Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στις πασχαλινές αγορές

Laiki-agoraΗ Δι­εύ­θυν­ση Α­γρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νι­α­τρι­κής της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ε­νό­τη­τας Μεσ­ση­νί­ας ε­νό­ψει των γι­ορ­τών του Πά­σχα, λό­γω της αυ­ξη­μέ­νης ζή­τη­σης προ­ϊ­όν­των ζω­ι­κής προ­έ­λευ­σης και με στό­χο την προ­ά­σπι­ση της Δη­μό­σιας Υ­γεί­ας έ­χει εν­τα­τι­κο­ποι­ή­σει τους Κτη­νι­α­τρι­κούς Υ­γει­ο­νο­μι­κούς Ε­λέγ­χους .

Θέ­λον­τας δε, να ε­νη­με­ρώ­σει υ­πεύ­θυ­να τους Κα­τα­να­λω­τές συ­νι­στά τα κά­τω­θι:

  1. Α­γο­ρά­στε α­πό ε­πί­ση­μα και ε­λεγ­χό­με­να ση­μεί­α της α­γο­ράς. Οι α­γο­ρές τρο­φί­μων α­πό πλα­νό­διους πε­ρι­στα­σια­κούς πω­λη­τές ή α­πό δή­θεν πα­ρα­γω­γούς θα πρέ­πει να α­πο­φεύ­γον­ται, δι­ό­τι α­πο­τε­λούν πη­γή δι­ά­θε­σης μη ε­λεγ­χό­με­νων τρο­φί­μων που μπο­ρεί να πα­ρα­πλα­νή­σουν τον κα­τα­να­λω­τή και να προ­κα­λέ­σουν μι­κρά ή με­γά­λα προ­βλή­μα­τα στην υ­γεί­α του.
  2. Α­γο­ρά­στε κρε­α­τι­κά που εί­ναι το­πο­θε­τη­μέ­να σε ψυ­γεί­α ή προ­θή­κες ψυ­γεί­α, και ό­χι αυ­τά που εί­ναι ε­κτός ψυ­γεί­ου, κρέ­μον­ται α­πό τσιγ­κέ­λια και εί­ναι ε­κτε­θει­μέ­να σε σκό­νες και μι­κρό­βια. Οι συν­θή­κες σφα­γής και με­τα­χεί­ρι­σης των ζώ­ων παί­ζουν ση­μαν­τι­κό ρό­λο στην τε­λι­κή υ­γει­ο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση του κρέ­α­τος. Υ­πεν­θυ­μί­ζου­με ό­τι η σφα­γή ζών­των ζώ­ων (αρ­νι­ών κλπ.) α­πα­γο­ρεύ­ε­ται αυ­στη­ρά σε χώ­ρους ε­κτός σφα­γεί­ων. Ο κίν­δυ­νος με­τά­δο­σης λοι­μω­δών νο­ση­μά­των α­πό τα ζώ­α στους σφα­γείς εί­ναι με­γά­λος
  3. Δί­νε­τε ι­δι­αί­τε­ρη προ­σο­χή στις συν­θή­κες υ­γι­ει­νής του προ­σω­πι­κού και κα­θα­ρι­ό­τη­τας του ε­ξο­πλι­σμού και του χώ­ρου α­πό ό­που προ­μη­θεύ­ε­στε τρό­φι­μα.
  4. Για την προ­μή­θεια α­μνο­ε­ρι­φί­ων, εν­τέ­ρων και γε­νι­κό­τε­ρα κρέ­α­τος :

α. Να μην α­γο­ρά­ζε­τε αρ­νιά και κα­τσί­κια που δε φέ­ρουν τις προ­βλε­πό­με­νες σφρα­γί­δες, για­τί αυ­τά δεν υ­πέ­στη­σαν τον α­πα­ραί­τη­το κτη­νι­α­τρι­κό- υ­γει­ο­νο­μι­κό έ­λεγ­χο και κα­τά πά­σα πι­θα­νό­τη­τα ε­σφά­γη­σαν σε μη ε­λεγ­χό­με­νους α­πό την Κτη­νι­α­τρι­κή Υ­πη­ρε­σί­α χώ­ρους και κά­τω α­πό αν­θυ­γι­ει­νές συν­θή­κες.

β. Για ό­λα τα α­μνο­ε­ρί­φια εγ­χώ­ριας πα­ρα­γω­γής, ό­πως και για τα προ­ερ­χό­με­να α­πό κοι­νο­τι­κές χώ­ρες, η σφρα­γί­δα κα­ταλ­λη­λό­τη­τας εί­ναι χρώ­μα­τος «τυρ­κου­άζ»   («λαμ­πρό κυα­νούν», χρω­στι­κή Ε 133), και έ­χει σχή­μα ω­ο­ει­δές ή στρογ­γυ­λό, ό­που α­να­γρά­φε­ται ο α­ριθ­μός έγ­κρι­σης του σφα­γεί­ου. Σε σφρα­γί­δα ορ­θο­γω­νί­ου πα­ραλ­λη­λο­γράμ­μου θα πρέ­πει να α­να­γρά­φε­ται η χώ­ρα προ­έ­λευ­σης, «EΛΛAΣ» ή «EL» για τα ντό­πια, ή τα αρ­χι­κά του ο­νό­μα­τος άλ­λης κοι­νο­τι­κής χώ­ρας.

γ. Τα α­μνο­ε­ρί­φια ει­σα­γω­γής α­πό τρί­τες χώ­ρες, ελ­λη­νι­κής ή ό­χι σφα­γής, φέ­ρουν υ­πο­χρε­ω­τι­κά ό­λες τις σφρα­γί­δες σε χρώ­μα «κα­στα­νό», δη­λα­δή τη σφρα­γί­δα κα­ταλ­λη­λό­τη­τας (ω­ο­ει­δή ή στρογ­γυ­λή)  και  σφρα­γί­δα ορ­θο­γω­νί­ου πα­ραλ­λη­λο­γράμ­μου, στο ε­σω­τε­ρι­κό της ο­ποί­ας ε­πί­σης α­να­γρά­φε­ται το ό­νο­μα της τρί­της χώ­ρας.

δ. Κά­θε σφά­γιο υ­πο­χρε­ω­τι­κά θα πρέ­πει να φέ­ρει σφρα­γί­δες στις δύ­ο ω­μο­πλά­τες και στις δύ­ο ε­ξω­τε­ρι­κές πλευ­ρές των μη­ρών

ε. Οι κα­τα­να­λω­τές θα πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν ό­τι σφά­για τα ο­ποί­α δε φέ­ρουν κα­θό­λου σφρα­γί­δες, ή φέ­ρουν σφρα­γί­δες δι­α­φο­ρε­τι­κές α­πό τις προ­βλε­πό­με­νες, δε­σμεύ­ον­ται α­πό την αρ­μό­δια αρ­χή ε­λέγ­χου.

στ. Τα σπλά­χνα, το συ­κώ­τι, οι πνεύ­μο­νες, η καρ­διά, οι νε­φροί, δεν πρέ­πει να φέ­ρουν ο­ζί­δια και κύ­στεις. Αν ε­πι­λέ­ξε­τε κα­τε­ψυγ­μέ­να, φρον­τί­στε αυ­τά να μην έ­χουν α­πο­ψυ­χθεί.

ζ. Τα  «εν­τε­ρά­κια» που θα α­γο­ρά­σε­τε για το πα­ρα­δο­σια­κό σας κο­κο­ρέ­τσι και τη μα­γει­ρί­τσα, να μην πα­ρου­σιά­ζουν με­τα­βο­λές του χρω­μα­τι­σμού και να μην εί­ναι ε­κτε­θει­μέ­να στο πε­ρι­βάλ­λον, στις σκό­νες και τα έν­το­μα. Φρον­τί­στε να τα κα­θα­ρί­σε­τε πο­λύ κα­λά.

η. Υ­πεν­θυ­μί­ζου­με ό­τι σε αι­γο­πρό­βα­τα η­λι­κί­ας έ­ως 12 μη­νών α­πα­γο­ρεύ­ε­ται μό­νο ο σπλή­νας, ο ο­ποί­ος θα πρέ­πει να α­φαι­ρεί­ται στο σφα­γεί­ο και να μην πε­ρι­έ­χε­ται στη «συ­κω­τα­ριά» που δι­α­τί­θε­ται προς πώ­λη­ση στον κα­τα­να­λω­τή. Στα ζώ­α αυ­τά ε­πι­τρέ­πον­ται ό­λα τα υ­πό­λοι­πα τμή­μα­τα, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των σπλά­χνων (έν­τε­ρα, πνεύ­μο­νες κλπ.), ό­πως και το κε­φά­λι.

θ. Σε πε­ρί­πτω­ση προ­μή­θειας κα­τε­ψυγ­μέ­νης «συ­κω­τα­ριάς», ι­δι­αί­τε­ρη προ­σο­χή πρέ­πει να δί­νε­ται στην α­να­γρα­φή η­με­ρο­μη­νί­ας κα­τά­ψυ­ξης και λή­ξης του προ­ϊ­όν­τος. Σε κα­μί­α πε­ρί­πτω­ση οι κα­τα­να­λω­τές δε θα πρέ­πει να προ­μη­θεύ­ον­ται εν­τό­σθια α­πο­ψυγ­μέ­να.

ι. Το κρέ­ας α­πό το αρ­νά­κι γά­λα­κτος έ­χει ροζ χρώ­μα, τα κό­κα­λά του εί­ναι λε­πτά και το λί­πος του ά­σπρο

5.      Για την προ­μή­θεια γα­λα­κτο­κο­μι­κών προ­ϊ­όν­των :

α. Τα τυ­ριά πρέ­πει να πα­ρα­σκευ­ά­ζον­ται μό­νο σε τυ­ρο­κο­μεί­α που λει­τουρ­γούν νό­μι­μα. Μην α­γο­ρά­ζε­τε πο­τέ «φρέ­σκα τυ­ριά» α­πό πα­ρα­γω­γούς που τυ­ρο­κο­μούν οι ί­διοι, δι­ό­τι οι υ­γει­ο­νο­μι­κές συν­θή­κες πα­ρα­γω­γής τους εί­ναι ά­γνω­στες και εγ­κυ­μον­πούν κιν­δύ­νους για την Δη­μό­σια Υ­γεί­α.( με­λι­ταί­ος πυ­ρε­τός)..

β. Τα τυ­ριά θα πρέ­πει να φέ­ρουν τη σή­μαν­ση κα­ταλ­λη­λό­τη­τας (ο­βάλ σφρα­γί­δα) με τα αρ­χι­κά της χώ­ρας πα­ρα­γω­γής και τον α­ριθ­μό έγ­κρι­σης του πα­ρα­σκευα­στή. Ε­πί­σης θα πρέ­πει πά­νω στη συ­σκευ­α­σί­α να φέ­ρουν την η­με­ρο­μη­νί­α πα­ρα­γω­γής, συ­σκευ­α­σί­ας και α­νά­λω­σης (λή­ξης) κ.λ.π.

γ. Η κο­πή των τυ­ρι­ών σε φέ­τες θα πρέ­πει να γί­νε­ται πα­ρου­σί­α του πε­λά­τη. Ζη­τή­στε να σας ε­πι­δει­κνύ­ε­ται η ε­πι­σή­μαν­ση της αρ­χι­κής συ­σκευ­α­σί­ας.

δ. Τα προ­ϊ­όν­τα στα ο­ποί­α το ζω­ι­κό λί­πος έ­χει αν­τι­κα­τα­στα­θεί α­πό φυ­τι­κά λι­πα­ρά εί­ναι ΜΗ  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ  ΠΡΟΪΟΝΤΑ και θα πρέ­πει να δι­α­τί­θεν­ται προς πώ­λη­ση σε δι­α­κρι­τούς χώ­ρους α­πό αυ­τούς των γα­λα­κτο­κο­μι­κών.

6.       Για την προ­μή­θεια Αυ­γών :

α. Ό­λα τα αυ­γά θα πρέ­πει να φέ­ρουν πά­νω στο κέ­λυ­φος με κα­θα­ρά γράμ­μα­τα το δι­α­κρι­τι­κό α­ριθ­μό του πα­ρα­γω­γού. Ο δι­α­κρι­τι­κός αυ­τός α­ριθ­μός πε­ρι­λαμ­βά­νει τον κω­δι­κό α­ριθ­μό της με­θό­δου ε­κτρο­φής (0= βι­ο­λο­γι­κά, 1= ε­λεύ­θε­ρης βο­σκής, 2= α­χυ­ρώ­να ή στρω­μνής, 3= κλω­βο­στοι­χί­ας), τη χώ­ρα προ­έ­λευ­σης (για τη χώ­ρα μας α­να­γρά­φε­ται ως GR), τον κω­δι­κό α­ριθ­μό που αν­τι­στοι­χεί σε κά­θε πρώ­ην Νο­μαρ­χια­κή Αυ­το­δι­οί­κη­ση, και τον κω­δι­κό α­ριθ­μό ταυ­το­ποί­η­σης της μο­νά­δας ω­ο­πα­ρα­γω­γών ορ­νί­θων.

β. Στα κα­τα­στή­μα­τα ό­λα τα αυ­γά πρέ­πει να εί­ναι συ­σκευ­α­σμέ­να (Ε­ξαι­ρεί­ται η δι­ά­θε­ση α­πό πα­ρα­γω­γούς σε το­πι­κά μι­κρά κα­τα­στή­μα­τα που έ­χουν ό­μως κα­τα­χω­ρη­θεί στην κτη­νι­α­τρι­κή υ­πη­ρε­σί­α). Υ­πο­χρε­ω­τι­κά, τό­σο στις με­γά­λες ό­σο και στις μι­κρές συ­σκευ­α­σί­ες, πρέ­πει να φέ­ρουν, στην ε­ξω­τε­ρι­κή ό­ψη της συ­σκευ­α­σί­ας, τις προ­βλε­πό­με­νες εν­δεί­ξεις (πέ­ραν ε­κεί­νων που υ­πάρ­χουν στο κέ­λυ­φος του αυ­γού), δη­λα­δή τον κω­δι­κό α­ριθ­μό του ω­ο­σκο­πι­κού κέν­τρου, την κα­τη­γο­ρί­α ποι­ό­τη­τας και βά­ρους, και την η­με­ρο­μη­νί­α ε­λά­χι­στης δι­α­τη­ρη­σι­μό­τη­τας (28 η­μέ­ρες κα­τά α­νώ­τε­ρο, με­τά την η­με­ρο­μη­νί­α ω­ο­το­κί­ας).

Ε­πι­πλέ­ον, οι συ­σκευ­α­σί­ες αυ­γών κα­τη­γο­ρί­ας Α πρέ­πει να φέ­ρουν στην ε­ξω­τε­ρι­κή τους ε­πι­φά­νεια ευ­α­νά­γνω­στη έν­δει­ξη της με­θό­δου ε­κτρο­φής.

γ. Η νω­πό­τη­τα και η κα­ταλ­λη­λό­τη­τα του αυ­γού δι­α­πι­στώ­νε­ται α­πό τον έ­λεγ­χο της η­με­ρο­μη­νί­ας λή­ξης και των σω­στών εν­δεί­ξε­ων στη συ­σκευ­α­σί­α τους, ό­πως η η­με­ρο­μη­νί­α συ­σκευ­α­σί­ας ή ω­ο­σκό­πη­σης.

δ. Τα αυ­γά μπο­ρούν να πω­λούν­ται ως  «extra» ή «extra φρέ­σκα» μό­νο μέ­χρι την έ­να­τη η­μέ­ρα με­τά την ω­ο­το­κί­α.

ε. Το χρώ­μα του κε­λύ­φους συν­δέ­ε­ται με της φυ­λής της ω­ο­πα­ρα­γω­γού όρ­νι­θας και δεν έ­χει σχέ­ση με την ποι­ό­τη­τά του.

στ. Ο χρω­μα­τι­σμός του κρό­κου ε­ξαρ­τά­ται α­πό τη δι­α­τρο­φή και δεν ε­πη­ρε­ά­ζει τη θρε­πτι­κή και βι­ο­λο­γι­κή α­ξί­α του αυ­γού.

ζ. Α­πο­φεύ­γε­τε να α­γο­ρά­ζε­τε αυ­γά με α­κά­θαρ­το, ρα­γι­σμέ­νο και μη φυ­σι­ο­λο­γι­κό κέ­λυ­φος.

η. Α­πο­φεύ­γε­τε να κα­τα­να­λώ­νε­τε αυ­γά με κη­λί­δες αί­μα­τος, με α­σπρά­δι θρομ­βώ­δες, χρω­μα­τι­σμέ­νο, α­να­κα­τε­μέ­νο με τον κρό­κο και με δυ­σά­ρε­στη ο­σμή.

θ. Για την κα­λή συν­τή­ρη­ση των αυ­γών που α­γο­ρά­ζε­τε, μην τα πλέ­νε­τε, αλ­λά δι­α­τη­ρή­στε τα σε δρο­σε­ρό χώ­ρο.

ι. Η νω­πό­τη­τα του αυ­γού δι­α­πι­στώ­νε­ται α­πό το μέ­γε­θος του α­ε­ρο­θα­λά­μου του. Τα φρέ­σκα αυ­γά έ­χουν πο­λύ μι­κρό α­ε­ρο­θά­λα­μο.

7.      Προ­μή­θεια αλ­λαν­τι­κών :

α. Το πε­ρί­βλη­μά τους να εί­ναι κα­θα­ρό, στε­γνό και να μην έ­χει προ­σβλη­θεί α­πό μού­χλα.

β. Να μην έ­χουν δυ­σά­ρε­στη ο­σμή και γεύ­ση.

γ. Να μην εί­ναι ταγ­γι­σμέ­να και να μην έ­χουν γλοι­ώ­δη υ­φή.

δ. Να δι­α­τη­ρούν το φυ­σι­ο­λο­γι­κό τους χρώ­μα.

ε. Να δι­α­τη­ρούν­ται στο ψυ­γεί­ο, ε­κτός α­πό τα α­έ­ρος, πολ­λά α­πό τα ο­ποί­α ό­σο εί­ναι α­κέ­ραι­α μπο­ρούν να συν­τη­ρη­θούν σε δρο­σε­ρό μέ­ρος ε­κτός ψυ­γεί­ου.

στ. Πρέ­πει να φέ­ρουν εν­δεί­ξεις με την ε­πω­νυ­μί­α και δι­εύ­θυν­ση του πα­ρα­σκευα­στή ή του δι­α­κι­νη­τή, τον κω­δι­κό α­ριθ­μό Ε.Ε. (ω­ο­ει­δής σφρα­γί­δα), το εί­δος του προ­ϊ­όν­τος και την η­με­ρο­μη­νί­α α­νά­λω­σης.

ζ. Με­ρι­κά προ­ϊ­όν­τα (χω­ρι­ά­τι­κα λου­κά­νι­κα) μπο­ρεί­τε να τα προ­μη­θευ­τεί­τε και α­πό ο­ρι­σμέ­να «πα­ρα­δο­σια­κά» κρε­ο­πω­λεί­α, ε­φό­σον αυ­τά έ­χουν ε­φο­δια­στεί με την α­πα­ραί­τη­τη (σχε­τι­κή) ά­δεια της Κτη­νι­α­τρι­κής Υ­πη­ρε­σί­ας.

8.      Σο­κο­λα­τέ­νια αυ­γά :

Για την α­γο­ρά «σο­κο­λα­τέ­νι­ων αυ­γών» που προ­σφέ­ρον­ται κυ­ρί­ως σε παι­διά, οι κα­τα­να­λω­τές θα πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν ό­τι πρό­κει­ται ε­πί­σης για τρό­φι­μα, για τα ο­ποί­α ι­σχύ­ουν οι γε­νι­κοί κα­νό­νες υ­γι­ει­νής ως προς τη συν­τή­ρη­ση, την έκ­θε­ση, και τη δι­ά­θε­ση α­πό στα­θε­ρά και ε­πώ­νυ­μα ση­μεί­α πώ­λη­σης τρο­φί­μων.

Ι­δι­αί­τε­ρη προ­σο­χή θα πρέ­πει να δί­νε­ται α­πό τους γο­νείς στο πε­ρι­ε­χό­με­νο των αυ­γών, το ο­ποί­ο αν α­πο­τε­λεί­ται α­πό «παι­χνι­δά­κια» μι­κρών δι­α­στά­σε­ων μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σουν πνιγ­μό ή αυ­το­τραυ­μα­τι­σμό σε παι­διά μι­κρής η­λι­κί­ας, ό­πως και στην υ­πο­χρε­ω­τι­κή α­να­γρα­φή της σύν­θε­σης (σο­κο­λά­τα γά­λα­κτος, υ­γεί­ας κλπ) και της η­με­ρο­μη­νί­ας α­νά­λω­σης.