Τι ζήτησε ο Αποστόλου για τη φέτα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της ΕΕ

Την ανάγκη να προστατευθεί η φέτα, αλλά και όλα τα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, την Τρίτη.

FETAΠαρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο, ο Β. Αποστόλου τόνισε τα εξής: «Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας για διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για τη φέτα, όπως για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις. Με την Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά αμφισβητείται σαφώς νομικά, αλλά και ηθικά, η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας. Οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αν θέλουμε οι γεωγραφικές ενδείξεις να θεωρούνται μια «επιτυχημένη ιστορία» της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία τους».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η φέτα δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν, αλλά «ένα προϊόν με πολλαπλή συμβολή στην ελληνική αγροτική οικονομία και η βάση στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας», η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αγροτική πολιτική της χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τους εμπορικούς της εταίρους υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να θέσει το θέμα της φέτας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε όλα τα όργανα και με όλους τους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της ΠΟΠ «Φέτα» στις διεθνείς αγορές», δήλωσε.

Εξάλλου, σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν διεξοδικά για το πρόβλημα που προκύπτει σχετικά με την προστασία της ΠΟΠ φέτα κατά τις διμερείς συμφωνίες της ΕΕ. Ο Β. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή επιθυμεί να βοηθήσει για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης και πως σύντομα, με τη βοήθειά της, «θα καταλήξουμε σε μια θετική απόφαση».

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά απαιτεί ολοκληρωμένη ενωσιακή λύση και όχι εθελοντικές αποσπασματικές πρωτοβουλίες. Στήριξε τις προσπάθειες της Επιτροπής για την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα μπορούσε να είναι ένα πεδίο όπου η απλούστευση και ο εξορθολογισμός θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για την διοίκηση και για τους γεωργούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα το βασικό ενδιαφέρον της χώρας για τη θεραπεία προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων σε νέους γεωργούς.

Για τη γεωργία και το κλίμα ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι τα εργαλεία ανάπτυξης και εφαρμογής της έξυπνης γεωργίας προσφέρονται μέσα από το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο της ΚΑΠ.

Τέλος, στη συζήτηση για την TTIP επανέλαβε την αναγκαιότητα εξασφάλισης  ενός ικανοποιητικού επιπέδου προστασίας, των Ευρωπαίων παραγωγών, καταναλωτών και ευρωπαϊκών προτύπων καθώς και ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνονται δεκτές δυσανάλογες παραχωρήσεις στον γεωργικό τομέα, προς όφελος άλλων τομέων της οικονομίας.

enikos.gr