Την άμεση επαναφορά της κοινοτικής ενίσχυσης για το θρυμματισμό κλαδιών μέσω του ΠΑΑ ζητά με ερώτηση του ο Μ. Χρυσομάλλης

Την επαναφορά της κοινοτικής ενίσχυσης για τον θρυμματισμό των κλαδεμάτων της ελαιοκαλλιέργειας ζητά ο βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Η δράση της ενίσχυσης προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με συνολική κοινοτική συμμετοχή 44 εκατομμυρίων ευρώ, ανερχόταν σε 14 ευρώ ανά στρέμμα ανά χρονιά και κάλυπτε την αγορά θρυμματιστών και ως πρόσθετες δαπάνες ακόμα και το κόστος των ημερομισθίων για τον τεμαχισμό των κλαδεμάτων και την απόθεση τους στην επιφάνεια του αγροτεμαχίου.

Παρά τη μεγάλη περιβαλλοντική σημασία της συγκεκριμένης δράσης, που θα οδηγούσε στη παύση της καύσης των κλαδιών και επομένως στην εξαφάνιση όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλούσε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την 3η τροποποίηση του Π.Α.Α. το 2018 ζήτησε την διαγραφή της συγκεκριμένης δράσης, με το σκεπτικό ότι υπάρχει πιθανότητα η απόθεση των υπολειμμάτων στο έδαφος να συμβάλλει στη διατήρηση και διασπορά τυχόν μυκήτων που έχουν προσβάλλει τα ελαιόδεντρα, χάνοντας έτσι και το σύνολο του ποσού που είχε διατεθεί.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην εκ νέου ενεργοποίηση της ενίσχυσης και τον ρωτά τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενθαρρύνει τους ελαιοκαλλιεργητές να σταματήσουν τη πρακτική της καύσης των κλαδεμάτων μετά τη συγκομιδή της ελιάς.

«Η προσαρμογή των καλλιεργειών στη κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο όπλο των αγροτών μας για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στο κλίμα τα επόμενα χρόνια. Η ενθάρρυνση, από πλευράς Υπουργείου, της παύσης της πρακτική της καύσης των κλαδιών και η ενίσχυση όσων αγροτών προχωρήσουν στην αγορά θρυμματιστών, είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα, που θα επιτρέψει τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου που φεύγουν στην ατμόσφαιρα κατά την καύση, την επικάθηση επίστρωσης αιθάλης στον αμάζευτο καρπό και βέβαια την πρόκληση πυρκαγιών ως αποτέλεσμα συχνά της ανεξέλεγκτης καύσης», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.