Τι προειδοποιούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας

mitsotakis simitisΓια την επιλογή των πολιτικών αρχηγών (σ.σ. Σαμαρά και Τσίπρα) να μην έχουν μεταξύ τους οποιαδήποτε σχέση, μίλησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Μητσοτάκης και Σημίτης. Ποια παραδείγματα από το ιστορικό παρελθόν χρησιμοποίησαν

Την ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων εξουσίας υπογραμμίζουν οι κ. Κώστας Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης σε παράλληλες συνεντεύξεις τους που παραχώρησαν στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής (η πρώτη θα μεταδοθεί απόψε Πέμπτη και η δεύτερη αύριο Παρασκευή).

Και οι δύο πρωθυπουργοί απαντώντας σε ταυτόσημες ερωτήσεις, σύμφωνα με την “Καθημερινή” αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η επιλογή των πολιτικών αρχηγών να μην έχουν μεταξύ τους οποιαδήποτε σχέση, έχει συντείνει στην πόλωση που επικρατεί στη χώρα και συμφωνούν ότι εκλογές θα έπρεπε σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να αποφευχθούν.

Για να καταδείξει, μάλιστα, πόσο εσφαλμένη θεωρεί την τακτική των κ. Σαμαρά και Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης θυμίζει τις σχέσεις που πάντα διατηρούσε ακόμη και με τους σφοδρότερους πολιτικούς αντιπάλους του, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ ως μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του Συντάγματος αναδεικνύει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θυμίζοντας ότι δική του πάγια πρόταση ήταν ο ΠτΔ να εκλέγεται από τον λαό «έτσι ώστε η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση με ευρωπαϊκή προοπτική, να συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της» και να μην απειλείται κάθε φορά που η θητεία της συμπίπτει με την ανάδειξη του Προέδρου.

«Με μία πολιτική μη συνεννόησης, μία πολιτική υπερβολών και εντοπισμού εχθρών, δεν μπορεί να προκόψει ο τόπος», τονίζει από την πλευρά του και ο κ. Σημίτης, ο οποίος περιγράφει πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί για τη χώρα το πολωτικό κλίμα μεσούσης της κρίσης που δοκιμάζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνοντας, μάλιστα, μια γενικότερη πρόβλεψη ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν θα προκύψει συμφωνία μεταξύ των χωρών της Ένωσης «αν δεν υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση για την υπέρβαση του χάσματος μεταξύ κρατών της Κεντρικής Ευρώπης και της Περιφέρειας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρώην πρωθυπουργός σε εκδήλωση που έγινε στο LSE (επ’ αφορμή της έκδοσης του νέου του βιβλίου), αν και χαρακτήρισε ορθή την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξετίμησε ότι είναι «μη ρεαλιστική η προοπτική να συγκεντρώσει η συγκυβέρνηση τις απαιτούμενες 180 ψήφους» και προέβλεψε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Φεβρουάριο, τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, όμως, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Πηγή: Καθημερινή