύ­πα» στα έ­σο­δα το μέ­γε­θος της ο­ποί­ας μπο­ρεί να ξε­πε­ρά­σει τα δύ­ο δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ α­να­μέ­νε­ται να κλεί­σει η χρο­νιά για τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α. Ει­δι­κά το τε­λευ­ταί­ο δί­μη­νο, τα έ­σο­δα εμ­φα­νί­ζον­ται μει­ω­μέ­να τό­σο για το Ι­ΚΑ ό­σο και για τον Ο­Α­Ε­Ε κα­θώς στα ή­δη συσ­σω­ρευ­μέ­να προ­βλή­μα­τα ήρ­θε να προ­στε­θεί και η καλ­λι­έρ­γεια προσ­δο­κι­ών ό­τι θα υ­πάρ­ξει νέ­α ρύθ­μι­ση για τις λη­ξι­πρό­θε­σμες ο­φει­λές. Ε­τσι, το να ε­ξα­σφα­λι­στεί η έγ­κρι­ση της τρό­ι­κας για να προ­χω­ρή­σει αυ­τή η ρύθ­μι­ση, α­νά­γε­ται σε υ­π’ α­ριθ­μόν έ­να στό­χο για την κυ­βέρ­νη­ση τό­σο για πο­λι­τι­κούς λό­γους (η κυ­βέρ­νη­ση ου­σι­α­στι­κά έ­χει ε­ξαγ­γεί­λει το μέ­τρο) ό­σο και για κα­θα­ρά οι­κο­νο­μι­κούς.

Στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης οι 80 ή 100 δό­σεις

Σε ε­πι­κοι­νω­νια­κό ε­πί­πε­δο, ο στό­χος έ­χει προσ­δι­ο­ρι­στεί. Η κυ­βέρ­νη­ση θέ­λει να νο­μο­θε­τή­σει τις 80 ή τις 100 δό­σεις κά­τι που αν συμ­βεί ση­μαί­νει ό­τι οι κε­φα­λαι­ο­ποι­η­μέ­νες ο­φει­λές στα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α (αλ­λά και στην ε­φο­ρί­α) θα ο­ρι­στεί να α­πο­πλη­ρω­θούν το 2023.

Σε αυ­τή την προ­ο­πτι­κή, οι αν­τι­στά­σεις της τρό­ι­κας α­να­μέ­νε­ται να εί­ναι ι­δι­αί­τε­ρα ι­σχυ­ρές (πό­σο μάλ­λον ό­ταν το μνη­μό­νιο προ­βλέ­πει α­πα­γό­ρευ­ση κά­θε νέ­ας ρύθ­μι­σης πέ­ραν της πά­γιας που προ­βλέ­πει η νο­μο­θε­σί­α).

Η κυ­βέρ­νη­ση, έ­χει έ­τοι­μο το χαρ­το­φυ­λά­κιο των ε­πι­χει­ρη­μά­των. Θα προ­τά­ξει ό­τι η ρύθ­μι­ση θα φέ­ρει πε­ρισ­σό­τε­ρα έ­σο­δα στα τα­μεί­α (σ.σ ει­δι­κά για τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α ε­κτι­μά­ται ό­τι μπο­ρεί να ε­πι­τευ­χθεί η εί­σπρα­ξη του­λά­χι­στον 100 ε­κατ. ευ­ρώ σε μη­νια­ία βά­ση α­πό τη δε­ξα­με­νή των λη­ξι­πρό­θε­σμων).

Ο­σον α­φο­ρά στο θέ­μα του α­ριθ­μού των δό­σε­ων στο τρα­πέ­ζι φαί­νε­ται να υ­πάρ­χουν και «πα­ραλ­λα­γές». Μια α­πό αυ­τές, προ­βλέ­πει, αν­τί να νο­μο­θε­τη­θούν α­πό τώ­ρα οι 100 δό­σεις (που ση­μαί­νει ό­τι ο ο­φει­λέ­της θα έ­χει «κλει­δώ­σει» την α­πο­πλη­ρω­μή της ο­φει­λής 9 χρό­νια με­τά σε εν­τε­λώς δι­α­φο­ρε­τι­κές οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες) να δο­θεί η δυ­να­τό­τη­τα στους ο­φει­λέ­τες να α­πο­πλη­ρώ­νουν τις τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές συν έ­να πο­σο­στό 1% των λη­ξι­πρό­θε­σμων βε­βαι­ω­μέ­νων ο­φει­λών έ­ως το τέ­λος Σε­πτεμ­βρί­ου του 2014. Αυ­τή η πα­ραλ­λα­γή πα­ρα­πέμ­πει ε­πι­κοι­νω­νια­κά και οι­κο­νο­μι­κά στις 100 δό­σεις (σ.σ ο ο­φει­λέ­της θα πλη­ρώ­νει α­κρι­βώς το ί­διο πο­σό σε μη­νια­ία βά­ση) αλ­λά το δη­μό­σιο θα κρα­τή­σει το προ­νό­μιο να μην «δε­σμευ­τεί» για δύ­ο ή τρί­α χρό­νια.

Α­περ­γί­ες – α­πο­λύ­σεις – συν­τά­ξεις

Σε ε­πί­πε­δο ερ­γα­σια­κών, η κυ­βέρ­νη­ση πε­ρι­μέ­νει ό­τι θα υ­πάρ­ξουν πι­έ­σεις α­πό την τρό­ι­κα πρω­τί­στως για το θέ­μα των α­περ­γι­ών (έ­χει ζη­τη­θεί αλ­λα­γή του νό­μου ό­τι οι α­περ­γί­ες να προ­χω­ρούν μό­νο αν έ­χει ε­ξα­σφα­λι­στεί το 50% των με­λών του σω­μα­τεί­ου) και δευ­τε­ρευ­όν­τως για το ζή­τη­μα των ο­μα­δι­κών α­πο­λύ­σε­ων.

Ο­σον α­φο­ρά στο α­σφα­λι­στι­κό, η κυ­βέρ­νη­ση θέ­λει να κρα­τή­σει το θέ­μα χα­μη­λά. Το μνη­μό­νιο προ­βλέ­πει ό­τι το νέ­ο νο­μο­σχέ­διο θα πρέ­πει να κα­τα­τε­θεί στη Βου­λή τον Νο­έμ­βριο. Ω­στό­σο, προ­ϋ­πό­θε­ση εί­ναι να έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί και η έ­ρευ­να του ΚΕ­ΠΕ (α­να­μέ­νε­ται να πα­ρα­δο­θεί ε­πί­ση­μα στο τέ­λος του μή­να) αλ­λά και οι α­να­λο­γι­στι­κές με­λέ­τες για ό­λα τα τα­μεί­α. Στην «α­τζέν­τα» βρί­σκον­ται θέ­μα­τα ό­πως η πε­ραι­τέ­ρω ε­νο­ποί­η­ση των α­σφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων, η κα­θι­έ­ρω­ση ε­νια­ίου συ­στή­μα­τος εί­σπρα­ξης των α­σφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών με α­πώ­τε­ρο στό­χο την α­νά­θε­ση της εί­σπρα­ξης στον φο­ρο­ει­σπρα­κτι­κό μη­χα­νι­σμό, αλ­λά και η η κα­τάρ­γη­ση των ό­ποι­ων «δρό­μων» ε­ξα­κο­λου­θούν να ο­δη­γούν στη σύν­τα­ξη πριν α­πό τα 62.

Ε­πί­σης, στο τρα­πέ­ζι τί­θε­ται και η κα­τάρ­γη­ση του μη αν­τα­πο­δο­τι­κού τμή­μα­τος της σύν­τα­ξης που ε­ξα­κο­λου­θούν να χο­ρη­γούν τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α.

Η κυ­βέρ­νη­ση θα ή­θε­λε το νο­μο­σχέ­διο του Νο­εμ­βρί­ου να πε­ρι­ο­ρι­στεί σε α­νώ­δυ­να ορ­γα­νω­τι­κά θέ­μα­τα (τον ει­σπρα­κτι­κό μη­χα­νι­σμό και τις ε­νο­ποι­ή­σεις) και να μην α­νοί­ξουν θέ­μα­τα προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων συν­τα­ξι­ο­δό­τη­σης. Με­τά την τε­λευ­ταί­α α­σφα­λι­στι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση, τα «πα­ρά­θυ­ρα» για πρό­ω­ρη συν­τα­ξι­ο­δό­τη­ση πρα­κτι­κά έ­χουν κλεί­σει και το νω­ρί­τε­ρο που μπο­ρεί να βγει κά­ποι­ος στη σύν­τα­ξη εί­ναι τα 62 με 40 χρό­νια ερ­γα­σί­ας. Οι μό­νοι που έ­χουν α­πο­μεί­νει και ε­ξα­κο­λου­θούν να βγαί­νουν στη σύν­τα­ξη νω­ρί­τε­ρα, εί­ναι αυ­τοί που α­ξι­ο­ποι­ούν τις με­τα­βα­τι­κές δι­α­τά­ξεις του νό­μου του 2010. Αν αλ­λά­ξουν αυ­τές οι με­τα­βα­τι­κές δι­α­τά­ξεις, η κυ­βέρ­νη­ση θα κλη­θεί να αλ­λά­ξει τον οι­κο­γε­νεια­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό αν­θρώ­πων που έ­χουν κα­το­χυ­ρώ­σει συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κό δι­καί­ω­μα και πλέ­ον βρί­σκον­ται σε α­πό­στα­ση …α­να­πνο­ής α­πό τη σύν­τα­ξη.

Εί­ναι προ­φα­νές ό­τι κά­τι τέ­τοι­ο θα εί­χε τε­ρά­στιο πο­λι­τι­κό κό­στος σε αυ­τή τη φά­ση. Ε­πί­σης, η κα­τάρ­γη­ση του μη αν­τα­πο­δο­τι­κού τμή­μα­τος της σύν­τα­ξης, λέ­νε ει­δι­κοί, πρα­κτι­κά έ­χει νό­η­μα μό­νο αν ε­πε­κτα­θεί και σε υ­φι­στά­με­νους συν­τα­ξι­ού­χους. Θα ο­δη­γού­σε ό­μως, με δε­δο­μέ­νο το κλί­μα, σε ψα­λί­δι­σμα της σύν­τα­ξης ε­νερ­γών συν­τα­ξι­ού­χων α­πό 220 ευ­ρώ (π.χ στον Ο­Α­Ε­Ε) έ­ως και 250 ευ­ρώ.

thetoc.gr