Το παραμύθι «βγήκαμε στις αγορές» τελειώνει με την έκθεση του ΔΝΤ

dntΣή­με­ρα το α­πό­γευ­μα α­να­μέ­νε­ται να βγει στη δη­μο­σι­ό­τη­τα η έκ­θε­ση του Δι­ε­θνούς Νο­μι­σμα­τι­κού Τα­μεί­ου (ΔΝΤ) για την Ελ­λά­δα, με­τά την α­ξι­ο­λό­γη­ση του προ­γράμ­μα­τος α­πό την τρό­ι­κα, η ο­ποί­α ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε τον Μάρ­τιο. Για πρώ­τη φο­ρά, ό­πως α­να­φέ­ρουν πη­γές α­πό την Ου­ά­σιγ­κτον, η έκ­θε­ση έ­χει κρα­τη­θεί ως ε­πτα­σφρά­γι­στο μυ­στι­κό, γε­γο­νός που δη­μι­ουρ­γεί ε­ρω­τή­μα­τα για το πε­ρι­ε­χό­με­νό της.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες α­να­φέ­ρουν ό­τι το ΔΝΤ ε­πι­ση­μο­ποι­εί την α­νάγ­κη νέ­ου δα­νεί­ου προς την Ελ­λά­δα ώ­στε να κα­λυ­φθεί το χρη­μα­το­δο­τι­κό κε­νό το ο­ποί­ο προ­κύ­πτει με­τά το πρώ­το ε­ξά­μη­νο του 2015.

Αν­τί­στοι­χη εί­ναι άλ­λω­στε και η ε­κτί­μη­ση τό­σο του Βόλ­φγκανγκ Σό­ιμ­πλε, ο ο­ποί­ος μί­λη­σε για την α­νάγ­κη νέ­ου δα­νεί­ου προς την Ελ­λά­δα, ό­σο και του Γε­ρούν Ντά­ι­σελ­μπλουμ, ο ο­ποί­ος τό­νι­σε ό­τι η Ελ­λά­δα εί­ναι πι­θα­νόν να χρεια­στεί πε­ρισ­σό­τε­ρη βο­ή­θεια, λέ­γον­τας ό­τι «έ­χει τε­ρά­στιο χρέ­ος και αν θέ­λει να το α­να­χρη­μα­το­δο­τή­σει α­πό μό­νη της θα πρέ­πει να κα­τα­βά­λει τό­κο πε­ρί­που 6-7%, ε­πί­πε­δα που δεν μπο­ρεί να αν­τέ­ξει».

Αν­τί­στοι­χη εί­ναι και η ε­κτί­μη­ση του ΔΝΤ, το ο­ποί­ο στην έκ­θε­σή του α­να­φέ­ρει ό­τι η Ελ­λά­δα δεν θα μπο­ρέ­σει να κα­λύ­ψει τις χρη­μα­το­δο­τι­κές της α­νάγ­κες α­πό τις α­γο­ρές με έκ­δο­ση νέ­ων ο­μο­λό­γων, κα­θώς τα ε­πι­τό­κια πα­ρα­μέ­νουν υ­ψη­λά.

Η έκ­θε­ση θα α­πο­κλεί­ει την ε­ναλ­λα­κτι­κή λύ­ση κά­λυ­ψης του χρη­μα­το­δο­τι­κού κε­νού μέ­σω των δι­α­θέ­σι­μων του Τα­μεί­ου Χρη­μα­το­πι­στο­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας (ΤΧΣ), α­πό τα χρή­μα­τα που έ­μει­ναν α­δι­ά­θε­τα κα­τά την α­να­κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών.

Η ά­πο­ψη του ΔΝΤ εί­ναι ό­τι οι τρά­πε­ζες εν­δε­χο­μέ­νως χρεια­στούν και νέ­α κε­φά­λαι­α με­τά τα s­t­r­e­ss t­e­s­ts της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Κεν­τρι­κής Τρά­πε­ζας και ως εκ τού­του το «μα­ξι­λά­ρι» των 11 δισ. ευ­ρώ του ΤΧΣ δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί.

Πα­ράλ­λη­λα, το Τα­μεί­ο στην έκ­θε­σή του κα­λεί α­κό­μα μια
φο­ρά τους Ευ­ρω­παί­ους να τη­ρή­σουν τις δε­σμεύ­σεις τους α­να­φο­ρι­κά με τα μέ­τρα ε­λά­φρυν­σης του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους ώ­στε να ε­ξα­σφα­λι­στεί η μα­κρο­πρό­θε­σμη βι­ω­σι­μό­τη­τά του.

Η έκ­θε­ση θα το­νί­ζει για α­κό­μα μια φο­ρά την α­νάγ­κη να ε­φαρ­μο­στούν κα­τά γράμ­μα τα ό­σα προ­βλέ­πει το πρό­γραμ­μα δη­μο­σι­ο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής, ε­νώ θα υ­πεν­θυ­μί­ζει τη δέ­σμευ­ση της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης για πα­ρά­τα­ση υ­φι­στά­με­νων φο­ρο­λο­γι­κών μέ­τρων (π.χ. η ει­σφο­ρά αλ­λη­λεγ­γύ­ης), ώ­στε να κα­λυ­φθεί το δη­μο­σι­ο­νο­μι­κό κε­νό των ε­πό­με­νων ε­τών.

Ω­στό­σο, σύμ­φω­να με την α­να­κοί­νω­ση του υ­πουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών που εκ­δό­θη­κε την πε­ρα­σμέ­νη Πα­ρα­σκευ­ή και έ­σπευ­σε να πα­νη­γυ­ρί­σει για την έκ­θε­ση του ΔΝΤ πριν α­κό­μα τη δει, το Τα­μεί­ο α­να­φέ­ρει ό­τι η ε­ξυ­γί­αν­ση στην Ελ­λά­δα εί­ναι εν­τυ­πω­σια­κή για τα παγ­κό­σμια δε­δο­μέ­να και αν­τα­να­κλά την α­πο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της κυ­βέρ­νη­σης να βγά­λει τη χώ­ρα α­πό την κρί­ση το συν­το­μό­τε­ρο δυ­να­τόν.

Το ΔΝΤ ε­πι­βε­βαι­ώ­νει τις προ­βλέ­ψεις των άλ­λων ε­ταί­ρων αλ­λά και της κυ­βέρ­νη­σης, ό­τι το 2014 η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α θα ει­σέλ­θει σε ρυθ­μούς α­νά­πτυ­ξης (έ­πει­τα α­πό 6 συ­νε­χό­με­να χρό­νια ύ­φε­σης) και σε αύ­ξη­ση της α­πα­σχό­λη­σης.

Η έκ­θε­ση α­να­φέ­ρει ό­τι οι ρυθ­μοί α­νά­πτυ­ξης θα αυ­ξη­θούν τα ε­πό­με­να χρό­νια με τη βο­ή­θεια του σα­φώς βελ­τι­ω­μέ­νου ε­πεν­δυ­τι­κού κλί­μα­τος προς την Ελ­λά­δα, που ε­πέ­τρε­ψε την πρό­σφα­τη έ­ξο­δο στις α­γο­ρές και που θα ο­δη­γή­σει στην ό­λο και αυ­ξα­νό­με­νη πα­ρο­χή ρευ­στό­τη­τας στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μί­α.

e­n­et.gr