Σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανακοίνωσε την απόφασή να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ζητώντας καθαρή εντολή από τους πολίτες στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία σύμφωνα ολες τις πληροφορίες θα διεξαχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλλημα στους πολίτες να αποφασίσουν- αναφερόμενος σε πρώτο ενικό πρόσωπο- «ποιος και πως» μπορεί να διαχειριστεί την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους δανειστές, σε μία προσπάθεια να αναδείξει την αντίθεση μεταξύ του ίδιου και του τρόπου με τον οποίο διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές το κρίσιμο εξάμηνο, σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με δόσεις αυτοκριτικής αφού παραδέχτηκε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν ήταν αυτή που προσδοκούσε ο ελληνικός λαός, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να προσδώσει στην ομιλία του στοιχεία αισιοδοξίας για το μέλλον κάνοντας λόγο για την αρχή του τέλους των μνημονιακών πολιτικών
. Με την έκφραση «tις πιο όμορφες ημέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα»η ομιλία του Πρωθυπουργού παρέπεμπε – σύμφωνα με την προσφιλή συνήθεια των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα να παρεμβάλουν στις ομιλίες του στοιχεία που χαρακτήριζαν την περίοδο της διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου– στο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του 80 για «ακόμα καλύτερες ημέρες».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στάση της Αριστερής Πλατφόρμας– χωρίς να την κατονομάσει – κατηγορώντας τους βουλευτές της ότι «επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο, κυβέρνηση της Αριστεράς».
Η… καμένη γη των Μνημονίων που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του γνωστοποίησε ότι ο κύκλος της δύσκολης διαπραγμάτευσης έκλεισε οριστικά με την με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 23 δις ευρώ και την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Με αυτό το δεδομένο καλλιέργησε την προσδοκία ότι ξεκινά η ομαλοποίηση της οικονομίας και της αγοράς χαρακτηρίζοντας την περίοδο ως « αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης κατάστασης». Παραδέχτηκε ότι δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία που προσδοκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Γενάρη αλλά – όπως είπε – ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει, σημειώνοντας την κληρονομιά των Μνημονίων που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτήν την συμφωνία η χώρα είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει σημειώνοντας παράλληλα τις …νίκες κατά των δανειστών με την αποτροπή οριζόντιων περικοπών και εργασιακών αγριοτήτων όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το αριστερό success story
«Και έχουμε ήδη αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά», είπε ο Πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να καταγράψει την συνέπεια λόγων και έργων αφού αναφέρθηκε και στο νέο δείγμα γραφής της κυβέρνησης με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων εξόρυξης στις Σκουριές, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση και την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Δημόσιο, την ΕΡΤ, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ από τα νοσοκομεία κ.α. Επισήμανε τις νίκες της ελληνικής κυβέρνησης με την συμφωνία μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, την αναφορά για την απομείωση του χρέους στην συμφωνία αλλά και το γεγονός ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι γραμμένη με βάση το Αγγλικό δίκαιο. «Παραμένω αισιόδοξος. Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξεδιπλώσουμε το σχέδιο μας. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι, αλλά πάντα προσηλωμένοι στον τελικό στόχο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας, θα σταθούμε όρθιοι και συνεπείς στις νέες συνθήκες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους αλλά και στα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αφού υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν πρόκειται να παραδώσω και δε πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των ιδεών και των αξιών μας».
Καθαρή εντολή –«ποιος άλλος μπορεί»;
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη μετά την συμφωνία και επιδίωξε να διαφοροποιηθεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα με την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις εκλογές. Ήταν εμφανής η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να τονίσει διαφορές με τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος με αφορμή την προσφυγή στις κάλπες επισημαίνοντας το δέσιμό τους με την εξουσία σε μία επίδειξη αυτοπεποίθησης για τα αποτελέσματα των εκλογών. Μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο έθετε το δίλλημα στους πολίτες να αποφασίσουν με την ψήφο τους «ποιος και πως» μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα «στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας», να διαχειριστεί καλύτερα το χρέος, να προχωρήσει με σίγουρο και σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες, βαθιές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναδεικνύοντας στοιχεία ειλικρίνειας και σιγουριάς προς του πολίτες όπου ζητούσε να του δώσουν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, για σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά σε προσωπικό τόνο απευθυνόμενος στους πολίτες: «επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη. Περήφανος για τη μάχη που έδωσα και εγώ και η κυβέρνηση μου».
thetoc.gr